CITEȘTI

Fetele pe 2 roți și viața lor colorată!

Fetele pe 2 roți și viața lor colorată!

Distribuie articolul:
Share

Zilele  trecute am fost nevoită să ajung în capătul celălat al Clujului și m-am gândit să mă duc cu autobuzul, pe jos era prea departe, cu taxi prea scump, cu mașina personală (așa ceva nu există).

Am stat în stație vreo 20 de minute (pentru că era ceva autobuz care venea din 20 în 20 de minute) într-o căldură de nu puteam respira, dar eu simpatică și draguță în rochiță albă și săndăluțe cu toc.

In acel moment m-am gândit eu așa : nici bicicletă daca aveam nu era ok, pentru că nu făceam față cu rochița mea “flu-flu” de vară, dar totuși…

Hai să ne gandim cât de cochet ar fi să mergem cu bicicleta (care e și destul de ieftină) te simți pe ea, ca și cum ai pluti, chiar daca e foarte cald afară, aerul blând te mai “răcorește”. Plus faci și miscare, nu ești nevoit să stai în stație, să intrii în autobuz și toți să te lovească (și să te calce pe degetul mic).

Andreea și Oana, au venit cu o idee foarte bună, pentru doamnele și domnișoarele din București care și-au dorit o zi numai a lor pentru mersul pe bicicletă și așa a luat naștere “ SkirtBike – în fustă pe doua roți

Mai jos, Andreea Toader mi-a raspuns la cateva întrebări, sunt sigură că și pe voi vă interesează 🙂 Enjoy!

1. Cum a luat naștere proiectul vostru?

SkirtBike face parte din proiectul Velobello, un blog colectiv cu și despre bicicliste, în care eu și sora mea, Oana Deliu, uneori împreună cu alte colaboratoare, scriem despre pasiunea noastră pentru biciclete, povestim despre  oameni și locuri, călătorii, evenimente, întâmplări din viața noastră biciclistică de zi cu zi. VeloBello a luat naștere în primăvara lui 2009, când am spus pentru prima oară “salutări biciclistelor”. Pe vremea aceea nu aveam o bicicletă, dar scriind despre ele și pictându-le pe cercei, până la achiziția uneia, n-a mai fost decât un pas.

Prin poveștile noastre, ne dorim să încurajăm cât mai multe femei să iasă la o plimbare pe două roți, să meargă la serviciu, la școală și la cumpărături folosind bicicleta proprie sau una închiriată, într-un mod cât mai natural posibil, adică în ținute comode, în fuste sau pantaloni, cu eșarfe sau pălării, așa cum îi stă bine unei femei cu stil. Din această cauză, am inițiat o plimbare destinată cu precădere biciclistelor – SkirtBike – în fustă pe doua roți, pentru că mersul cu bicicleta nu e neapărat un sport, ci e un mod de a fi, de a te simți liberă și stăpână pe timpul tau, de a te relaxa și de a te deplasa cu plăcere spre destinația dorită.

2. Ediția din imagini, a fost prima, sau sunteți deja de mult cu acest proiect „pe piața”?

Suntem la a doua ediție SkirtBike, care a devenit un eveniment de marcă pentru București și pentru comunitatea de bicicliste. Dacă la prima editie, biciclistele nu s-au lăsat descurajate de vremea capricioasă, anul acesta numărul participantelor s-a dublat, impresionând toți trecătorii. Parada doamnelor a blocat în totalitate bulevarde mari din capitală, lăsând în urmă momente memorabile, surprinse de peste 30 de fotografi. Am vrut ca pentru o oră, Bucureștiul să fie ca și Copenhaga, unde pistele de biciclete sunt un catwalk urban continuu și am reușit! Fetele și-au aranjat fundele și pălăriile în păr mai impresionant decât la o paradă de modă, unii băieți ne-au făcut o surpriză și au pedalat în kilturi, alții și-au pus rochia și s-au deghizat în femei cochete. Au fost și fetițe, care n-au rezistat tentației de a participa la un astfel de eveniment și au pedalat împreună cu mămicile lor, în ciuda faptului că autorizația Poliției Rutiere interzicea acest lucru. Noi nu le-am putut opri să se bucure alături de noi. Anul acesta am avut parte și de o noutate – împreună cu George Hari Popescu, Simona Pavel și Bogdan Antohe, de la Bicla.ro –  am dat lecții de pedalat gratuite timp de o săptămână. Cu această ocazie, au absolvit cu brio 14 bicicliste, iar 3 dintre ele au avut curajul să pedaleze alături de noi la SkirtBike.

A fost impresionantă cererea de închirieri de biciclete, pe care am avut-o cu o săptămână înainte de eveniment, cât și ambiția unei domnișoare care nu știa să meargă pe bicicletă și a pedalat tot drumul ținută de șa, de către prietenul ei. Oana îmi povestea cum s-a întâlnit pe traseu cu o mașină care transporta două biciclete, iar o doamnă a coborât, i-a cerut soțului să-i dea jos o bicicletă și a pedalat alături de noi. Unele fete și-au imprimat sigla SkirtBike pe tricou și altele și-au lipit stickerele cu sigla pe rochii. Au venit bicicliste care nu locuiesc în mod normal în București – din Târgoviște, Giurgiu, Ploiești, Câmpina și Sibiu. Cele din Giurgiu ne-au trimis prin curier un tandem, pe care să poată pedala la SkirtBike. E cu adevărat uluitoare diferența de la un an la altul și entuziasmul crescut al biciclistelor, care s-au distrat la maxim și ne propun întâlniri de acest gen cît mai dese. La prima ediție am oferit cadouri fiecărei bicicliste, constând în reviste și produse cosmetice, iar anul acesta am vrut să venim cu ceva mai special – am făcut o tombolă la care doamnele au primit accesorii cochete pentru bicicletele lor. La final, ne-am răcorit cu o limonadă rece, oferită de Grădina Verona și ne-am fi dorit să nu se fi terminat atât de repede.

3. Câte fete bicicliste s-au strâns la aceste editii?

Conform estimărilor Poliției au fost în jur de 400 de bicicliști, marea majoritate bicicliste cochete, elegante, chic, cu rochii, pălarii, tocuri și biciclete decorate cu flori.

4. Credeti că mersul pe bicicletă poate deveni un obicei pentru români, ieftin și comod?

Ar putea deveni un obicei, dacă aceștia ar crede cu adevărat într-un transport alternativ cu bicicleta. Atâta timp cât se plâng că nu există infrastructură, dar nici nu vor să ceară, nu ies în stradă să se plimbe, din frică sau comoditate, vor reuși cu greu să mobilizeze autoritățile. Schimbarea vine în momentul când populația o cere sau când există un om deștept în conducere preocupat de schimbare, de o viață mai bună, de o țară civilizată. Soluții de transformare sunt cu miile, dar nu există voință, ei văd bicicliștii ca pe o problemă, nu ca pe o soluție de dezvoltare a societății. Cu greutate, comunitatea bicicliștilor este în creștere și consider că astfel de evenimente organizate au un impact pozitiv asupra oamenilor.

Continuarea interviului in primul număr print Atelierul. Click aici pentru a afla de unde poate fi achiziţionat

Fotograf – Daniel Vrăbioiu – http://daniel.vrabioiu.ro/

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share