CITEȘTI

Gaby Galamaga redactor Atelierul cu normă întreagă...

Gaby Galamaga redactor Atelierul cu normă întreagă

Distribuie articolul:
Share

Pentru a prezenta şi mai bine echipa/familia Atelierul, fiecare membru al Asociaţiei Atelierul de Creaţie a fost rugat să răspundă la un set de întrebări. Nu vrem să fim doar redactori, editori Atelierul vrem să vă arătăm că suntem şi noi la fel ca voi, artizani în handmade şi designeri de produs care promovează handmade-ul de calitate prin toate mijloacele disponibile.

Gaby Galamaga este primul redactor Atelierul ce a răspuns acestei “provocări”.

1. Eşti una dintre noile membre ale Revistei Atelierul. Cum ai intrat în acest proiect şi ce apreciezi cel mai mult la el?

Am găsit revista Atelierul întâmplător anul trecut. Eram în căutare de handmade românesc și se pare că am dat exact peste ceea ce-mi trebuia. Am găsit aici o groază de articole interesante pe care le-am citit și unele lucruri mi-au servit drept surse de inspirație. Am devenit și eu membră a echipei Atelierul de puțin timp și sunt foarte încântată. Am cunoscut toate fetele și m-am convins a nu știu câta oară că oamenii îndrăgostiți de arta făcută manual sunt oameni deosebiți, sunt oameni deschiși la minte, sunt oameni care văd după perete. Pentru ei nu există lucruri imposibile!

56877_474559412499_8004787_o

 2. Cum te definineşti în calitate de creator de produse unicat? Prin ce se caracterizează stilul propus de tine?

Nu pot să zic că mi-am găsit stilul. Îmi place să experimentez cu multe materiale, dar lucrez în mare parte cu paietele și mărgelele pe care le combin cu tot felul de accesorii. Sunt încă în căutare…  Am o multitudine de idei și forme care se conturează în mintea mea și niciodată nu sunt la fel. Am observat că creez lucruri după dispoziție și asta mă reprezintă de fapt. Este rezultatul a ceea ce sunt, a ceea ce simt. Nu pot să fac lucruri la comandă dirijate cap-coadă. În sensul că nu-mi place să mi se spună pas cu pas ce să fac. Pentru mine e important ca clientul să aibă încredere totală și să mă lase pe mine să decid cum fac un anumit produs. Lucrurile mele nu plac la toată lumea. Dar nici nu am încercat vreodată să fac produse care s-ar vinde bine. Fac ceea ce-mi place. Și le mulțumesc celor care mă încurajează de fiecare dată și care apreciază produsele mele. 🙂

IMG_0948

 3. Numeşte trei artişti în handmade pe care îi admiri, şi spune-ne cum te influenţează stilul lor?

O admir foarte mult pe Lisa Kokin, un artist autodidact din Richmond, California care face tot felul de sculpturi și portrete din obiecte găsite cum ar fi cărți, imagini, nasturi, țesături și multe altele. Sunt înnebunită de nasturi, iar felul cum ea lucrează cu aceștia și portretele create de Lisa sunt nemaipomenite.

Un alt artist care mă inspiră și mi-a trezit o mare dorință să fac școală de bijuterie este Karl Fritsch, un bijutier din Germania care face obiecte unicat. Sunt genul de bijuterii care-ți dau senzația de vechi, de foarte vechi dar sunt nemaipomenit de frumoase după părerea mea. Lucrează cu materiale prețioase și le transformă în forme parcă neterminate din moment ce acestea păstrează amprentele degetelor artistului.

12115472_10153722976012500_7559775876280257638_n-2

fotografie de Veronika Polyakova

Pasha Setrova este o altă artistă care m-a impresionat. Am scris și un interviu cu ea pentru Revista Atelierul. Pe lângă faptul ca a fost model de talie internațională, ea a învățat singură să sculpteze păpuși cu personalitate. Toate lucrările ei o reprezintă. Zici că sunt autoportrete!

 4. Cum ai început să handmade-uieşti? Vrem detalii, multe multe detalii.

Am început să meșteresc de mică. Iubeam și încă mai iubesc să refac lucrurile vechi. Luam bijuteriile mamei, le desfăceam și le făceam la loc. Îmi coseam singurică fustițe sau maiouri așa cum îmi trecea mie prin cap din hainele mamei 🙂  Făceam carnețele pentru notițe și ne jucam cu prietenele de-a școala. Copiii ca și maturii sunt mereu în căutare de sine. Și eu probabil eram în căutare încă de pe atunci. : )  Trebuie să recunosc că eram extrem de încântată, când în loc să fiu certată că am distrus o haină de-a mamei, eram lăudată că am făcut una pentru mine! : )

12657829_10153908136612500_7116329310856546234_o

 5. Înafară de redactor Atelierul, creator de produse handmade care este meseria ta de bază?

Ultimii 4 ani am lucrat în calitate de editor de imagine. Muncă care implică imaginație, dăruire de sine și multă multă răbdare.

 6. Din experienţa ta ce trebuie să facă/să nu facă un artizan la început de drum? Ce sfaturi îi oferi?

Să depășească frica aceea că nu face ceva cum trebuie. În handmade nu există cum trebuie ci numai cum îți place!  Faci lucrurile cum îți place ție mai bine și restul vine de la sine… Vorbesc de aprecieri, clienți etc.

IMG_9432

 7. Tu îti porţi creaţiile?

Da. Le port. Mai ales când am de transmis aceeași stare pe care am avut-o atunci când am făcut cutare creație. Părerea mea este că fiecare creație vorbește de la sine prin culoare, formă, compoziție și trebuiesc purtate corect. Să existe o armonie dintre posesor și creațiile pe care le poartă.

 8. De asemenea din punctul tău de vedere cât este inspiraţie, şi cât este pasiune în realizarea produselor handmade?

Trebuie să-ți placă ce faci și să ai multă rabdare să dedici timp suficient ca să faci bine lucrurile. Inspirația nu costă nimic dacă nu există pasiune și muncă!

IMG_6157

 9. Care este cea mai insolită comandă realizată? Sau spune-ne o poveste proprie faină în calitatea ta de artist în handmade.

Prima mea comandă a fost la cererea fratelui meu Eduard. Și țin să-i mulțumesc pe această cale. Cred că-i cel mai mare susținător al meu. Am început să fac globulețe pentru brad din paiete și mărgele nisip, cu trei ani în urmă. I-au plăcut atât de mult încât m-a rugat să-i fac câteva. Anul acesta își dorește brăduț de Crăciun împodobit doar cu decorațiuni făcute de mine. 🙂

IMG_0657

 10. Top 3 pentru tine cu cele mai interesante articole de pe Atelierul.

* What the F..ork. Reciclare recreativă: furculițele. Nu mi-ar fi dat în cap așa ceva! Nu puteam știi că se pot întrebuința furculițele în calitate de cuiere, magnete, mânere și câte și mai câte. Foarte ingenios. Mi-a plăcut mult.

* A cup of inspiration, este iarăși un articol care nu m-a lăsat indiferentă. L-am citit și m-am inspirat bineînțeles. Mi-a plăcut ideea cu mini-biblioetecă în formă de ceșcuțe. Cred că o să-mi fac și eu una.

*Prețul – între handmade și marketing. Un articol care s-a bucurat de un succes mare cred eu. Mulți dintre noi cei care facem lucruri de mână, avem tendința să ne subapreciem creațiile. Nu luăm în calcul mulți factori,  fapt care de multe ori ne împiedică să facem o apreciere corectă. Acest articol însă m-a ajutat să mă uit cu alți ochi la produsele mele și să le apreciez ca atare.

Mulțumesc și felicitări fetelor care le-au scris! La mai multe articole frumoase și trebuincioase!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share