Colorimetrie

Distribuie articolul:
Share

Orice artizan care începe să lucreze cu fibre, piele, argint, mărgele, fimo şi multe alte materiale, trebuie să aibă o bază despre ce însemnă culoare şi de accea de astăzi vom introduce o rubrică unde vom prezenta noţiuni simple, dar de efect despre colorimetrie.

Să începem lecţia:

După cum se cunoaşte există 3 culori primare : Albastru, Roşu, Galben
Amestecate între ele în părţi egale dau culoarea pământului, maron-ul.

Orice culoare în natură, dacă este copiată sau reprodusă este un amestec de albastru, roşu şi galben. Cele trei culori se numesc „culori primare” sau „culorile vieţii”.

Culorile primare amestecate două câte două între ele dau naştere culorilor secundare: Verde (Albastru+Galben), Violet (Albastru+Roşu), Portocaliu (Roşu+Galben)

colorimetrie

Variind proporţiile de amestecare a două culori primare, variază şi intensitatea culorii obţinute, fiind dominantă culoarea care a fost amestecată în proporţie mai mare.

Dacă suprapunem culorile primare, amestecul ne oferă o paletă impresionantă de nuanţe, de la cele mai închise până la cele mai deschise.

colorimetrie

Neutralizarea culorilor se obţine astfel:
Albastru+Roşu= Violet + Galben = Maro
Roşu + Galben = Portocaliu + Albastru = Maro
Albastru + Galben = Verde + Roşu = Maro

Amestecând cele trei culori primare, creaţi culoarea maro.

Acestea sunt primele noţiuni de bază ale artei culorilor. Ce pot să vă doresc este să descoperiţi fiecare ce v-am scris mai sus şi apoi să trecem la alte noi informaţii.

Comentarii
9 Comments
  1. Anca
  2. samir
Share