CITEȘTI

Design de Crăciun – tradițional românesc

Design de Crăciun – tradițional românesc

Distribuie articolul:
Share

Începem luna decembrie cu o nouă serie de articole dedicate sărbătorii Crăciunului. Pe parcursul următoarelor două săptămâni vom afla împreună care sunt elementele ce definesc Crăciunul în diferite stiluri de design interior: clasic, rustic, shabby chic, tradițional românesc, modern, minimalist, scandinav, reciclat/ eco, alb, eclectic, vintage, non-conformist/ jucăuș.

Pentru că azi este 1 decembrie, Ziua Națională a României, vom începe seria cu prezentarea Crăciunului în stil tradițional românesc.

Fiecare dintre noi are tradițiile lui de Crăciun, de la colindat la făcut cozonaci sau decoratul bradului, Crăciunul reușește să ne aducă aminte, cu nostalgie, de Crăciunurile trecute. Pentru exercițiul nostru de stil mi-am imaginat cum ar arăta un Crăciun din trecutul bunicilor noștri adus în prezent.

Pentru început hai să vedem care sunt elementele care compus tradiționalul românesc.

Materialele care se regăsesc cel mai des in decorul tradițional românesc sunt lemnul, lutul și ceramica smălțuită. Mobilierul și ustensilele de bucătărie sunt făcute din lemn, vasele de lut sunt numai bune de pus la cuptor iar ulcioarele și oalele de ceramică smălțuită, atent decorate, umplu masa bogată.

Materialele textile acoperă suprafețe întinse: podele, pereți și mobilierul. Românii folosesc lâna, inul, cânepa și bumbacul pentru a-și încălzi și decora casa. Covoarele țesute la război, cerga de lână și prosoapele brodate erau accente nelipsite din orice casă.

Bradul e împodobit cu mere roșii (înlocuite mai târziu cu globuri), conuri de brad, nuci și ornamente împletite din sfoară. În perioada Crăciunului casa se umple cu mirosurile de la bucătărie și urările colindătorilor. Cozonaci și sarmale pentru vizitatori și covrigi cu nuci și mere pentru colindători. În seara de Crăciun se colindă cu Steaua, iar mai târziu, de Anul Nou, cu Plugușorul și Sorcova. Poți afla cum să faci o stea de colindat tradițională de aici.

traditional romanesc

Un nou trend în design contemporan românesc este integrarea elementelor tradiționale cu spiritul contemporan. Acum rusticul e înlocuit cu minimalism și modele tradiționale românești de broderie se regăsesc pe obiecte, de la ceasuri la cești, cutii și, bineînțeles, ornamente pentru brad. Modelele sunt adaptate iar detaliile devin elemente principale.

Culoarea joacă un rol important, preponderent alb cu accente de roșu și negru, albastru și mai rar verde.

produse traditional romanesti

1. Decorațiune ceramică    2. Autocolant pentru perete

3. Ornamente ceramice pentru brad     4. Perne decorative Mamuska

5. Pernă decorativă    6. Ghirlandă ceramică

7. Cutie de lemn    8. Oglindă cu ramă pictată

Pentru un efect mai apropiat de tradiționalul rustic vei găsi că există în continuare artizani care practică arta populară cu tradiție.

Dacă vrei să-ți testezi simțul creativ poți încerca tutorialele pe care le-am găsit. Unul l-ai mai citit sigur aici în Revista Atelierul, pe celelalte le poți descoperi mai jos. Pentru inspirație și pentru bucuria sufletului tău îți recomand site-ul Semne Cusute, unde vei găsi modele de broderie din toate zonele țării, și crede-mă, sunt multe și frumoase.

Iar dacă n-ai timp de brodat în agitata lună decembrie, nu uita că poți printa modele și odată înrămate și puse pe perete îți vor completa decorul românesc.

Tot pentru printat și înrămat este și cadoul nostru de mai jos, un PDF cu prima strofă din Steaua sus răsase, să vă ajute să dați startul la colinde în seara de Crăciun.

diy traditional romanesc

1. Postere    2. Tutorial – ornament din coji de nuci

3. Tutorial – ornament din con de brad    4. Pernă decorativă brodată

5. Lingură de lemn    6. Unele din multele Semne Cusute

7. Tutorial – Cutie de lemn brodată

steaua sus rasare

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Maria

    2 decembrie

    Cred ca voi incerca ornamentul din con de brad 🙂

  2. […] am descoperit împreună care sunt elementele care compun Crăciunul tradițional românesc. Astăzi vorbim despre un stil destul de diferit – stilul […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share