CITEȘTI

Globuri de Crăciun îmbrăcate în dantelă frivolite...

Globuri de Crăciun îmbrăcate în dantelă frivolite

Distribuie articolul:
Share

Sărbătorea Crăciunului este perioada în care ne întoarcem la tradiții, e o periodă plină de momente de bucurie și magie. Probabil cel mai frumos mod pentru a intra în atmosfera sărbătorilor este de a decora casa și bradul de Crăciun împreună cu familia. Și ce poate fi mai minunat decât să poți da tu naștere unor ornamente speciale  care pot rămâne ca amintire copiilor și nepoților tăi.

Roman Violeta Karmen, dantelăraesa din Feldioara (jud. Brașov) realizează de ani buni diverse obiecte decorative  prin tehnica frivolite însă azi vreau să vorbim despre globulețele din bradul de Crăciun. Tehnica frivolite este o tehnică de lucru manual care a ajuns la noi din zona Flandrei, prin sașii care au colonizat sud-estul Ardealului. Ca orice meșteșugar adevărat, a furat tehnica frivolite de la o săsoaică pe când avea 9 ani și de atunci duce mai departe tradiția dantelei reginelor, cunoscută sub acest nume deoarece chiar Regina Maria a României folosea această tehnică.

karmen-violeta-la-lucruDantela creată prin tehnica frivolite se deosebește de dantela obisnuită prin execuție și prin unealta cu care se execută, respectiv suveica. Ca și tehnică de execuție, este un punct de feston (broderie în formă de mici semicercuri) pe fir de ață sau de mătase, suport executat cu ajutorul degetelor de la mâna dreaptă și a navetei, suveicii.  Toate motivele, de la metraje la mileuri, se execută din jocuri de arcuri de cerc și cercuri.

Pentru a începe lucrul, ca unelte, pe lângă suveica, e nevoie de o forfecuță pentru tăiat fire, o croșetă pentru ajutor la finisarea obiectelor și clești pentru montarea bijuteriilor. La realizarea obiectelor din dantelă, artista mai folosește mărgele şi cristale semiprețioase pentru a pune și mai mult în evidență frumusețea lor.

Meşteşugul cere foarte multă răbdare şi pasiune. După ce s-a învăţat tehnica, îţi trebuie un exerciţiu de 3-4 luni şi cel puţin 2 ore de exersat pe zi pentru a se forma mâna. Cu un pic de îndemânare şi multă bunăvoinţă fiecare din noi poate să realizeze obiecte din dantelă frivolite, însă dacă avem alături o persoană care să ne îndrume e mult mai uşor.

Artista Roman Violeta Karmen  vrea să transmită mai departe această tehnică și e dispusă să înveţe pe oricine dorește, pentru a reînvia tehnica frivolite în țara noastră, așa că dacă doriți să realizati propriile globulețe de Crăciun pentru anul viitor puteți să luați legătura cu ea prin intermediul paginii sale de Facebook.

Să aveți un Crăciun de poveste!

Save

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share