CITEȘTI

BATRA 2017: Jocuri urbane și tururi ghidate

BATRA 2017: Jocuri urbane și tururi ghidate

Distribuie articolul:
Share

De la joc și simulări urbane la evaluări ale patrimoniului local realizate interactiv,

în timpul unor tururi ghidate ale orașului

După succesul înregistrat la ediția trecută cu atelierul de Urban Gaming Simulation, reputatul profesor arhitect Paola Rizzi din Italia (DICEEA University of L’Aquila) revine la Cluj pentru un nou workshop de „Gaming Simulation”, pe care îl va susține împreună cu dr. psiholog Cătălina Oțoiu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, și de psihologul George Oțoiu, de la Asociația Aphorme.

Profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă, Paola Rizzi crede în puterea pe care o au simulările și jocul de a uni o comunitatea, cu scopul final de a realiza o planificare urbană eficientă și majoritar acceptată.

În cadrul workshop-ului va fi explorată dinamica urbană folosind perspectivele diferite oferite de planificarea urbană, psihologia socială și psihologia comunității. Workshop-ul este destinat astfel tututor celor interesați de dezvoltarea unei comunități, nu doar specialiștilor în arhitectură.

”Folosim aici intenționat termenul de ”comunitate” și nu cel de ”oraș” sau ”zonă urbană”, deoarece, deși ne aflăm printre arhitecți, munca lor nu se limitează niciodată la a face designul unui spațiu sau la a construi o clădire. În spatele acestor acțiuni se află întotdeauna oamenii care vor ocupa spațiul. Jocurile și simulările s-au dovedit a fi un instrument util în planificarea urbană deoarece oferă un mediu sigur în care toate părțile implicate pot învăța să interacționeze și să lucreze împreună. Componenta de joc face ca experiența în sine să fie una relaxantă și plăcută și permite testarea mai multor cursuri de acțiune, fără implicații financiare sau costuri de altă natură”, spune Paola Rizzi.

 

Patrimoniul local, evaluat în timpul unor tururi ghidate

În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania organizează o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au ca scop înțelegerea și cunoașterea arhitecturii și a valorilor locale.

Tururile ghidate vor conține o serie de prezentări, realizate de către specialişti, ale unor importante și mai puțin cunoscute clădiri de patrimoniu. Tururile vor analiza perioada medievală, barocul, marile ansambluri ale secolului al XIX-­lea, cimitirul Central/Hazsongard, principalele biserici ale oraşului, sistemul medieval de fortificaţii.

Un tur special va cuprinde construcții realizate de arhitecții premiați cu premiul Opera Omnia al Bienalei de arhitectură Transilvania. Aceștia sunt, în ordinea premierii: Vasile Mitrea, Kós Károly, Pákey Lajos și George Cristinel.

Tururile durează aproximativ o oră și se vor desfășura în toate cele patru zile de weekend ale Bienalei, respectiv în 7, 8, 14 și 15 octombrie, în grupuri de maxim 30 de persoane, de la ora 11.00 sau de la ora 15.00. Detalii despre înscrieri prealabile se pot cere pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share