CITEȘTI

József Vass: „mă consider 100% ilustrator...

József Vass: „mă consider 100% ilustrator”

Distribuie articolul:
Share

L-am cunoscut pe József  la Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs, ediţia din Cluj Napoca, în 2015. Ne-au plăcut din prima ilustraţiile lui, ne place stilul propus şi în acest interviu vrem să aflăm mai multe despre creaţiile sale, despre ce sau mai bine spus cine îl inspiră şi ce planuri are pentru proiectul  Mr. Musette.

Care este povestea brandului tău, de unde a pornit? Şi, cel mai important, cine te-a susţinut cel mai mult?

În urmă cu 4 ani am început o colaborare asemănătoare cu artista maghiară Luca Molnár sub numele de „The illustrated song book”, care se baza pe acelaşi principiu ca proiectul Mr. Musette. Ilustram melodiile noastre preferate în stilurile proprii. După un timp, din anumite motive proiectul nu a mai continuat. După doi ani, ideea tot mi se părea frumoasă şi, cu susţinerea prietenilor şi a colegilor din domeniu, am hotărât să continui proiectul singur, sub numele de Mr. Musette. Aveam deja desenate câteva ilustraţii noi, inspirate de melodiile mele preferate din acea perioadă, şi când am văzut reacţia pozitivă a oamenilor am continuat, creând până în prezent în total 17 ilustraţii.

Revista Atelierul3 Revista Atelierul_1 Revista_Atelierul2

Poţi să ne oferi mai multe detalii despre meseria ta de bază şi cum te-ai hotărât să începi brandul Mr. Musette?

Sunt licenţiat în grafică şi design la Facultatea Creştină Partium din Oradea. După terminarea studiilor, am încercat să cochetez cu graphic designul, însă am realizat că la noi în ţară trebuie să ai mare noroc să dai de un client care să nu-ţi limiteze creativitatea, ceea ce sincer nu mă făcea fericit. Însă din băncile facultăţii am început să îmi dezvolt stilul de ilustraţie care, consider eu, mă defineşte ca ilustrator, ca artist şi în ziua de azi. Toată lumea din jurul meu m-a susţinut să continui pe acest drum, idee care îmi surâdea, deoarece întodeauna mi-a plăcut să desenez. Aşa că azi mă consider 100% ilustrator. Lucrez ca freelancer şi creez ilustraţii atât digitale, cât şi tradiţionale în acuarelă. Pe lângă proiectele de zi cu zi, desenez şi pentru proiectul Mr. Musette, pe care-l consider mai mult un proiect la care lucrez din pasiune decât din nevoie.

Revista Atelierul4

 

Ce te inspiră sau, mai bine spus, cine ? Aici să ne oferi câteva repere muzicale, artişti şi creatori pe care îi apreciezi…

În timp ce lucrez ascult muzică, deci muzica este principala sursă de inspiraţie. Dintre marile legende muzicale ascult fără să mă plictisesc Nina Simone, Jimi Hendrix, Elvis Presley, John Lennon. Însă sunt şi interpreţi contemporani a căror muzică o ascult cu mare plăcere. Dintre artiștii plastici, preferata mea este pictoriţa Frida Kahlo. Mă inspiră  atât picturile ei, cât şi viaţa pe care a avut-o.

Care a fost cea mai mare provocare până acum? Cea mai interesantă comandă?

De-a lungul anilor am avut, şi cu siguranţă voi mai avea, foarte multe provocări, deoarece la multe proiecte, comenzi lucrez cu oamenii: trebuie să le satisfac şi acestora viziunile şi în acelaşi timp să fiu şi eu mulţumit de munca mea.

Ceea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o până acum a fost un proiect care se numeşte Măscărici. Acesta este o reinterpretare a cărţilor de joc Păcălici din anii ’80. La acest proiect lucrez alături de 25 de ilustratori români din diferite zone ale ţării. În urmă cu circa şase luni am iniţiat acest proiect alături de Maria Cucu. A fost destul de greu să motivăm atâţia oameni să finalizeze ilustraţiile cât mai repede, chiar dacă toată lumea era încântată de proiect. Chiar dacă mai este destul de mult de lucru la acest proiect pe partea administrativă, suntem în punctul în care avem toate ilustraţiile finalizate.

Unul dintre cele mai interesante proiecte la care am lucrat cu pasiune a fost ilustrarea unui roman pentru copii, Olguţa şi un bunic de milioane, a cărui acţiune se desfăşoară tocmai în Cluj-Napoca, localitatea unde sunt stabilit şi eu.

RevistaAtelierul_mascarici

 

Fotograf:  Máté Nora/ Foto-M-Video

Cum arată atelierul tău, este unul la fel de cochet şi elegant precum produsele tale?

Deocamdată nu am un atelier separat unde să lucrez şi în acelaşi timp să fie deschis şi publicului curios. Însă unele cunoştinţe care m-au vizitat pentru prima dată m-au întrebat dacă această cameră este atelierul meu sau aici dorm. Sincer, în această cameră le fac cam pe toate. Îmi beau cafeaua, ceaiul, pictez, desenez, dorm, ascult muzică. Este un locşor al meu unde mă simt bine.

mrmusette_studio_02

Unde putem să găsim ilustraţiile tale?

Ilustraţiile se pot găsi pe pagina de Facebook Mr. Musette. Cei care sunt interesaţi să achiziţioneze una dintre ele, semnate şi înrămate, mă pot contacta direct prin mesaj pe pagină sau pe mail. Două lucrări se pot cumpăra şi de la Galeria Neogalateca din Bucureşti.

RevistaAtelierul_neo

Fotografie: Neogalateca

Ce apreciezi cel mai mult la activitatea Revistei Atelierul?

Cel mai mult îmi place că Revista Atelierul susţine şi promovează artiștii, creatorii români şi organizează evenimente în acest sens. De multe ori uităm câte persone creative şi talentate avem şi la noi în ţară, şi ajungem să căutăm produse în străinătate, pe când le putem găsi cu uşurinţă şi la noi.

mrmusette_noapteaalba_01

Fotografie: Ioana Gânscă-Botiş / Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs/Asociatia Atelierul de Creatie

Cum ai caracteriza stilul Mr. Musette?

Pe scurt, stilul de ilustraţie Mr. Musette este unul decorativ, cu foarte multe detalii și elemente organice, cu influenţe Art Nouveau, bogate în culori vii.

mrmusette_elliphant

 Este o adevărată provocare să pătrunzi în lumea ilustratorilor din România? Ce sfaturi poţi oferi  ilustratorilor aflaţi la început de drum? De ce au nevoie pentru a reuşi?

Iniţial mă concentram să îmi fac simțită prezenţa ca ilustrator pe plan internaţional. Am şi avut câteva expoziţii de grup în Grecia, Ungaria, Danemarca, dar m-am simţit ca un ac într-un car cu fân. Pur şi simplu pierdut printre atâţia oameni talentaţi. Recent am început să mă axez mai mult să mă remarc la noi în ţară. Din acest punct de vedere mă ajută şi faptul că de un an de zile sunt şi membru al Clubului Ilustratorilor din România şi încerc să particip cu lucrările mele la cât mai multe concursuri şi evenimente naţionale. Sper ca în curând să am și o mică expoziţie individuală în Cluj-Napoca. Momentan discut cu cei de la locaţie detaliile în acest sens.

Sfatul meu pentru ilustratorii care sunt la început de drum şi care ştiu sigur că asta vor să facă zi de zi, este să persevereze, să experimenteze cu diferite technici până ajung la un stil care vor crede că îi defineşte. Însă este foarte important de ştiut că din când în când vor fi nevoiţi să lucreze şi în alte stiluri. De asta este nevoie de tot procesul până îşi găsesc un stil de ilustraţie propriu.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share