CITEȘTI

Marius Manole, prizonier în jocul emoției creat de...

Marius Manole, prizonier în jocul emoției creat de Rodica Mandache

Distribuie articolul:
Share

Spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian cu actorii Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria și Istvan Teglas, are prima reprezentație din anul 2014, duminică, 12 ianuarie, ora 14:00 la Godot Café-Teatru, str. Blănari nr 14.

Accesul în sala de spectacol se face în baza rezervărilor la numărul de telefon 0736414244 sau pe email la [email protected]

Rodica Mandache si Marius Manole in Marea iubire a lui Sebastian-foto Andrei Petrescu

Marea iubire a lui Sebastian a avut premiera în anul 2010 pe teresa de pe acoperișul Teatrului Național București, iar în data de 15 ianuarie 2014, spectacolul a fost invitat pentru a reprezenta cultura românească la Berlin. Așadar, bucureștenii vor fi primii care vor asista la un spectacol special care împletește poezía vremurilor interbelice și controversele amoroase dintre două destine total diferite, dar unite pentru scurt timp- cel al scriitorului Mihail Sebastian și cel a actriței Leny Caler.

“Cei mai mulți dintre recenzenții piesei  Marea iubire a lui Sebastian  vorbesc despre patru personaje. Eli Bădică de la Bookaholic adaugă celor patru personaje (Leny  Caler  – Rodica Mandache, Mihail Sebastian – Marius Manole, Ștefan Valeriu – Istvan Teglas și Corina – Ana Ioana Macaria) și un al cincilea, tăcerea. Din punctul meu de vedere există doar două personaje și trei umbre. Leny Caler merge umăr la umăr de-a lungul întregii reprezentații doar cu tăcerea. Sebastian, Ștefan Valeriu și Corina sunt doar niște umbre trasate foarte fin de către regizor, pentru a echilibra raportul trecut-prezent.Contraponderea muzicală încearcă să anihileze tăcerea, fapt ce reușește pe alocuri. Își găsesc astfel locul bucăți interbelice, Mozart, dar și Metallica.

Astă-noapte l-am visat pe Mihai. Pe Mihai Sebastian. Tânăr cum era. Uite-l! Ce tânăr e! Eu nu mai sunt. Eu sunt bătr… Eu nu mai sunt tânără. Eu m-am încăpățânat să trăiesc mult.

Astfel debutează reprezentaţia, cu replica actriței, ajunsă la vârsta senectuții. Marea iubire a lui Sebastian este un spectacol-lectură, un spectacol în care actorii stau aşezaţi și își citesc replicile. Vocea funcționează ca unic ghid pentru spectator. Decorul, luminile și costumele trec în planul secund.

Leny Caler (Rodica Mandache) trece în revistă momentele esențiale ale vieții și operei lui Sebastian. O face cu candoare, dar și cu multe regrete pe care nu le maschează și pe care nici nu vrea să le mascheze. Marius Manole interpretează excelent partitura, fiind deopotrivă timid și grav, naiv și genial. Rolul său stârneşte curiozitatea spectatorului de a afla ulterior cine a fost omul Sebastian, dar şi de a-i citi cărţile. Dialogul la distanță (peste timp) între Leny și Mihai este însoțit de replicile personajelor din  Jocul  de-a vacanța (Corina și Ștefan Valeriu). Nici poziționarea celor patru pe scenă nu este întâmplătoare. Corina stă în dreapta lui Leny, iar Ştefan Valeriu în stânga lui Sebastian.

Gingăşie, emoţie pură, regret, patos, dar şi candoare. Toate aceste ingrediente se regăsesc în piesa jucată la Godot. Regizorul Diana Mihailopol a ales foarte bine proporţiile acestora. Ce urmează? Poate o lectură mai atentă a operei lui Mihail Sebastian. Sau o perspectivă diferită pentru cei familiarizați.”(Andrei Zbârnea, Revista Semne Bune).

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share