CITEȘTI

Nasturii Dorset – istorie, tehnici, utilizar...

Nasturii Dorset – istorie, tehnici, utilizare

Distribuie articolul:
Share

Nasturii dorset sunt nasturii confecționați manual într-un stil special și care au apărut prima dată într-un județ pe nume Dorset din sud vestul Angliei. Manufactura acestora a fost în top între anii 1622 și 1850, după care confecționarea lor a fost preluată de mașinile automate de nasturi din fabricile cu industrie dezvoltată din Birmingham și alte orașe în creștere. Nasturii dorset sunt caracteristic realizați prin înfășurarea repetată a firului de ață pe discuri sau inele.

Sunt trei forme de bază și o multitudine de stiluri individuale printre acestea.

Roțile (wheels) 

„Wheels” este forma cea mai caracteristica a nasturilor dorset. Mai sunt cunoscuți și cu denumirea de roata de caruță (Blandford Cartwheel), roata transversală (Crosswheel), împletitură de coș (Basket weave), ochi de pasăre (Birds eye),  Yarrell și acarieni (Mites).

„Roțile” sunt făcute prin variațiile acelorași procese de Acoperirea sau înfășurarea inelului (Casting). Cusătura festonată (Blanket stitch) este lucrată în cazul de față asupra obiectului de formă inelară. În mod normal, acest tip de cusătură se realizează cu ajutorul punctului feston pentru a proteja și mări rezistența marginilor materialului textil prevenind destrămarea lor .

Revista-Atelierul1

 Acoperirea inelului ”Casting”

Revista-Atelierul-2

 Cusătura festonată (Blanket stitch)

Netezirea (Slicking)
Cusăturile inițiale erau efectuate din exteriorul inelului. Original acestea ieșeau în afara inelului formând astfel o umflătură, acum însă cusăturile se fac înspre interiorul inelului. Acest lucru permite ca marginea exterioară să rămână netedă, oferind un nasture mai funcțional și formând de asemenea o creastă ușor proeminentă pe interior.

3

Netezirea (Slicking)

Aranjarea sau crearea spițelor (Laying) 

Firele transversale sunt cusute radial peste nasture, dintr-o parte în alta a cusăturilor festonate (vezi Casting). Firele fie sunt prinse printre ochiurile cusăturilor festonate, acum pe interior după netezire (Slicking), sau sunt pur și simplu învelite peste partea exterioară a inelului. Acest procedeu poate forma fie o stea radială, sau în cazul în care firele trec pe părțile laterale ale centrului, o stea goală. Numărul de fire variază de la un model la altul. Firele sunt de obicei aranjate simetric în jurul inelului, dar ele pot fi și omise sau adunate în mănunchiuri pentru a obține diferite elemente.
Nasturii ”ochi de pasăre” (Birds eye) nu au nici o simetrie sau rotunjire, dar folosește mai multe treceri pe mijloc pentru a forma o ”gogoașă” (vezi imaginea de mai jos). Demult când nu se foloseau inelele de sârmă,  ochiul de pasăre se făcea simplu printr-o împunsătură de-a lungul unei pânze rulate.

4

 Aranjarea sau crearea spițelor (Laying)

Rotungirea (Rounding)

Rotungirea presupune țeserea unei spirale din ață peste firele transversale, pornind de la centru. Acest procedeu oferă cea mai mare variație de elemente pentru un nasture roată. „Blandford Cartwheel” se poate opri după doar câteva ture de rotungire, Crosswheel au foarte puține rotungiri iar firele transversale sunt proeminente. ”Basket waeve” folosește o rotungire extinsă, vizibilă pe suprafața superioară și ascunzând firele transversale.

5

 Rotungirea (Rounding)

Vârfurile înalte (High Tops)

„Vârfurile înalte” sau „mânerele” (Knobs) sunt modelele care sunt mai înalte sau la fel de înalte cât sunt de late. Acestea au fost primele modele de nasturi dorset, fiind făcute pe baza unui corn de berbec, până la apariția inelului metalic. Nasturii erau acoperiți cu material, apoi brodați. Tehnica de realizare a acestora a fost pierdută în timp, dar redescoperită în anul 1970.

6

Singletons

„Singletons” este realizat pe un obiect inelar similar unei roți, dar acesta este căptușit cu un disc de țesătură, care mai apoi este brodată. Numele acestei tehnici provine de la familia Singleton, care a făcut o specialitate din acest stil în secolul al 17-lea.

7

 

Informație tradusă și adaptată de pe wikipedia.com de Gaby Galamaga

imagini preluate de pe :  rachelclare.co.uk

pinterest.com

etsy.com by  ”denise kovnat”

flickr.com by ”akka design”

elizabethbaertextiles.blogspot.de

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share