CITEȘTI

Coliere multifuncţionale, butoni masculini, broşe,...

Coliere multifuncţionale, butoni masculini, broşe, Designed stones într-un cuvânt Eolliana

Distribuie articolul:
Share

Eu m-am îndrăgostit de colierele multifuncţionale realizate de Iuliana, ele pot deveni cu mare uşurinţă brăţări şi curele insolite ce se potrivesc oricărei ţinute ce vrea o notă de originalitate. Dupã ce i-am admirat creaţiile, i-am luat un interviu deoarece la acest aspect mă pricep cel mai bine în colectivul Atelierul.

Enjoy!
1. Cine este Iuliana Asoltanei artizanul? De unde a învăţat  meseria de artizan handmade?

Ar trebui poate sã încep prin a preciza cã nu ma consider un artizan, ci mai degrabã un artist decorativ. Una peste alta şi artiştii îşi folosesc mâinile atunci când lucreazã, fie cã mediul lor este pictura sau sculptura. Am absolvit liceul si după, Facultatea de Arte din Iaşi la sectia “Arte textile”. Astfel m-am familiarizat cu lucrul cu diverse tehnici.
Și în familie mama şi bunica mea au preocupări legate de ţesut, tricotat şi croşetat de când îmi pot aminti eu. Crescând într-un mediu unde toatã lumea îşi folosea abilităţile într-un mod creativ, lucrurile s-au legat într-un mod natural.

2. Care produse handmade te reprezintă? Și mai ales care sunt materialele preferate folosite?

Consider cã tot ceea ce iese din mâinile mele mă reprezintă, şi de aceea obiectele create de mine trebuie sã fie atât  frumoase, cât  şi funcţionale.

În mometul în care simt că un element dintr-un colier,  să luăm ca exemplu, este în discordanţă cu imaginea mea mentală despre cum ar trebui sã fie, îl refac şi fac tot ce pot ca să-l aduc mai aproape de ceea ce am eu în minte.
Nu am un material preferat cu care să lucrez. Sunt încă în faza în care experimentez cu materialele şi cu ceea ce pot  ele sã-mi ofere.

3. M-am uitat pe blogul tãu şi am văzut că îţi place să lucrezi atât cu fimo, cu mărgele, cât şi cu textile. În funcţie de ce îţi alegi materialul potrivit pentru produse?

Lucrez cu mai multe tehnici, deoarece mi se pare plictisitor să mă rezum doar la una singură. Îmi place diversitatea şi libertatea, de aceea refuz să mă limitez în alegerea materialelor.
4. Ce sfat îi dai unei persoane ce vrea acum să devină artizan handmade? De ce are nevoie pentru a se afirma?

Să-şi asculte impulsurile proprii, să-şi caute drumul cu onestitate indiferent de tendinţele momentului şi să se gândeascã cu respect la persoanele care se vor bucura de creaţiile sale.

5. Ce calităţi trebuie să aibă un artizan handmade din punctul tău de vedere?

Originalitate, îndemânare şi perseverenţă. Și motivaţia internă de a crea lucruri frumoase pentru mai mult decât o  recompensã financiarã.

6. Ce este handmade-ul pentru tine?

În această perioadă handmade-ul a devenit mai degrabă o modalitate de rotunjire a veniturilor. Poate că ar fi bine sã fie o modalitate de expresie a creativitãţii. Poate fi de asemenea şi o treaptă spre ceva mai mult. Depinde de determinarea fiecãruia.

7. Care sunt produsele care au cel mai mare succes?

Cele versatile, care pot fi folosite atât ca broşă, cât şi ca ornament de păr sau brăţară şi colier.
8. Ai realizat la un moment dat nişte butoni,  de ce nu ai continuat această idee?

Am în lucru o colecţie masculină, aşa că voi continua ideea la momentul potrivit.
9. De ce crezi ca s-a ajuns la kitsch în handmade?

Kitsch-ul este inerent oricãrei activitãţi creative. El se manifestă în toate domeniile şi poate fi pâna la urmă convertit într-o sursă de inspiraţie.
10. Sunt anumite persoane ce asociază muzica unei anumite stãri, unor anumitor activitãţi, în momentul în care realizezi produse handmade asculţi muzicã, te uiţi la filme? Dacã da, care sunt sursele de inspiraţie muzicalã?

Sunt o persoană preponderent vizuală şi tactilă, de aceea şi domeniul de creaţie este al lucrurilor palpabile. Ascult muzică, dar nu pot spune că este o sursă de insiraţie pentru ceea ce fac.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share