Globulețe din lut pentru un brad altfel

Distribuie articolul:
Share

Anul trecut am vrut să fie diferit. Pe de-o parte pentru că mă săturasem mult prea devreme de ce vedeam în magazine încă din noiembrie în materie de podoabe și, pe de altă parte, pentru că, gândindu-mă la ce aveam adunat prin pod din anii trecuți, deja puteam să-mi văd în detaliu bradul de anul ăsta. Așa că mi-am convocat o bună prietenă la o sesiune-de-făcut-globuri-altfel.

Materiale necesare:

  • Lut cu uscare la aer
  • Șmirghel
  • Forme de fursecuri / cuțitașe / căpăcele
  • Andrele
  • Tempera, pensule
  • Lac și ață colorată
  • Opțional – șervețele (umede) – veți vedea mai jos pentru ce 😉

Înainte de toate, despre materiale și cum se modelează lutul cu uscare la aer am scris într-un articol mai vechi.

before_after

Sursă: Ioana-Gabriela Căruțașu

Începem prin a construi bazele: rotunde, pătrate, cu/fără alte orificii sau decupaje – totul ține de imaginație și de ce avem la îndemână. Creăm modele 3D presând instrumentele amintite mai sus pe baze îndeajuns de mult cât să se vadă. Însă avem grijă că orice zonă prea subțire crește riscul ca podoabele noastre să se spargă la un moment dat. Repetăm procedura și pe verso, pentru a scăpa de grija potrivirii globulețelor pe ramuri ori de câte ori se rotesc.

Nu uităm să ne gândim cum vrem să arate globurile atunci când vor fi agățate, așa că folosim andreaua sau chiar un decupaj mai complex pentru a proiecta locul pe unde va fi trecută ața colorată, luând în calcul mai ales echilibrul (mecanic și artistic). Epuizăm ideile, lăsăm bazele la uscat, după care le șlefuim și ne pregătim de pictat.

Pentru un efect mai altfel, pictăm inițial bazele în tempera cu multă apă, fază în care micile șanțuri se vor umple de culoare. Apoi, folosind șervețelele, ștergem culoarea (integral sau nu), lăsând intenționat dâre de nuanțe mai închise/deschise. Dacă ne vine vreo idee de model după ce culoarea s-a uscat, putem folosi cu încredere șervețelele umede pentru a obține același efect. Din nou, odată obținut modelul dorit (sau chiar mai mult de atât :D), lăsăm la uscat și ne apucăm de următorul. În final, lăcuim și atașăm ața colorată.

Desigur, rezultate cel puțin interesante se obțin și lăsând bazele albe (decorate doar cu modelul 3D), combinând mai multe culori pe același glob, sau folosind în loc de lac simplu lac cu sclipici.

Iată cum a arătat brăduțul meu în acel an; aștept cu drag și nerăbdare și pozele voastre, pentru și mai multă inspirație 🙂 .

in_brad

Sursă: Ioana-Gabriela Căruțașu

Save

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share