Rochiță pentru Degețica

Distribuie articolul:
Share

O știți pe Degețica? E o fetiță din poveste, mică – aproape cât un deget, născută dintr-un bob și îmbrăcată de mama ei într-o rochiță din petale de trandafir. Fetița mea nu e cât un bob, dar la serbare a fost Degețica, așa că am imaginat repede o rochiță trandafirie. Partea de sus a rochiei este croșetată, iar partea de jos este din satin și e cusută.Mă voi referi în tutorialul de mai jos doar la partea croșetată a rochiei. Pentru a realiza această parte ai nevoie de următoarele materiale: [heartlist]

  • Fir Alize (eu l-am pus în două)
  • Croșetă numărul 3.0,
  • Ață de cusut și ac
  • Fermoar[/heartlist]

Fermoarul va fi cusut la spate și din această cauză am ales să croșetez separat părțile din față și din spate.

rochita degetica

Începi de la bază cu 102 ochi și vei croșeta o singură bucată; doar părțile de pe umeri sunt cusute. Măsoară, și dacă mai trebuie, poți adăuga mai mulți ochi, astfel încât rochia să fie lejeră.

Croșetezi 12 rânduri folosind piciorușul dublu. O particularitate este că pe rândul din față croșetezi piciorușele duble în firul din față al fiecărui ochi, iar pentru rândurile pe dos croșetezi piciorușele duble luând firul din spate al fiecărui ochi. Iată mai jos o schemă a lucrului:

Rochita degetica tipar

Iată mai jos și un filmuleț în care am descris cum să croșetezi prin firul din față și prin firul din spate:

Pentru răscroiala mânecii vei croșeta astfel: vei lucra separat partea din față și cele 2 părți ale spatelui. După rândul 12, numeri pentru partea stângă 30 de ochi pe care nu-i mai croșetezi, inserezi firul în următorul rând și croșetezi 7 rânduri în același stil partea din față care la mine are 42 de ochi. Formezi apoi, pe rând, bretelele, croșetând numai câte 10 ochi la fiecare. Am croșetat 8 rânduri pentru fiecare bretea, până la umăr.

Pentru părțile din spate: inserezi firul în margine și croșetezi 16 ochiuri. Croșetezi 8 rânduri pentru prima parte a spatelui, apoi formezi o bretea: închei 6 ochi și croșetezi breteaua cu restul de 10 ochi. Eu am croșetat câte 8 rânduri până pe umăr. Croșetezi la fel a doua parte a spatelui.

2013-06-26-14.40.28-450x800

Pentru a da un aspect finisat rochiei, am croșetat o margine. Am început de la bază și am mers de jur-împrejur. Punctul de lucru e punctul scoică.

Iată cum se face punctul scoică: inserezi firul acolo unde vrei să începi, faci un lănțișor cu 1 ochi, apoi în următorul ochi croșetezi 3 piciorușe duble, faci iar un lănțișor cu un ochi și închei prima scoică cu punct alunecat în următorul ochi. Repeți.

Rochita degetica6

Pentru partea din spate, acolo unde se încheie fermoarul, am croșetat o margine mai simplă: ochiuri piciorușe simple în fiecare spațiu din lucru. La sfârșit am cusut umerii și femoarul și am atașat partea de jos din satin.

Rochita degetica5

Pentru decorarea rochiței am făcut 3 flori din satin, le-am adăugat mărgele în mijloc și le-am cusut în partea din față a rochiei.

Rochita degetica4

 Și încă 2 flori de prins în părul Degețicăi.

Rochita degetica3

Dacă ai și tu acasă o minune de fetiță, croșetează-i și coase-i o rochiță trandafirie ca o petală de floare. De se ascunde în grădină printre flori, s-ar putea să nu o mai recunoști. 🙂

Rochita degetica1

 Spor la lucru!

Ema

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share