CITEȘTI

Artizan de Timişoara: Adina Rãu

Artizan de Timişoara: Adina Rãu

Distribuie articolul:
Share

Continuând saga interviurilor acordate de cãtre artizanii ce au participat la evenimentul Atelierul din Timişoara, este rândul Adinei Rãu sã fie „luatã la întrebãri”.

1. Cine este Adina Rãu în timpul în care nu este artizan handmade?

În timpul ei liber, Adina Rãu este o tânãrã normalã care se bucura de tot ce e frumos în jurul ei, îi plac foarte mult animalele, zilele însorite când poate colinda drumuri neumblate şi adorã sã facã fotografii (aşa cum ştie şi poate). Adina mai este pasionatã de numismaticã şi în general tot ce rezidã din istorie şi de fiecare datã când ajunge într-un loc cu semnificaţie istoricã îl reconstituie în imaginaţia ei şi încearcã sã se transpunã în timpul respectiv. Adina este o visãtoare care îmbrãţiseazã realitatea şi savureazã cu cea mai mare plãcere un ceai cald alãturi de o carte bunã.

Adina mai urmeazã studiile masterale la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor şi sperã cã se va specializa în misterele Pieţelor Financiare, dar parca tot mai mult o atrage creaţia!

Cam asta sunt eu în linii mari…

2. “Femeia frumoasã place ochiului, femeia blândã place inimii. Prima este o adevaratã bijuterie, dar a doua este o comoarã.” Acesta este motto-ul blogului tãu, spune-ne de ce ai ales acest citat?

Citatul îi aparţine lui Napoleon Bonaparte, care în viaţa sa tumultoasã a ştiut sã iubeascã cu adevãrat, şi a putut sã vadã în sufletul femeii adevãrãta bijuterie care ne caracterizeazã pe noi toate. Am ales acest citat pentru cã eu ca şi artizan pot încerca sã evidenţiez frumuseţea femeii printr-o bijuterie, însã adevãrata comoarã se aflã în sufletul nostru şi doar bunatatea şi gingășia unei femei o pot scoate la ivealã pentru a îi alina pe cei din jurul nostru.

3. Eşti unul dintre artizanii care sunt şi PFA, spune-mi care sunt avantajele şi dezavantajele acestui aspect?

Din pãcate nu sunt PFA, din cauza birocraţiei am fost nevoitã sã îmi înfiinţez o Societate cu Rãspundere Limitatã (SRL). Pentru a fi PFA trebuie sã ai un document care sã îţi ateste studiile în domeniu, iar eu cum am terminat Știinţele Economice nu eram compatibilã din punct de vedere legal cu pasiunea mea. Nu regret cã am aceastã firmã pentru ca în viitorul apropiat doresc sã îmi deschid un magazin unde voi promova exclusiv creaţiile handmade.

Avantajele de a avea aceastã formã legalã sunt cã pot participa nestingheritã la târguri şi expoziţii şi pot realiza colaborãri cu alte persoane juridice. Dezavantajele sunt temporare, atâta timp cât taxa unicã de impozitare încã apasã greu peste micii intreprinzãtori. Pânã acum am reuşit sã mã menţin pe linia de plutire şi sunt multumita, îmi place sã cred cã am pornit cu dreptul într-o perioada cât se poate de nefastã.

4. Care sunt produsele care din punctul tãu de vedere caracterizeazã stilul Kristalis ?

Stilul meu este caracterizat de starea mea de spirit. Sunt o persoanã dinamicã şi asta se vede în bijuteriile mele, pentru cã pot trece cu multã usurinţã de la un stil la altul. Nu e vorba de discontinuitate aici, e vorba de impulsurile care mã ghideazã atunci când încep sã lucrez.

5. Unde vom putea admira produsele Kristalis în viitor? Care este urmãtorul târg la care vei participa ?

Momentan nu ştiu, cred cã lumea încã se recupereazã dupã concedii. Probabil începând din toamna se vor organiza diferite evenimente la care voi încerca sã particip. În orice caz, voi posta pe blog dacã se anunţã vreun eveniment. Vã promit!

6. Am vãzut cã libelulele au apãrut pe blogul tãu imediat dupã provocarea revistei Atelierul, ca fiecare artizan participant sã aducã produse înaripate, spune-ne ai realizat aceste produse special pentru eveniment ?

Prima libelulã am realizat-o ca accesoriu pentru o prezentare de modã în cadrul examenului de licenţã al Facultãţii de Arte, ca la scurt timp sã aflu de tematica evenimentului susţinut de revista Atelierul. Am fost aşa de entuziasmatã încât am lucrat zi şi noapte pentru a face cât mai multe zburãtoare, timpul era scurt şi dorinţa mea de a avea cât mai multe înaripate era prea mare ca sã mã mai pot opri. A fost un maraton nemaipomenit pentru mine. Mi-a plãcut la nebunie şi adevarul e cã îmi place foarte mult sã fac libelule, pentru cã îmi dau sentimentul cã pot crea un mic colţ al naturii.

7. Cu ce materiale îţi place sã lucrezi cel mai mult?

În general fir argintat şi cupru, pentru acesta din urmã am o anumitã slãbiciune. Cuprul este de fiecare datã o nouã surprizã pentru mine, poate fi gãsit în atâtea nuanţe şi forme şi se ascunde peste tot în jurul nostru, iar în ceea ce priveşte calitãţile sale curative, pot spune cã bijuteriile din cupru sunt cu adevãrat o comoara pentru organismul nostru. Argintul are şi el proprietãţile sale curative şi chiar mi-am propus ca pe viitor sã lucrez atât în fir arginat, cât şi în argint.

Momentan sunt in curs de documentare, însã promit ca la momentul potrivit voi împãrtãşi cu voi calitãţile benefice ale acestor materiale.

8. Ce persoanã cu notorietate ai vrea sã vezi purtând produsele realizate de tine ?

Nu cred ca poate fi numitã o persoanã de notorietate, ci mai degrabã o persoanã care a trecut prin încercãri deosebit de grele pe parcursul vieţii, însã întotdeauna a trecut peste ele cu fruntea sus şi cu onoarea nepãtatã. Persoana pentru care aş dori sã creez ceva unic şi din adâncul sufletului meu este A.S.R Regele Mihai I. Este o personalitate care a stat ca stâlp de referinţã în dezvoltarea mea prin integritatea şi cinstea de care a dat dovadã întotdeauna.

Pentru mine este acel model pe care fiecare om şi-l alege în viaţã!

9. Ai realizat şi gentuţe, spune-ne de ce ai renunţat la aceastã idee?

Trebuie sã recunosc cã acele gentuţe au fost realizate în colaborare cu mama mea, pentru cã pe lângã tot ce face o mamã mai e loc şi de puţinã creaţie câteodatã! Mi-au plãcut mult gentuţele, însã nu mã pot regãsi în ele aşa cum mã regãsesc în bijuterii. Nu am renunţat la ideea de gentuţe, dar m-am gândit la îmbunãtãţiri care sã mã reprezinte!

10. Ce este handmade-ul pentru tine?

Handmade-ul este o particicã din sufletul meu. Este expresia trãirilor mele şi a dorinţei de a face un pas înainte şi de a arata lumii cã lucrurile fãcute manual sunt create cu suflet. Handmade-ul este arta de aţi crea singur propria lume cu propriile  mâini şi de a o împãrţi cu cei din jur. Când faci ceva ce îţi place poţi realiza lucruri nemaipomenite!

 

‘Vã mulţumesc mult şi nu uitaţi sã fiţi fericiţi, cautaţi frumosul din orice lucru şi zâmbiţi când îl gãsiţi’. Aşa îşi încheie Adina interviul pe care mi l-a acordat. Mi s-a pãrut o frazã  mai mult decat  frumoasã, de accea am inserat-o în text.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Nicu Darastean

    17 septembrie

    Felicitari Adina! Imi place ce faci si iti doresc mult succes.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share