Hârtia care germineză flori și iarbă și alte curiozități despre hârtie

Distribuie articolul:
Share

Hârtia care germinează flori și iarbă

Dacă vă place ca după ce ați citit o scrisoare să puteți planta plicul acesteia și să vă bucurați de câteva plăntuțe colorate şi chiar de un colț de iarbă, unei companii i-a venit idea de a crea plicurile germinative care conțin câteva semințe incorporate în pasta de celuloză din care sunt create.

Procedeul este simplu: se topesc resturile de fibre, se amestecă cu câteva semințe din ceea ce dorim să plantăm după, și apoi se întinde pasta, se presează, se usucă.

Se preferă să se confecționeze doar plicuri din asemenea amestec, evitându-se imprimarea și scrisul care ar putea deteriora semințele. După ce am  citit scrisoarea, se poate planta plicul punându-l așa cum este într-un ghiveci mai larg, apoi îl udăm din abundență și îl acoperim cu 1 cm de pământ. Trebuie ca mereu să udăm, până când plăntuțele vor răsări. Totul durează câteva zile, depinde de căldura din locul unde se află ghiveciul și de felul semințelor.

Curiozități despre hârtie:

 1. În fiecare zi în SUA se reciclează hârtie care ar umple un tren de 25 km lungime;
 2. Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 20 de copaci, 260 l de apă și micșorează poluarea cu 73% decât dacă ar fi fost produsă din lemn nou, economisind energia unei case pentru 6 luni.
 3. 70-75% din populația lumii nu folosește hârtie igienică pentru că trăiește în zone fără resurse de lemn. Hârtia igienică a fost inventată în secolul al 9-lea în China.
 4. Bancnotele sunt făcute din fibre de bumbac, mult mai rezistente decât fibrele de lemn.
 5. Cea mai mare bucată de hârtie făcută manual are 15 x10 m și a fost realizată din  hârtie reciclată de către 250 de studenți din Paraguay, în 2015, intrând în Cartea Recordurilor.
 6. Pentru a fabrica o pungă de hârtie se consumă o cantitate de energie dublă decât pentru a fabrica aceeași pungi, dar din plastic.
 7. 42% dintre copacii din lume devin hârtie, ceea ce ne atrage atenția asupra a cât este de important să reciclăm.
 8. Arta de a plia hârtia, origami, datează din secolul al XVII-lea; în Europa a pătruns doar la începutul secolului al XX-lea.
 9. Un cuplu căsătorit primește un cadou confecționat din hârtie la aniversarea unui an de conviețuire, exprimând încă fragilitatea relației.
 10. Un copac de pin matur poate produce 80.500 de coli de hârtie.
 11. În New York se sărbătorește în fiecare an un festival al rochiilor create din hârtie igienică, ce are ca premiu o sumă de 2000 $ acordată celui mai creativ designer.
 12. O coală de hârtie se poate îndoi de un număr limitat de ori indiferent de mărimea sa; până în 2002 se știa că poate fi pliată de 7 ori, dar mai apoi o echipă de studenți americani a demonstrat că poate fi îndoită de 13 ori.

surse:

http://www.ryman.co.uk/pulse/learn/10-amazing-facts-about-paper

http://www.toiletpaperhistory.net/toilet-paper-facts/toilet-paper-fun-facts

https://www.signtechforms.com/blog/10-interesting-facts-about-paper

Comentarii
One Response
Share