Tutorial sacoșă de plajă

Distribuie articolul:
Share

Până acum câțiva ani, mersul la plajă însemna pentru mine un rucsac. Am primit însă, odată cu o revistă glossy, o sacoșă de plajă imensă, din rafie neagră, pe care am încercat să o decorez în fel și chip, ba cu dungi în stil marinăresc, ba cu mânere colorate. Nu am fost niciodată pe deplin mulțumită de aspectul ei, dar spațiul în plus a fost util. Și cum în acest moment nu găsesc sacoșe pe placul meu, m-am decis să fac eu una.

Unul din avantajele confecționării unei sacoșe este acela că pot stabili dimensiunile cele mai potrivite pentru mine, tehnica realizării fiind aceeași indiferent de mărime.

Necesare:

– material principal, pentru exterior;

– dublură de fetru (pâslă) sau alt material;

– riglă lungă, eventual metru de croitorie;

– creion;

– bolduri;

– foarfece (eu am folosit și unul dințat, ce reduce destrămarea marginilor tăiate);

– ață la culoarea materialului principal și ac.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_1

Când alegeți materialele de lucru, aveți în vedere ca cel puțin unul dintre aceste două straturi să fie rigid, altfel sacoșa nu va avea deloc ținută și va fi greu de transportat dacă e mare. Eu având deja materialul de bază, care e un rest subțire de la o draperie, am optat pentru o dublură din fetru de asemenea subțire, dar destul de rigid. Cel gros pe care l-am găsit era prea țeapăn și voluminos pentru ce-mi doream eu, dar poate fi o soluție de asemenea bună. Fetrul subțire e dens și compact, așa că poate fi scuturat de nisip relativ ușor, iar materialul exterior e preferabil să poată fi de asemenea ușor de scuturat, de aceea nu sunt prea recomandate textilele catifelate sau foarte moi. Dublura nu este obligatorie, dar în acest caz trebuie să faceți cusăturile duble, nu doar din motive estetice, ci și pentru a evita destrămarea.

Planul pe care l-am urmat eu este cel de mai jos. Poate fi adaptat pentru orice sacoșă dreptunghiulară cu grosime, indiferent de proporțiile dintre cele trei dimensiuni. Dacă doriți o sacoșă simplă, fără grosime, procesul e mai ușor, dar aspectul sacoșei umplute nu va fi la fel de plăcut.

tutorial plan sacosa plaja

Am tăiat materialul conform planului, având grijă să las un tiv pentru cusături, care trebuie efectuate cu cel puțin 1 cm mai în interiorul conturului decupat.

Stabiliți lățimea sacoșei și tăiați acea lățime + cel puțin 2 cm.

Stabiliți înălțimea sacoșei și grosimea ei și tăiați o bucată de material de două lungimi + o grosime + cel puțin 2 cm. (contururile roșii)

Decupați două grosimi de sacoșă de lungimea lățimii (hmmm!), corespunzând părților laterale din schemă.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_3

Nu e nevoie să se lase acest spațiu de 2 cm și la fetru, pentru că nu se destramă, dar trebuie să fie un pic mai mare (contururile verzi) decât linia cusăturilor (partea lila), altfel nu poate fi prins, nu?

Tineți minte că următoarele operațiuni se fac pe dosul materialului principal!

Coasem materialului principal: laturile marcate cu aceeași cifră pe schemă se prind una de alta. Recomandarea mea e să coaseți mai întâi segmentele 5 și 6, pentru că, dacă faceți cum am făcut eu și vreți să efectuați o cusătură continuă pe cele trei laturi, veți avea dificultăți când va trebui să „faceți colțul” cu cusătura venind de pe latura lungă.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_4

Odată cusută partea exterioară a sacoșei, trecem la dublură. Cum e deranjant să existe un joc între partea externă și cea internă și ar mai exista o problemă și cu ținuta sacoșei dacă cele cele două părți ar fi asamblate independent, eu am preferat să cos fetrul pe sacoșa exterioară. Mai întâi, am pliat tivul sacoșei (acel cm lăsat în plus pe materialul principal) în interior de jur împrejur (puteți asigura cu bolduri sau cu o cusătură de însăilare această pliere), apoi am prins în bolduri marginea superioară a fetrului acolo unde va fi „buza” sacoșei.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_5

Am trecut la fixarea tot cu bolduri a fetrului de restul sacoșei, în jurul ei pe cele două înălțimi și o grosime. Bucata de fetru se poate coase dincolo de cusătura care dă formă sacoșei (pe tivul lăsat), sau chiar pe liniile cusăturii acesteia.

Mai apoi, tot pe dosul materialului, prindem și cele două grosimi laterale din fetru de grosimile sacoșei. În acest moment, avem sacoșa întoarsă pe dos și la exterior învelișul de fetru.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_6

Bineînțeles, puteți urma și alt procedeu, respectiv să coaseți mai întâi bucățile de fetru de cele de pânză corespunzătoare și apoi să asamblați totul, dar eu am vrut să ascund între cele două straturi tivul materialului principal.

Întoarcem sacoșa pe față, astfel încât fetrul să se afle în interior. Încă nu coasem marginile prinse cu bolduri.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_7

Pregătim mânerele, care vor fi introduse și cusute între cele două straturi ale sacoșei.

Pentru mânere avem mai multe opțiuni. Le putem confecționa din aceleași materiale sau din altele.

Dacă le facem din pânză, ca sacoșa, tăiem două dreptunghiuri de pânză de lungimea și lățimea dorite (ținând cont de faptul că lățimea se pliază și se coase) și două dreptunghiuri de fetru de aceeași lungime și cu o lățime ceva mai mică decât jumătate din lățimea mânerului exterior (ținem cont de materialul lăsat pentru tiv).

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_8

O altă variantă pentru mânere sunt bucățile de sfoară groasă pe care le putem cumpăra din mercerii sau le putem împleti noi din sfoară mai subțire sau fire moi (recomand un fir neaspru, de exemplu bumbacul, pentru a putea duce sacoșa pe umărul gol fără să apară iritații), dar acestea sunt mai greu de prins de sacoșă, acul trebuie introdus prin cât mai multe fibre componente, prinse cu noduri la capete.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_9

Pliem sacoșa în jumătate pe înălțime, pentru a afla mijlocul ei. Identificăm locul unde vrem să prindem mânerele și prindem cu bolduri cele două capete ale fiecăruia, în mod simetric față de centrul sacoșei.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_10

Acum putem trece la coaserea marginii superioare și a mânerelor totodată. Când ajungem la mânere, va fi destul de dificil să trecem acul prin atâtea straturi de material, așa că trebuie să ne înarmăm cu răbdare. După terminarea cusăturii, recomand să se mai efectueze o cusătură suplimentară pe porțiunea cu mânere, pentru a întări susținerea acestora.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_11

Găsesc că este util uneori și un buzunar la sacoșă, prin urmare dacă dorim să adăugăm unul (pe interior sau exterior), nimic mai simplu. Luăm o bucată de material de dimensiunile dorite pentru buzunar (+ 1 cm pentru tiv de jur împrejur). Coasem un tiv dublu (îndoim o dată un tiv, apoi pliem marginea materialului încă o dată peste acesta) de jur împrejurul bucății de material. După aceea prindem în bolduri buzunarul în locul dorit și îl coasem de sacoșă pe trei laturi.

Bineînțeles, nu trebuie să omitem decorarea sacoșei. Dacă folosiți un material pestriț, acest pas nu mai e așa de important. Dacă sunteți într-o dispoziție creativă, folosiți ce aveți la îndemână (materiale incasabile): mărgele de lemn, nasturi, decupaje de diferite forme, scoici găurite etc.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_12

Aveți însă grijă unde plasați aceste elemente, ca să nu incomodeze purtarea sacoșei pe umăr și să nu se distrugă atunci când stau pe plajă ore în șir.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_13

Și gata, sacoșa mea (de 45 pe 75 cm!) e gata să poarte în ea labele, masca și ochelarii de înot, cearșaful de plajă, prosopul, sticla cu apă, una sau cinci cărți și musai loțiunea de plajă.

Revista_Atelierul_sacosa_plaja_14

Spor la cusut și o vară frumoasă!

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share