Gabi Toma vă recomandă

Distribuie articolul:
Share

Continuăm seria noastră, în care rugăm designerii şi creatorii de produse din România, şi nu numai să ne recomande locuri, expoziţii, produse, tutoriale preferate. Ilustratoarea Gabi Toma a răspuns prompt provocării noastre.

De citit: O carte interesantă  pentru designeri (dar și pentru specialiști din alte domenii) este “Hărți mentale”, scrisă de Tony Buzan și Barry Buzan. Aceasta prezintă un sistem creativ de planificare şi organizare a ideilor – prin intermediul unor „hărți mentale” care te ajută să ai un flux al gândirii mai liber și mai ușor de organizat.

Sursă: Gabi Toma

Pentru inspirație, urmăresc cu plăcere feedul super colorat al Sarei Barnes, pe Brown Paper Bag (www.brwnpaperbag.com | www.instagram.com/brwnpaperbag). Îmi plac foarte mult artiștii (inclusiv români) și produsele pe care le promovează, în mod deosebit pentru că au ca element central ilustrația, după cum spune chiar ea în descriere “On Brown Paper Bag, I celebrate illustration in its many forms – embroidery, products, and even tattoos.” Preferata mea este rubrica “7 Creative Products That’ll Help Illustrate Your Life This Week”, unde descopăr întotdeauna artiști noi și produse interesante (realizate în tehnici foarte variate).

Sursă: www.facebook.com/brwnpaperbag

De văzut: De câteva luni mi-am făcut un abonament și urmăresc tutorialele uploadate pe platforma Skillshare. Aceasta este o platformă de e-learning pentru persoane din domenii creative, unde te poți înscrie pentru a învăța sau pentru a preda altora. Îmi plac cursurile uploadate aici pentru că sunt pe domenii foarte variate (graphic design, ilustrație, ceramică, fotografie etc.) și permit interacțiunea cu cel ce predă dar și cu ceilalți cursanți (poți crea propriile proiecte pe care le poți uploada pe platformă pentru a primi feedback). Până acum, cursurile pe care le-am parcurs mi-au fost de ajutor și mi-am propus să îmi aloc mai mult timp pentru a învăța lucruri noi.

De cumpărat: Unul dintre designerii mei preferați, ale cărei produse pur și simplu mă fascinează, este Mona Vulpoiu (www.facebook.com/utopicart | www.instagram.com/u.t.o.p.i.c). Bijuteriile create de ea, sub brandul Utopic, parcă sunt desprinse din basme.

Sursă: www.facebook.com/utopicart

La fel, Ana Fornoga, a.k.a. Mura (www.facebook.com/mura.illustration), împreună cu Cristina Ciobanu (www.facebook.com/ceramicristina), creează bijuterii prețioase din porțelan (inimi, leneși, pisici etc.), decorate delicat și minuțios, ce pot decora perfect orice ținută.

Sursă: www.facebook.com/mura.illustration

Dintre artiștii străini pe care îi urmăresc, am ales să o menționez pe Erin (o artistă japoneză, din Australia), autoarea brandului ErinsWindow (www.etsy.com/shop/erinswindow | www.facebook.com/Erinswindow), care creează produse din ceramică (ornamente, decorațiuni, bijuterii etc.) și ilustrații într-un stil deosebit. Fiecare piesă creată spune o poveste.

Sursă: Vază: www.facebook.com/Erinswindow | Farfurie: www.etsy.com/shop/erinswindow

Un alt artist străin cu produse deosebite este Gülnur Özdağlar (din Turcia, www.gulnurozdaglar.com)

La bază arhitect, artista realizează bijuterii reciclând PET-uri; aceasta dorește să înlocuiască proprietățile pierdute de material prin munca depusă și prin concept și să creeze produse cu o valoare ridicată. Rezultatul este surprinzător; bijuteriile create sunt caracterizate de elemente florale delicate combinate în moduri inedite. Anul acesta a fost unul dintre artiștii prezenți la târgul de bijuterie contemporană Autor.

Sursă:  www.gulnurozdaglar.com

De făcut: Îmi place foarte mult să experimentez cu tehnici și materiale noi. Unele materiale sunt foarte ușor și distractiv de folosit – în cazul de față, cartoful. Acesta poate fi foarte ușor transformat în ștampilă pentru a personaliza diferite obiecte (hârtie, materiale textile, lemn, etc.). În tutorialul din linkul www.aliceandlois.com/diy-hand-stamp-dish-towel este folosit un cartof ștampilă pentru a personaliza un prosop de bucătărie (cu vopsea specială pentru materiale textile).

Sursă: Tutorial cartof ștampilă: www.aliceandlois.com

Și semnele de carte pot fi personalizate foarte ușor: www.designmom.com/the-perfect-gift-yarn-ball-bookmark. În tutorialul din link, ciucurii colorați devin semne de carte pufoase (pisicile sigur vor fi încântate de idee).

Sursă: Tutorial semn de carte: www.designmom.com

De vizitat: Un târg de design românesc pe care îl recomand este Made in Ro, organizat de Designist. În general organizat în luna decembrie, în apropierea sărbătorilor, anul acesta, în luna mai, a fost organizată o ediție specială dedicată ceramicii. Artiștii care participă la târg sunt selectați cu atenție iar produsele prezentate de aceștia sunt deosebite.

Sursă: designist.ro

De gătit: De ceva vreme urmăresc feedul Adinei Chițu a.k.a Pancake Planet (pancakeplanet.ro | www.instagram.com/pancake_planet). Adina are idei culinare creative, iar fotografiile pe care le postează sunt foarte frumoase.

Îmi plac și rețetele de pe rasamalaysia.com – sunt foarte variate și simplu de preparat.

Sursă : pancakeplanet.ro

De reciclat: Am găsit acest mini-tutorial simpatic din întâmplare: www.sadieseasongoods.com/sewing-to-a-tea-the-hidden-pin-cushion. Mi-a plăcut foarte mult ideea de a refolosi ceainicul de porțelan transformându-l în perniță pentru ace / recipient pentru ațele de cusut – o idee practică și simplu de realizat.

Sursă: www.sadieseasongoods.com

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share