Molcush. Cusut cu suflet.

Distribuie articolul:
Share

Cusut  cu suflet – așa cum se descrie însuși Molcush, un brand născut din pasiune și muncă la un loc, felurite fire și materiale textile colorate, puse cap la cap de Alexandra Druță, fondatoarea cea care și-a dorit mai mult decât un job convențional și cea care a reușit să-și coasă singură visul acum devenit realitate. În atelierele Molcush iau naștere obiecte de decor, lucruri utile într-un cămin și mai au loc ateliere de croitorie la care participă cei/cele care vor să se perfecționeze în ale croitoriei.

Mai multe despre Molcush ne povestește chiar Alexandra Druță.

Ce este Molcush ? Care este ideea în jurul căreia a luat naștere acest brand?

Molcush a apărut acum 3 ani și a plecat de la o idee simplă: spațiul în care locuiești trebuie să fie acel loc în care te liniștești, în care te simți bine și nu ai nicio grijă, unde reușești să te odihnești. Molcush vine de la culcuș moale, nume copt într-o seară alături de oameni dragi, care mi-au fost și îmi sunt alături. Cred că numele „încheagă” foarte bine ce dorim noi să transmitem prin produsele pe care le realizăm la atelier: căldură, armonie, prietenie, primitor. Creăm de la perdele și draperii până la jucării pentru cei mici – într-un fel tot ce este din textil într-o casă, mai puțin haine – și toate sunt personalizate.

Cum ai pornit această afacere? Ce obstacole ai întâlnit?

Îmi place foarte mult tot drumul pe care l-am străbătut pănă acum. Cât am învățat în acești trei ani, nu am învățat adunat în 27!  În primul an, provocările erau de total altă natură decât cele pe care le avem acum. Țin minte că mă întrebam dacă este doar pasiune sau chiar pot și trăi din asta, dacă am suficientă creativitate, cum o să reușesc să scot suficienți bani cât să îmi ajungă să plătesc chiria și să mai și mănânc. Nu aveam nimic strâns, totul a pornit de la zero. Încet, încet am văzut că funcționează, că oamenii vin cu comenzi, că „umblă vorba” despre produsele noastre.

În anul doi, am investit foarte mult în a crea o imagine de brand, să oferim oamenilor încredere. Atunci am mutat atelierul într-un spațiu mult mai mare, central, pe care l-am decorat să fie cât mai primitor. Am început și atelierele de croitorie, petru cei care doresc să își dezvolte o pasiune. Am încheiat un parteneriat stabil cu Singer și ne-am pus tare pe treabă. Atunci am început să și angajăm, un pas destul de important pentru mine, unde a trebuit să mă dezvolt, să învăț multe lucruri. Și tot în anul doi am deschis și blogul – a fost ceva incredibil de fain! Nu m-am așteptat să funcționeze, mă întrebăm dacă mai sunt oameni interesați de croitorie și am aflat că sunt, și încă câți. Dar am ieșit extraordinar de obosită din acest an, mi-am dat seama că nu o să am tot timpul aceeași energie și dispoziție de a munci non-stop, așa că anul trei l-am început cu un gând: acum trebuie stabilizată toată povestea și apoi crescută încet, încet. Încă lucrăm la acest aspect, cu siguranță nu se întâmplă peste noapte, dar  știu deja că este un pas firesc în orice business și nu mă sperie.

La categoria obstacole – uuuuiuiui, sunt multe și aproape zilnice, dar înveți să treci peste, să le rezolvi. Cred că asta este câștigul cel mai mare când ești antreprenor – la un moment dat știi că poți rezolva cam orice problemă apare. Dacă la început mă panicam, sunam 10 prieteni, acum deja știu să îmi păstrez calmul și să gândesc productiv.

Cine este Molcush?

Molcush este business-ul meu – Alexandra Druță.  Am 30 de ani și în ultimii trei am făcut fix ce mi-a plăcut (este mai greu decât să faci ceva față de care ești indiferent, dar cu mai multă satisfacție).  Adevărul este că nu prea îmi mai rămane mult timp pe lângă, aproape deloc, și atunci când am tot ce îmi doresc este să stau și să mă bucur de lucruri banale (și poate puțin neproductive) – mă uit la un serial, fac puzzle sau ies prin oraș să mă plimb de-aiurea.  Multă vreme m-am „certat” că nu am mai multă viață personală, dar îmi dau seama că este un schimb rezonabil – îmi place ce fac, învăț zilnic, ies din zona de confort.

Și cel mai fain – nu sunt singură în toată această poveste! Cred că sunt chiar norocoasă că pot trăi ceea ce înseamnă „echipă”! În povestea Molcush sunt implicați mai mulți oameni și pe fiecare dintre ei vreau să îi văd zilnic, abia aștept să ne adunăm la atelier și să începem ziua. Efectiv, suntem două – eu și Alexandra – amândouă răspundem la comenzi, vorbim cu clienții, desenăm și croim produse. Dar cum spuneam și mai sus, suntem mai mulți! Pe la atelier mai vine și Andrei care ne ajută pe partea de marketing, și Andreea și Denisa care aduc multă creativitate, sora mea cu multă energie pozitivă, Sorin cu sfaturi foarte prețioase pe strategie și knowledge de business. Mereu am dorit să fiu înconjurată de oameni faini și cred că am reușit asta și le sunt recunoscătoare.

Cu ce activități se ocupă Molcush? Cui se adresează?

Molcush realizează produse home deco, perne decorative, draperii și perdele, pufi și salteluțe, așternuturi de paturi atât pentru copii cât și pentru adulți, jucării și rucsacuri, toate acestea având la bază dorințele clienților și creativitatea noastră. Din când în când realizăm și mini colecții cu diverse teme. Ultima a fost legată de tradiții – am cumpărat dintr-un sat din Vrancea câțiva metri buni de covor decorativ de perete pe care l-am folosit mai apoi pentru a crea diverse produse: genți, rucsacuri, borsete, salteluțe de yoga. Colecția s-a numit Urban Flowers și așa de mult m-a bucurat că a avut succes. Am terminat tot covorul! Acum lucrăm la o mini-colecție de paturi și perne decorative. În ianuarie am fost la un târg de textile la Frankfurt și m-am întors cu un super entuziasm alimentat de tot frumosul pe care l-am văzut acolo. Vom folosit tot ceea ce am învățat acolo în această nouă colecție.

 

De când am pornit Molcush, am știu exact ce doresc să vând: produse lucrate îngrijit, care să fie utile, nu doar decorative, trebuie să fie armonioase și să transmită o stare de bine. Cred că toate acestea sunt resimțite de către oamenii interesați de produsele noastre. Oricum eu cred că avem cei mai faini clienți, până acum am avut numai experiențe plăcute, am stat de vorbă cu ei, ne-am întâlnit, am râs.

Vrei să faci vreun anunț cu următoarele activități Molcush?

Sincer, nu avem un anunț special sau ceva, doar haideți pe la noi pe la atelier! Ne-ar plăcea mult să povestim mai pe larg și să vă arătăm live produsele pe care le facem! Dar, între timp, ne puteți găsi pe facebook și în curând o să lansăm și site-ul 😉

Minunatele poze aparțin Alexandrei Druță.

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share