CITEȘTI

Eszter Imre: „Îmi plac mult provocările, iar...

Eszter Imre: „Îmi plac mult provocările, iar porțelanul are foarte multe de oferit”

Distribuie articolul:
Share

Am întâlnit-o pe Eszter Imre anul acesta, în cadrul secțiunii Talents la Tendence. Bijuteriile create de ea m-au captivat imediat, prin eleganța colecției Table-Wear, amintindu-mi de vremuri în care frumosul era la loc de cinste. Piesele create de Eszter sunt piese statement, piese de veselă elegantă de purtat, create cu atenție pentru detalii și un concept clar în design, pe care nu poți să nu le adori. Te invit să descoperi lumea creată de ea din porțelan.

Imreszti_portre_photobyKataKisPovestește-ne puțin despre tine și cum ai descoperit pasiunea ta pentru design și ceramică.

Sunt o fată normală, cu o personalitate pasională și cu o minte curioasă. Ceramica a apărut cumva în viața mea și a devenit partenera mea. Nu sunt sigură dacă am ales-o eu sau ea m-a ales pe mine, dar avem o relație foarte bună. Am studiat la un liceu de artă în Ungaria și inițial am aplicat la departamentul de grafică. Nu am fost acceptată, dar am intrat la departamentul de ceramică, care era a doua opțiune și cred că a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla. Am avut cel mai înțelept mentor în acei ani, care m-a învățat totul despre acest material. De aici nu a mai fost nicio cale de întoarcere.

Ce te-a inspirat în crearea colecției Table-Wear?

Această colecție a fost inspirată de vesela tradițională din porțelan pe care o găsești în casele oamenilor ca piese de colecție, reprezentând statusul familiei, și care este expusă ca și o comoară și folosită foarte rar. Valoarea acestor piese este prețioasă, fiind obiecte create de cei mai buni meșteșugari din industrie. Frumusețea lor este atemporală, dar de multe ori se găsesc prăfuite în vitrinele dulapurilor celor care le dețin. Eu doar am evidențiat detaliile lor delicate, care deja aveau calitatea de bijuterie, le-am scos în evidență și le-am transpus în viața cotidiană, tranformându-le în bijuterii ce pot fi purtate.

eszterimre_tablewear_photoby_VivienneBalla2_web eszterimre_tablewear_photoby_VivienneBalla3_web eszterimre_tablewear_photoby_VivienneBalla4_web eszterimre_tablewear_photoby_VivienneBalla5_web eszterimre_tablewear_photoby_VivienneBalla1_web

imreszti_rim-set

teatime_photo by Zoltan Racskay

Știu că ai un proces de lucru foarte interesant pentru această colecție. Ai putea descrie pentru cititorii nostri pașii pe care îi parcurgi pentru a crea o piesă din colecția Table-Wear?

Această colecție este specială pentru că am avut onoarea de a lucra împreună cu o fabrică de porțelan de lux din Ungaria, care mi-a pus la dispoziție instrumentele lor de producție și ajutorul lucrătorilor săi. Fiecare piesă a fost creată manual de mine, am ales forme și detalii din portofoliul companiei și am creat compoziții cu mai multe stiluri  diferite.

După ce am creat ceștile și farfuriile, le-am tăiat în mai multe bucăți, după care am combinat piesele între ele. Prin urmare, toate produsele din cadrul colecției (care sunt peste 100) sunt unice și individuale. După ardere și glazurare, am rugat pe cei mai buni meșteșugari să mă asiste în pictatea manuală a frumoaselor detalii, iar astfel piesele au prins viață cu ajutorul culorilor și a detaliilor aurii.

Imreszti_process_TableWear2012_photobyKataKis_db SONY DSC Imreszti_workingspace_process2_db

Ce alt tip de produse creezi? Folosești și alte tipuri de materiale?

Porțelanul este materialul principal cu care am lucrat în ultimii șase ani. Studioul meu este special amenajat pentru această activitate. Creez o serie de obiecte din porțelan, de la piese funcționale până la opere de artă. Caut să extind limitele acestui material și ale mele ca și creator și caut mereu acele oportuniți ce par la prima vedere imposibile. Îmi plac mult provocările, iar acest material pur și frumos are foarte multe de oferit. O selecție mai largă a produselor create de mine le puteți descoperi pe site-ul meu.

Am descoperit brand-ul tău Tendence, în secțiunea Talents. Cum ți s-a părut experiența Tendence? 

A fost o ocazie unică pentru mine. Eu nu sunt, de fapt, designer de bijuterii, doar s-a întâmplat să am o colecție care este cu bijuterii. Dar pentru mine este mult mai conectată la pasiunea mea inițială, porțelanul. Prin urmare, a fost interesant pentru că am avut ocazia să testez un nou context, în care obiectele mele sunt privite din perspectiva de bijuterie și pentru a afla că sunt apreciate și în acest domeniu. Am întâlnit oameni interesanți, au avut discuții inspiraționale și am primit interes în munca mea din diferite locuri. Sunt pe deplin mulțumită și fericită cu acest târg, care a fost, de altfel, primul astfel de eveniment la care am participat.

SONY DSC

Unde putem găsi produsele tale?
Eu locuiesc și creez în Gothenburg, Suedia, de unde conduc afacerea mea și unde am și atelierul meu pentru realizarea de prototipuri și a producției mele la scară mică. Dar aș spune că brandul meu este destul de internațional. Creațiile mele pot fi găsite online foarte ușor.
Colaborez cu câteva locuri care vând exclusiv ediții limitate create de mine, ca de exemplu Entretempo Kitchen Gallery in Berlin, Germania, Kastello – Kaffe och interiör in Gothenburg, Suedia. Expune în cadrul mai multor evenimente și expoziții pe tot parcursul anului, în mai multe țări. Încerc să informez pe cei interesați prin intermediul site-ul meu, Twitter și pagina de FB.
Credit foto: Vivienne Balla // Kata Kis // Zoltan Racskay

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. georgi

    29 septembrie

    Foarte frumoase bijuteriile! Unice si speciale!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share