CITEȘTI

Alice’n’minerals – bijuterii ha...

Alice’n’minerals – bijuterii handmade

Distribuie articolul:
Share

Într-o lume a producției în masă lucrurile realizate manual nu au fost niciodată mai importante.  Fie că e un obiect prețios sau nu și indiferent de uneltele folosite ceea ce unește artizanii între ei este dragostea lor pentru obiecte frumoase și dorința de a contribui la crearea acestora. De când locuiesc în Milano am avut ocazia să particip la evenimente, târguri, expoziții dedicate  produselor handmade și ceea ce mă bucură și mai mult e că am cunoscut persoane minunate care realizează aceste opere de artă. Una dintre aceste persoane este draga mea prietenă Alice Popescu, creatoare de bijuterii handmade.

Am cunoscut-o pe Alice acum câțiva ani la cursul de Yoga la care mergeam împreună și m-am îndrăgostit imediat de ea, fiind o persoană caldă, simpatică și care emană o energie pozitivă molipsitoare. Într-o seară mi-a povestit că a doua zi trebuia să meargă la atelier că are de terminat o bijuterie și eu cum sunt curioasă din fire am început să o descos pentru a afla mai multe despre această pasiune.

Cum ai descoperit pasiunea pentru făurit bijuterii?

Din întâmplare. Eu am studiat arhitectură și datorită abilității de a desena, un amic mi-a cerut să creez și să-i desenez câteva bijuterii pentru o producție pe care urma să o comande în India, acum câțiva ani. Am acceptat cu bucurie și am intrat în joc. După aceea am petrecut și eu în India câteva luni unde am avut ocazia să urmăresc de aproape toate etapele producției, să văd cum lucrează bijutierii foarte pricepuți ai Rajahstanului, cu metode uneori foarte bazilare și unelte tradiționale. M-am întors în Italia hotărâtă să urmăresc cursuri de bijutier, mă interesa să învăț să le creez eu, să le făuresc cum foarte bine ai zis tu. M-am înscris la Scuola Orafa Ambroziana, am urmat întâi cursul bază da bijutier, după care alte cursuri de specializare. A devenit o pasiune, îmi place nespus momentul când sunt la masă de lucru, în liniște, doar eu cu uneltele mele și lucrez și obiectul capătă formă.

Alice in atelier (1)

Ce anume te inspiră în realizarea creațiilor tale?

Mă inspiră natura, formele pe care le găsești în natură, diferitele forme de expresie a materiei. Ceea ce încerc să fac nu este reproducerea cât mai exactă a unei flori, a unui pește sau a unei albine, ci să sugerez forme naturale prin reprezentări mai abstracte. Sunt fascinată de capacitatea de exprimare plastică a mineralelor, fie că e vorba de metale, fie că e vorba de pietre prețioase. De aici vine numele Alice’n’minerals. Ce e interesant pentru mine este să experimentez transformarea materiei prin tehnicile de prelucrare a metalului, uneori cu efecte surprinzătoare.

Ce materiale folosești?

Folosesc metale prețioase: aur, argint, cupru, bronz și pietre dure.

Fiecare femeie își dorește să aibă cât mai multe bijuterii, despre ține ce poți să spui la acest capitol?

Într-adevăr nouă femeilor ne place să ne împodobim. În ceea ce mă privește, cred că atenția mea față de bijuterii  relația mea cu ele s-a schimbat, pe masură ce mi s-a creat și un anumit gust estetic. Este inevitabil. Cum spuneam  devreme, această pasiune s-a născut din joacă într-un fel  și când am realizat primele bijuterii eram foarte  mândră de ele  și nerăbdătoare să le port.  În timp, atitudinea mea  a devenit mai profesionala, sau așa îmi place să  cred. Îmi place să port ceea ce creez, este și o vitrină, un mod de a-mi promova imaginea. Dar nu port multe bijuterii, o tendință pe care am notat-o și la colegii mei de breaslă. Poate să pară paradoxal, dar e vorba tocmai de o atenție majoră față de ceea ce ai creat. Unele bijuterii se poartă în ocazii speciale și în general o bijuterie unică purtată, că e vorba de un medalion, un inel sau niște cercei, este mai bine pusă în valoare. Dar vreau să spun că mie îmi place să creez bijuterii și pentru bărbați și am clienți bărbați. Părerea mea este că bijuteria nu este doar o podoabă. Pe cât ar părea un obiect total nefolositor, are totuși o valență simbolică foarte puternică și asta poate fi observat în întreagă istorie a omenirii.

collana_aquilloni

Cât timp îți ia să lucrezi o piesă?

Dificil de răspuns. Poate fi o zi, sau săptămâni întregi. Depinde mult de tehnică pe care decid să o folosesc și de problematica fiecărei creații. De exemplu tehnica veche a orfevrăriei prin ciocănire și cizelare îți ia mult timp și cere multă răbdare. În general, eu sunt perfecționistă și îmi place să dedic atenție finisării și șlefuirii obiectului. Dar trebuie să am mereu în vedere și costul definitiv al creației mele. Bijuteriile nu sunt artă abstractă, au un sens dacă sunt purtate, iar mie îmi place să fie accesibile, nu doar obiecte de lux pentru o elită. Deci atunci când creez trebuie să am grijă constantă în a păstra echilibrul între aceste diverse aspecte.

Alice in atelier

Realizezi și modele în serie sau toate piesele sunt unicat?

Majoritatea creațiilor mele sunt unicate. În unele cazuri reproduc anumite elemente pe care le folosesc în diferite asamblări, creînd astfel colecții pe o anumită temă. Oricum, ce este mai stimulant pentru mine este să creez o bijuterie pe comandă, care să exprime dorințele dar și personalitatea clientului.

Ai participat la vreun târg sau expoziție de bijuterii handmade?

Am participat la un târg anual din Milano “Uasp – Un’altra spesa è posibile” care avea o secție dedicată creațiilor handmade, și intenționez să particip la alte târguri care se organizează aici periodic, dedicate vînzării de obiecte handmade și vintage, cum ar fi Factory Market, East Market, Christmas Market.

alice la targ alice la targ_1

Puteți vedea bijuteriile create de Alice Popescu navigând pe site-ul alicenminerals.com. În curând va crea un profil pe Instagram și unul profesional pe Facebook. Stay tuned!

Pozele fac parte din arhiva creatoarei Alice Popescu.

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share