CITEȘTI

Eco-dyeing sau cum să transpui natura în hainele t...

Eco-dyeing sau cum să transpui natura în hainele tale

Distribuie articolul:
Share

Zilele precedate Paștelui am tot văzut idei și imagini cu vopsirea naturală a ouălor  ca alternativă la folosirea pigmenților artificiali care sunt, înainte de toate și poluanți. Odată cu acest gând am început să  descopăr cât de mult te poți folosi de natură și  cât te poți bucura numai pentru o frunză, o petală sau o scoarță de copac.

A recicla este un cuvânt des folosit în ziua de azi, dar nu m-aș fi gândit la ideea  de a reutiliza florile uscate sau cojile de la o portocală  pentru a vopsi o bucată de material textil. Procesul implică, pe lângă efortul depus, multă grijă, plăcere dar și o satisfacție deosebită pentru obiectul realizat, mult mai mare decât dacă l-ai fi luat de-a gata din magazin.

Ce materiale textile poți folosi pentru vopsirea vegetală?

Nu toate tipurile de țesături pot fi colorate cu pigmenți naturali. Cele mai potrivite sunt cele naturale, adică bumbacul, mătasea naturală, lâna și inul.

Care sunt sursele naturale pentru diferitele nuanțe de culori?

  • Galben: salcie, frunze de urzică, coajă de nuc, flori de soc, iederă;
  • Portocaliu: coajă de ceapă galbenă, morcov;
  • Roșu/roz/vișiniu: sfeclă roșie, rodie, frunze de dafin, vișine, trandafiri roșii și roz, căpșuni, coajă și sâmbure de avocado, fructe de soc, fructe de afin;
  • Albastru: varză roșie, struguri negri, viorele albastre, flori de cicoare;
  • Verde: spanac, frunze de mentă, frunze de piersic, rădăcină de măcriș, anghinare, pătlagină;
  • Cafeniu: cafea, ceai, rădăcină de păpădie, scoarță de stejar, coji de nuci;
  • Negru: scoarță de nuc, arin roșu, rădăcină de iris, mure.

Este de preferat să folosești plante proaspete, bine crescute și recent culese pentru că cele uscate nu dau întotdeauna culoarea dorită, ba chiar nu lasă niciun pic de culoare.

Sursa

Cum pregătești materialul?

Plantele trebuie zdrobite pentru a elimina pigmentul cât mai ușor.

Materialul textil se spală și se înmoaie într-o soluție fixativă. În tehnicile tradiționale  se folosea oțetul din mere și pere pădurețe, zerul din lapte, piatră acră (alaun de potasiu) și calaicanul (sulfat de fier) sau zeama de la varza murată. Nu te speria dacă nu ai de unde să iei aceste substanțe, te poți folosi foarte ușor de oțet (pentru plante)sau de sare (pentru fructe). Dacă ai ales  prima variantă, amestecă  o parte oțet și 4 părți apă rece. Pentru a doua variantă, dizolvă ½ de cană de sare cu 8 căni de apă rece. Apoi  fierbe materialul textil în acest amestec pentru cel puțin o oră și clătește în apă rece când e gata.

Cum vopsești?

Mai departe, urmează procesul vopsirii propriu-zis. Folosește neapărat mănuși și protejează suprafața de lucru cu folie de nylon sau un ziar. Într-un vas pune materia vegetală și apă, de două ori mai mult. Fierbe în jur de o oră până obții o culoare închisă apoi strecoară zeama rezultată, eliminând rămășițele vegetale. Pune-o înapoi în oală  și mai fierbe-o o oră împreună cu materialul textil, amestecând din când în când. Cu cât vei lăsa mai mult materialul  în apa colorată cu atât nuanța va fi mai închisă. Poți chiar să o lași peste noapte în oala în care a fiert. Când e gata, clătește totul în apă rece și pune la uscat.

Sursa

Tehnica  vopsirii textilelor cu surse naturale poate deveni  artă atunci când începi să combini o bucată de material cu o mână de frunze, câteva monede sau alte resturi ruginite.

Sursa

Alege un materialul textil, să zicem o bucată de mătase naturală și înmoaie-o în fixativ (oțet și apă), apoi întinde-o pe o suprafață de lucru. Aranjează plantele (frunze de tot felul, petale de flori) și resturile ruginite sau din cupru (care pe lângă culoarea obținută vor ajuta la fixarea culorii) pe jumătatea longitudinală din material și acoperă cu cealaltă jumătate. Rulează pe o țeavă de metal și leag-o cu sfoară. După aceasta, fierbe la steamer pentru 2 ore.

Rezultatul va fi cu siguranță surprinzător și te va face să vrei să experimentezi tot mai mult, încercând alte modele și combinații. La final, după ce s-a uscat complet, calcă bucata de material pentru o fixare mai bună a culorilor.

Sursa

Textilele vopsite natural se spală de mână în apă călduță cu un detergent blând.

Spor la vopsit!

Alte surse folosite :

www.diynatural.com

www.1millionwomen.com.au

www.ecomunitate.ro

 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share