Tutorial pictură pe sticlă

Distribuie articolul:
Share

De o lună am început să colaborăm cu drag cu cei de la Fundaţia Calea Victoriei, acesta este unul dintre tutorialele ce ne sunt oferite de lectorii lor. Vă recomandăm să încercaţi şi voi acest tutorial şi aşteptăm rezultatele finale la adresa [email protected]

Materiale necesare:

  • sticlă, cu ramă (sticla ce se degresează și se uscă înainte de lucru)
  • tempera
  • pensule (din păr natural)
  • paletă de culori
  • recipient pentru apă
  • tuș (negru)
  • peniță
  • creion pentru schiță + hârtie
  • model (opțional)
  • inspirație și chef de lucru

1

Etapele de lucru:

Transpunem imaginea dorită într-un desen pe hârtie, desen pe care o să-l încadrat exact pe dimensiunea geamului avut.

Punem sticla noastră deasupra desenului făcut și începem să conturăm pe sticlă, cu penița îmbibată atent în tuș ceea ce vedem prin transparența proprie materialului.

2

Când desenul este finalizat, lăsăm tușul să se usuce foarte bine înainte de a începe așternerea culorilor, timp în care ne putem așeza culorile pe paletă.

3Începem să umplem cu culorile dorite conturul efectuat în prima etapă a lucrului. Vom avea grijă ca detaliile să fie primul lucru pus, contrar tipului de lucru tradițional pe alte suprafețe.

4Când detaliile puse s-au uscat, putem da stratul de culoare ce vine peste acestea. Chiar dacă le vom acoperi de culoare, ele vor rămâne vizibile pe cealaltă parte a sticlei noastre.

Toate culorile fiind acum la locul lor, putem să aplicâm un contur exterior florii noastre pentru a-i da o mai mare prețiozitate.

5 6Când s-a uscat și ultimul contur aplicat, putem începe să ne ocupăm de fundalul rămas și să îl gestionăm cum credem mai potrivit: poate să fie ceva neutru care să pună în valoare cele realizate în rest sau poate sa fie ceva mai bogat, o continuare mai minuțioasă a compoziției.

7 8

Eu am ales aici prima variantă. Vom avea grijă ca stratul aplicat să fie suficient de gros, dacă ridicăm lucrarea și vedem prin transparență că nu este un strat potrivin, revenim cu înca un stra.

Așteptăm ca întreaga lucrare să se usuce total înainte de a o pune la locul ei în ramă.

În ramă vom așeza lucrarea astfel încât fața pe care am așternut culoare să fie închisă în interiorul ramei, astfel lucrarea este protejată iar toate detaliile așternute inițial se vor vedea exact cum am plănuit, fără a divulga însă etapele în care acestea au fost puse.

9 10 Ne bucurăm de rezultatul muncii noastre și ne planificăm următoare incursiune în lumea artelor plastice.

Tutorialul este realizat de Maria Balan, lector al Fundației Calea Victoriei

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share