CITEȘTI

Apel național pentru înscriere la rezidențe artist...

Apel național pentru înscriere la rezidențe artistice

Distribuie articolul:
Share

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice” reprezintă un demers recuperator care oferă şansa unor întâlniri provocatoare între 4 păstrători locali autentici ai tehnicii tradiţionale de ţesut la război și 4 artişti contemporani provenind din diverse arii artistice, care să conducă la crearea unor colecţii de autor (lucrări de artă si design contemporan) bazate pe valorificarea tehnicilor şi modelelor tradiţionale.

În perioada 15 martie – 7 aprilie 2017 se primesc aplicații de înscriere din partea artiștilor debutanți și profesioniști din orice domeniu artistic, care trăiesc și lucrează în România.

Proiectul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Întregul proiect, derulat până în octombrie 2017, constă în organizarea a două rezidențe pentru 4 artiști contemporani, acompaniați de 4 artizani și de un tehnician, și în pregătirea unei expoziții itinerante în Bastionul Țesătorilor Brașov și Muzeul Național al Țăranului Român din București. Rezidențele și expozițiile vor fi documentate fotografic și video iar la finalul proiectului se va lansa un catalog-album. Concluziile proiectului vor fi prezentate și în cadrul unui workshop dedicat, la Universitatea de Artă București.

Prima rezidență (4-10 mai 2017) constă în organizarea unei sesiuni de documentare in zona Bran-Moieciu, cu participarea artiștilor selectați, și va oferi posibilitatea acestora să interacționeze cu comunitatea si să aprofundeze specificul local. În cadrul celei de-a doua rezidențe de la Bastionul Țesătorilor din Brașov (31 iulie – 9 august 2017), artiștii vor fi susţinuţi de artizani pentru a-și pune în practică viziunea proprie asupra tematicii, creând 4 colecţii de autor.

Aplicația trebuie trimisă în format electronic (word, pdf, jpg, arhivă etc.) pe adresa [email protected] până pe 7 aprilie 2017 (inclusiv) și constă în:

  1. Biografie profesională a artistului/artistei

Este un text care conține detalii despre activitatea profesională a aplicantului (studii, expoziții, link-uri către / imagini pentru lucrările proprii etc.).

  1. Idee /schiță a lucrării (text, simulare 3D, design grafic (computer), desen / pictură)

Este un document care reprezintă propunerea / schița de lucrare pe care se gândește artistul să o pună în practică. Ideea / schița va fi dezvoltată după prima rezidență, cea de documentare, și se va lucra propriu-zis pe baza acesteia în cadrul celei de-a doua rezidențe.

Lucrările finale vor rămâne în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Criterii de selecție sunt abordarea originală în ceea ce privește propunerea / schița; posibilitatea de transpunere a lucrării în tehnica tapiseriei și disponibilitatea artistului de a conlucra cu artizanul și tehnicianul.

Până pe 20 aprilie curatorul proiectului și organizatorii vor selecta 4 artiști, având o listă de rezervă, în cazul în care unul dintre artiștii finaliști nu va putea onora participarea la ambele rezidențe. Decizia de selecție a organizatorilor este finală.

Pe baza propunerii / schiței și în cadrul celor două rezidențe, artistul va lucra alături de o țesătoare specializată. Lucrarea care va rezulta poate fi diferită de propunerea / schița inițială, în funcție de posibilitățile tehnice de a o pune în practică în tehnica războiului de țesut.

Nu există taxă de participare. Participarea la rezidențe și cazarea sunt gratuite, datorită finanțatorilor proiectului. Lâna pentru producția lucrării este asigurată. Orice alte elemente de producție și costul acestora cad în sarcina artiștilor. Onorariul fiecărui artist este de 2300 RON brut.

///////

Apelul face parte din proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor – rezidențe artistice”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Consiliul Județean Brașov.

Parteneri: UNARTE, Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, Universitatea Transilvania din Brașov

Mai multe informații:

Ioana Schiopu, manager proiect,  [email protected]

Pagina proiectului www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share