CITEȘTI

Expoziția Teracota, mon amour! se mută în cetate l...

Expoziția Teracota, mon amour! se mută în cetate la Alba Iulia

Distribuie articolul:
Share

Miercuri, 29 noiembrie, în cetate la Alba Iulia, Imbold Pop Up Gallery aduce la Framm’s (Art Hub) o expoziție de cahle pictate manufacturate în ultima fabrică de sobe manuale din Transilvania. Alături de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune și o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben și montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Expozitia a fost vernisată la Noaptea Albă a Galeriilor în București, la Acuarela, iar la Alba Iulia va sărbători Ziua Națională a României în prima capitală a țării. „Teracota, mon amour!” va fi disponibilă în Alba Iulia în perioada 29 noiembrie – 6 februarie, urmând a fi relocată în Timișoara, Mediaș și Sibiu.

Expoziția itinerantă „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș. Partenerul local din Alba Iulia este Framm’s Art Hub.


Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori. După 111 ani, fabrica are aproximativ același număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleași tehnici și materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.  În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate și expuse la Alba Iulia în cadrul expoziții itinerante, lansată cu ocazia NAG 2017 la București.

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

**Titlul expoziției este ales de Adrian Popescu, om de presă și de marketing și iubitor de cahle pictate.

Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și, în special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care îşi propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă în lumină artiştii români contemporani.

www.cuimbold.ro

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share