CITEȘTI

ArgoArt: Sursa de inspirație sunt artiștii pe care...

ArgoArt: Sursa de inspirație sunt artiștii pe care îi reprezentăm

Distribuie articolul:
Share

Designerul Andreea Buga ne dezvăluie în acest interviu ce se află în spatele ArgoArt. Fără altă introducere, lăsăm cuvintele ei și imaginile să spună povestea. Am descoperit acest brand la Art Fashion Fair ediţia 13, şi i-am oferit premiul de Brand recomandat de Revista Atelierul.

Care este meseria ta de bază?
Aventura ARGO este una deosebită pentru că unește două părți ale artei: istoria artei, prin consultanță și critică de artă, făcută de soțul meu, Adrian Buga, și designul de obiect. Pentru că am absolvit Facultatea de Design, ce idee mai bună puteam să am decât să creez obiecte? Dar nu de orice fel, obiecte de artă. Așa am ales să promovez prin design vestimentar artiștii și îi fac cunoscuți tuturor celor ce iubesc arta și frumosul.

Fiecare brand are un prim moment în care şi-a găsit calea, când ai pornit ArgoArt şi care a fost momentul când ai realizat că eşti pe drumul cel bun?
ARGO, numele companiei noastre, este ales după cel al corăbiei care l-a purtat pe Iason în căutarea lânii de aur. La fel și noi, de zece ani, am dezvoltat și îmbogățit această muncă neîncetată de descoperire și promovare a artiștilor pe care i-am publicat. Există în noi o mare curiozitate și o adevărată pasiune pentru viață, fiecare proiect reprezentând o nouă șansă de a descoperi comori ascunse și vise de îndeplinit.

De unde îţi iei sursele de inspiraţie? Spune-ne cărţile care te inspiră, melodiile, filmele, fashionistele care te inspiră.
Sursa mea de inspirație sunt artiștii pe care îi reprezentăm. Ne-am propus ca în fiecare an să ne ocupăm de promovarea unui artist. Am început cu pictorița Alma Redlinger si acum ne ocupăm de artista Eva Cerbu. Vrem să scoatem la lumină și să transmitem mai departe povestea și creația acestei graficiene deosebite. Așa cum ea ne-a încredințat nouă speranțele și idealurile ei așa vrem să încredințăm și noi acestei generații frumusețea unei lumi în care arta poate fi simțită.

Există persoane pe care vrei să le vezi purtându-ţi creaţiile?
Poți privi un tablou, dar nu poți păstra momentul. Eu am vrut să păstrez clipa pentru femeile care vor sa simtă mătasea ca parte din eleganța și atitudinea lor. Pentru mine fiecare femeie este importantă și bucuria lor după ce au fost admirate și apreciate în piesele vestimentare ARGO, este cea mai mare împlinire.

Cum este experienţa unui târg de autor pentru tine? Este standul cel mai dificil aspect, care sunt cele mai dificile, dar si cele mai interesante aspecte ale unui târg din punctul tău de vedere?
Am învățat în timp să apreciez târgurile. La început a fost mai greu pentru că nu cunoșteam pe nimeni dar încet, încet am început să fiu recunoscută și clientele să vină pentru mine, să vadă noile colecții sau pur și simplu să îmi povestească cât de bine s-au simțit într-o rochie.

 Cititorii noştri vor să primească sfaturi clare, cum poţi îndruma un designer la început de drum, de unde să înceapă? Este familia de multe ori un sfătuitor bun?
Am început cu o eșarfă și o bluză cu maci. Am avut această idee de a printa care a prins contur destul de repede. Primul sfat pe care l-am primit a fost chiar de la familie, dacă mă apuc să fac asta, modă, să o fac în stil mare. Așa că am urmat sfatul și prima mea colecție a fost mare, formată dintr-o linie sport și una elegantă, cu printuri făcute pe mătase, după cele mai frumoase lucrări ale pictoriței Alma Redlinger.

Unde putem găsi produsele tale? Şi unde o să le găsim în următorii ani, întrebarea este care sunt planurile de viitor pentru Argo Art?
ARGO se dezvoltă continuu și îmi place să las timpul să spună ce o să fac peste câțiva ani. Acum, mă bucur de noua colecție de toamnă, cu printuri spectaculoase pe mătase și catifea de mătase. Am folosit lucrările de grafică cu tematică marină ale artistei graficiene Eva Cerbu și am completat colecția cu o linie de tricotaje, ARGOxJules, în culori vibrante și atingeri de angora și cashmere. Toate le puteți găsi online pe www.andreeabuga.com.

În calitate de istoric de artă sunt fascinată de lucrările Evei Cerbu, îi apreciez lucrările de când le-am văzut acum 15 ani operele la MNAR, cum ai ajuns să realizezi o colecţie inspirată din operele artistei?
În 2016, am realizat albumul de artă monografie, dedicat artistei Eva Cerbu și o expoziție retrospectivă amplă la Muzeul Țăranului Român. Munca asiduă a soțului meu de a o promova arta Evei Cerbu a fost completată de o colecție de haine în culori puternice și material naturale ce captează dinamismul din lucrările cu tema Bâlciului, ale Evei Cerbu. Încă din 1970 artista își dorea să imprime țesături și după 46 de ani această dorință s-a materializat prin realizarea colecției CARUSEL.

Care sunt designerii tăi preferaţi? Porţi creaţii de autor Made in Ro?
De când am cumpărat prima piesă vestimentară de un designer român, acum mai bine de 12 ani, mi-am dat seama că există foarte multă creativitate și talent. Dar mai ales am înțeles că se pot realiza lucruri minunate, că există o piață în formare și că există cerere. Printre brandurile mele favorite se numără Parlor, pentru materialele prețioase, My Precious Buzard pentru bijuteriile atât de bine lucrate și Mihaela Glăvan pentru că m-a ajutat să realizez cea mai tare linie de teniși cu printurile Evei Cerbu.

Cum ai primit veste că eşti unul dintre designerii selectaţi de noi la Art Fashion Fair 13?
Art Fashion Fair este un târg bun, unde se acordă atenție atât designerului cât și clienților. Mereu trebuie să fie un echilibru între cerere și ofertă. Mă bucur să particip și cred că asta este cel mai important, să te simți bine cu ceea ce faci.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share