CITEȘTI

Beart Ceramics. Lumea înconjurătoare modelată în l...

Beart Ceramics. Lumea înconjurătoare modelată în lut.

Distribuie articolul:
Share

Beart Ceramics nu este un brand care produce obiecte strict de utilitate casnică, ci creează obiecte care îți mângâie și ochiul și mâna dar și sufletul. Bineînțeles că acest stil rustico-fantezist mi-a mers direct la inimă de îndată ce l-am descoperit. Prima imagine care mi-a venit în minte a fost cu cele două fetițe ale mele, cocoțate pe masa din bucătărie, sorbind laptele cu cacao din ceștile colorate cu povești Beart.

Beáta Szilágyi este creatoarea brandului și, împreună cu soțul ei, a reușit să transforme un simplu vis, într-o pasiune, apoi într-o afacere de familie. Printre modelarea vaselor de lut, familie și un bebe nou-venit pe lume, a găsit puțin timp să ne povestească cum a început acest drum.

Beáta Szilágyi:

Prima mea întâlnire cu lutul a fost în liceu, unde m-am specializat pe ceramică. De atunci, suntem împreună și la bine și la rău. După liceu, au urmat trei ani de perfecționare într-un atelier din Budapesta, unde am lucrat în preajma unor ceramiști consacrați. Această perioadă a fost de fapt, perioada în care m-am definit ca artist.

Revenind acasă, am adunat toate cunoștințele dobândite și, cu puțin curaj, am deschis propriul atelier de ceramică. Atelierul se numește Beart Ceramics și aici  produc și  comercializez vase ceramice lucrate manual. Visul meu din copilărie a devenit realitate și de-atunci afacerea s-a transformat într-una de familie întrucât s-a alăturat și soțul meu. Elemer a venit dintr-un alt mediu de lucru. El este topograf  dar a învățat cu timpul o această nouă meserie.

Din experiență putem să zicem cât de norocoși suntem că putem lucra în propriul atelier după bunul nostru plac, fără constrângeri. În atelierul Beart Ceramics, noi producem obiecte de uz casnic, decorative dar și bijuterii.

Din primele momente, am vrut să formez un limbaj artistic personal. Nu elementele folclorice m-au atras în mod deosebit ci mediul înconjurător. Ca să găsesc inspirație trebuia numai să mă uit în jur și să găsesc elementele pe care urma să le desenez pe vase: florile din grădină, păsările, casele, grădinile, pisicile leneșe și ieșirile de după amiază cu bicicleta. De aici au pornit ideile care, cu timpul, au devenit motive reprezentative pentru ceramica mea.

În ceea ce privește tehnica de lucru, ideea de bază a fost păstrarea tehnicilor tradiționale manuale. Vasele se fac pe roata olarului, arderea lor are loc într-un cuptor de ceramica la o temperatura de 1000 de grade  C pentru a atingerea rigidității dorite iar smălțuirea se face în mai multe etape.   

În obiectele noastre se regăsesc funcționalitatea, dar și frumusețea artistică, iar scopul nostru inițial a fost formarea unui limbaj artistic personal unde tehnicile tradiționale se îmbină cu motive naturale.

Vasele noastre, care au fost îndelung mângâiate, adorate și pe care cu greu le-am lăsat din mână vor să transmită dorința de a ne opri din ritmul alert al vieții cotidiene și de a face o pauză pentru o ceașcă de ceai aromat sau o cafea aburindă.

Produsele noastre se pot găsi on line Beart Ceramics/Facebook,  sau la târgurile de produse artizanele din țară.

Și iată altă poveste care arată că ceea ce iubești să faci poate deveni un mod de a trăi, departe de program și responsabilități dictate, departe de dorul familiei și căldura casei tale. Live your dream!

Interviul a fost luat lui Beáta Szilágyi și a fost tradus din limba maghiară în limba română de Tomaș Attila. Pozele aparțin creatoarei.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share