Câteva cuvinte despre lână

Distribuie articolul:
Share

„Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe.” – Constantin Brâncuşi

„Pe-un picior de plai/pe-o gură de rai/ se cobor la vale/trei turme de miei/cu trei ciobănei”, primele versuri din celebra baladă „Mioriţa” arată că păstoritul e o ocupaţie ancestrală pe aceste meleaguri ce s-a perpetuat de-a lungul veacurilor şi continuă să supravieţuiască. Pe lângă faptul că sunt crescute pentru lapte şi carne oile şi caprele au şi lâna, produs textil cu multiple proprietăţi şi întrebuinţări, pe nedrept uitat şi din ce în ce mai rar întrebuinţat.

produse din lana

Orhidee din lână – Vixy | Broșe fundițe din fetru – Cinnamon&Cloves | Broșă împâslită – Love4Felt | Inel din cupru și lână – Lucky Poppies

Lâna este un material ce poate fi utilizat cu succes şi în handmade, atât în vestimentaţie cât şi la accesorii. E un material călduros, rezistent dar mai ales, e un material autohton ceea ce înseamnă că şi costurile cu prelucrarea şi transportul sunt mai mici.

Cum iarna bate la uşă ne putem realiza chiar noi dacă ne pricepem la croitorie şi ne place să tricotăm sau dacă nu, putem cumpăra o ţinută din lână: pantaloni sau fustă, bluză şi o vestă care să ne ţină de cald, iar ca accesorii mănuşi, căciulă, fular, o trăistuţă chic chiar şi încălţămintea o putem personaliza ataşând nişte manşete croşetate din lână.

produse impaslite made in ro

Palton împâslit – Gariana | Colier din lână – FoamBubbles | Portofel împâslit – Jasmine FeltArt

Din fire colorate de lână se pot face brăţări, cercei, lănţişoare, gentuţe, curele, există o multitudine de modele şi tehnici de lucru, sunt nişte accesorii destul de uşor de realizat şi cu un efect deosebit.

produse handmade din lana

Coliere împâslite – De.Dimineață | Set croșetat – La Croșetică | Colier din lemn și lână – Arabela | Cercei din lână cu broderie – Emilie’s Nature

Zilele trecute am fost la târgul INDAGRA şi am văzut mai multe rase de animale, printre care oi şi capre şi mi-am dat seama că ţara asta are încă foarte multe de oferit, atât de multe resurse, atâtea bogăţii ce pot valorificate iar animalele se numără printre ele, sunt o asigurare pentru viitor. Anual în România mii de saci cu lână sunt arşi sau aruncaţi pe câmp deoarece nu mai există o piaţă de desfacere pentru ea şi e tare păcat deoarece e un un produs natural ce poate fi folosit pe scară largă în industria textilă, în construcţii (e un excelent material vegetal izolator, foarte ieftin şi uşor de obţinut) iar în handmade poate fi începutul unui drum de succes.

Lână face parte din tradiţia rurală a acestui popor şi e păcat ca în loc să se perpetueze şi să prospere să fie lăsată sa moară în anonimat, aşa că în această iarnă haideţi să purtăm fiecare dintre noi un obiect handmade realizat din lână românească!

Articol scris de Oana Mateiu

Colaje de Anca Ionescu

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Roxana Jianu

    17 noiembrie

    Ce articol frumos si incurajator, si ce surpriza si emotie sa gasesc una din creatiile mele inclusa in el! Va multumesc!

  2. Arabela

    17 noiembrie

    Foarte fain articolul, cu multe produse minunate !
    Multumesc mult de includere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share