Esther Derkx: Revitalizând trecutul

Distribuie articolul:
Share

Am întâlnit-o pentru prima dată pe Esther într-o după-amiază fierbinte de mai. Anul aceasta, vara e generoasă în Olanda. Abia dacă schimbasem trei cuvinte când am descoperit cu surpriză și amuzament că avem biciclete identice. Și drept urmare ne-am apucat să le înșirăm calitățile.
Când i-am văzut site-ul, am știut imediat că vreau să aflu și mai mult despre creațiile ei. Iar când am pășit în atelier știam deja că vreau să va povestesc depre ele.

Esther dă viață trecutului. Creațiile ei sunt juxtapuneri neașteptate. Eu personal sunt îndrăgostită de „Sanitary”, seria mobilierului de baie, și m-aș juca cu mare drag cu ele într-un proiect de arhitectură.

Îi poți găsi creațiile pe site-ul personal și poți afla noutăți prin intermediul rețelelor sociale: Facebook, Twitter și Pinterest

Multe din piesele tale de ceramică au la bază ideea de a revitaliza piese ce nu mai sunt la modă, dar care sunt încă în stare perfectă de utilizare. Cum ți-a venit ideea și ce te-a făcut să creezi colecțiile respective?
Ideea mi-a venit când, vizitând o serie de magazine de mâna a doua, am văzut rafturi întregi de veselă la care se renunțase pentru că nu mai era la modă sau pentru că seturile erau incomplete. La momentul respectiv lucram într-o fabrică de imprimerie textilă și m-am gândit să le „reprintez” pentru a le crea un stil nou. Și m-am întrebat: Vor fi iubite din nou la fel ca înainte? Le pot face de actualitate?

În categoria creațiilor reciclate mai ai de asemenea și acele lămpi frumoase realizate din lămpi stradale reciclate. Ce te atrage la partea de reciclare? De ce nu folosești materiale noi?
De ce să folosești materiale noi când cele vechi sunt încă utile? Lămpile originale nu fuseseră scoase din folosință pentru că erau stricate sau sparte, ci pentru că becul din interior era de generație veche și consuma mult prea multă energie. Provocarea a constat în crearea unei lămpi noi care să aibă un consum mic, dar la care să fie folosite pentru interior piesele vechi.

Cum ți se pare că reacționează oamenii în raport cu meșteșugurile tradiționale în această lume digitală?
În ziua de astăzi oamenii sunt din ce în ce mai interesați de meșteșuguri. Vor să știe cum funcționează lucrurile și vor să cunoască artistul care le creează. Tehnicile moderne înlocuiesc uneori meșteșugurile tradiționale, însă calitatea adevărată a lucrului manual va fi întotdeauna recunoscută. Ca designer, mă inspiră întâlnirea dintre modern și tradițional și îmbinarea celor două.

Cum este susținut micul producător de către legislația și sistemul olandez? Ce a fost cel mai de ajutor din ceea ce se oferă sau care te-a ajutat pe tine cel mai mult? Există ceva ce ar trebui să se îmbunătățească?
În ultimii ani, guvernul a anulat multe dintre subsidiile culturale. Acest lucru a afectat într-un mod negativ multe inițiative artistice, lucru pe care îl regret. Mulți artiști își țin capul sus luând slujbe part-time în paralel cu munca lor de creație pentru a se putea întreține. Și, deși nu am beneficiat niciodată de o finanțare de stat, observ că este de fapt supraviețuire combinată cu anteprenoriat în loc să fie experimentare, cercetare sau risc artistic. Dar nu mă plâng. E în continuare slujba care îmi oferă cele mai mari satisfacții!

Ți-ar plăcea să ai propriul magazin? Crezi că te-ar ajuta sau ar fi o povară pentru partea creativă?
Am avut până acum creațiile mele la vânzare în câteva magazine din Europa, SUA și Japonia. Colaborările mi-au adus multă publicitate, ceea ce a fost fantastic. Dar, la urma urmei, lucram enorm pentru fiecare ban câștigat. Drept urmare, am decis să vând în mod exclusiv prin intermediul magazinului meu online și să particip de două ori pe an la târguri: la Meesterlijk în Amsterdam și la Designday în Maastricht. Partea de administrare îmi răpește într-adevăr mult timp, însă venitul îmi parvine în mod direct, ceea ce este extrem de satisfăcător. Oamenii care veneau înainte în vizită la magazine mă contactează acum în mod direct. Iar acest lucru îmi permite să creez la un nivel mai mare de personalizare.


Mulțumesc Esther pentru că ai împărtășit cu noi aceste creații. 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share