CITEȘTI

Oksana Salnikova : ”Păpușa se autocreează cu ajuto...

Oksana Salnikova : ”Păpușa se autocreează cu ajutorul mâinilor mele.”

Distribuie articolul:
Share

Iubesc păpușile! Poate pentru că sunt fată, dar poate pentru că din copilărie cred că păpușile au ceva special. Au suflet, știu să trăiască o viață de poveste și știu să ne înțeleagă.

Azi o să vă prezint un artist minunat din Ucraina care creează păpuși fericite aka Happy Dolls. Păpuși care transmit o energie pozitivă, lumea și povestea cărora abia aștepți să le descoperi.

Bine te-am găsit Oksana, vrei să povestești ceva despre tine? Sunt curioasă să aflu cât mai multe despre tine.

Salut! Numele meu complet este Oksana Salnikova și locuiesc în Kiev, Ucraina. Pasiunea mea pentru păpuși a început în urmă cu 6 ani, după ce am vizitat prima și cea mai mare expoziție de păpuși din Chiev. Acum pot sigur să afirm că viața mea este legată foarte serios de păpuși și pentru mult timp. Acum și eu particip la diverse expoziții din Ucraina și străinătate. Împart cu plăcere cunoștințele, aptitudinile și experiențele  pe care le am cu cei care vin la cursurile mele. Și bineînțeles, creez!

Ce înseamnă pentru tine lucrul făcut de mână?

Pentru mine este o posibilitate de a mă exprima. Este ceva, ce conține o bucățică din sufletul autorului, fie această păpușă, jucărie sau mărgeluțe. Fiecare lucru manual are o istorie și dispoziție proprie. Iar domeniul handmade-ului este atât de versatil încât fiecare poate să-și găsească o ocupație pe plac.

Ce mesaj vrei să transmiți prin lucrările tale? 

Vreau să reamintesc tuturor, că fiecare adult, indiferent de vârstă și statut, în adâncul sufletului rămâne a fi copil. Doar noi, cei mari, ducem atât de mult dorul copilăriei noastre și trecutului nostru, iar prin artă noi ne eliberăm de cătușele pe care ni le-a pus viața și problemele cotidiene.

1.jpg.2048x1566_q90-3

Cum ai ajuns să faci lucuri de mână? De ce ai ales să faci păpuși?

Până a face păpuși am avut o sumedenie de pasiuni, de exemplu desenul în puncte, designul vitraliilor și multe altele, dar nimic nu m-a entuziasmat atât de mult ca păpușile. În aceste păpuși te poți afirma ca designer, pictor, sculptor, stilist, make-up artist și tot așa, nu există limite! Și eu nu îmi pot imagina o zi în care să nu fac ceea ce iubesc, adică să creez păpuși.

Unde sau cum ai învățat să faci păpuși?

Eu am avut norocul să învăț de la foarte mulți artiști-păpușari. Eu cu nesaț absorb noile cunoștințe, noile tehnici și până acum îmi este interesant să urmăresc procesul de lucru la diverși artiști.

Cu ce materiale îți place să lucrezi și de ce?

Îmi place să lucrez cu Living Doll. Acesta este un lut profesional de modelare a păpușilor. Îmi place totul la acest lut, senzația pe care o am când îl modelez, și mirosul și bineînțeles rezultatul final.

Cum creezi chipul și caracterul păpușilor? Cât timp îți ia să faci o păpușă?

Ideea îmi vine imediat cum iau o bucată de lut în mână. Inițial, nu pot să știu ce o sa-mi iasă, băiat sau fetiță, o să-mi zâmbească sau nu. Păpușa se autocreează cu ajutorul mâinilor mele.
Sunt momente cînd vreau să fac un zâmbărici, dar înăuntru nu este acel zâmbet, atunci nici păpușa n-o să zâmbească. Iată de ce e foarte important să creezi păpuși doar când ai dispoziție bună. Și nu este problema în timp, doar sunt păpuși care își demonstrează caracterul jucăuș deja după câteva minute de modelat în lut.

Ce anume te atrage cel mai mult la aceste păpuși și jucării?

Fiecare păpușă are propriul mister, propria poveste. Acest lucru poate fi comparat cu momentul în care pui la ureche o scoică, pentru a auzi zgomotul mării. Așa e și cu păpușa, trebuie să o asculți și ea neapărat o să-ți povestească despre lumea ei interioară, care cu siguranță are ceva comun cu lumea ta.

Ce stil ai? Ai putea să-l descrii?

Îmi place să fac păpuși copii. Să le fac luminoase, bune la suflet, zâmbărețe. Pentru ca acel care le privește să zâmbească și el, să simtă căldură și să audă sau să-și amintească de copilul din interior.

Ce atitudine ai referitor la faptul că artistul  își vinde lucrările? 

Am o atitudine pozitivă. Eu ca și oricare alt artist, sunt fericită când o lucrare finisată își găsește un adăpost, un nou proprietar sau colecționar și începe să-și trăiască propria viață.
Entuziasmul meu este să creez păpuși! Și sunt foarte bucuroasă, că există oameni din diverse colțuri ale lumii, care achiziționează lucrările mele și împărtășesc acest entuziasm cu mine! Majoritatea păpușilor create de mine se află peste hotare. Și câteodată, am impresia, că păpușa singură își alege noua casă.

Ce alte tehnici de handmade te interesează? Ce planuri de creație ai?

Planurile sunt mărețe! Sunt lucruri despre care nu o să vorbesc acum. Dar în mare parte să particip la expoziții, să inspir, să adun oameni interesați de această artă, să predau. Și deasemenea am foarte multe idei și imagini pe care vreau să le realizez.

Cum arată spațiul tău de lucru? Cum îți organizezi timpul și zona ta de creație?

Eu din păcate nu prea reușesc să-mi păstrez spațiul de lucru în ordine. Iar dacă și fac curat, atunci nu durează prea mult. În atelierul meu am diverse dulăpioare, sertare, cutii, lădițe în care păstrez dantelele, textilele, mărgeluțele, nasturii și multe altele. Dar în procesul de lucru, când îmi vine inspirația, toate acestea se găsesc într-o grămadă amestecate. Dar chiar și în acest haos artistic, eu știu cu siguranță ce și unde se află.

De ce unii oamenii ar trebui să continue să facă lucruri de mână iar alții să le achiziționeze? Doar se pot găsi o mare parte din lucrurile create de mână și la magazin, doar că sunt create de fabrici și probabil costă mai puțin.

Nimeni nu datorează nimănui nimic. Sunt lucruri bune, tehnică, dispozitive create în masă care sunt atât de comode și ușor de cumpărat când îți dorești. Dar sunt lucruri excepționale, create de oameni vii, în exemplare unice, pe care vrei să le transmiți generațiilor viitoare.

Ce mesaj ai pentru cititorii noștri și pentru cei care abia încep să creeze.

Le-aș spune să facă totul cu mult suflet. Să realizeze ideile care le vin în minte. Să-și asculte inima. Să creadă în succes! Să meargă doar înainte și să dăruiască oamenilor bucurie, prin lucrurile pe care le fac din suflet și cu propriile mâini!

Îți mulțumesc frumos Oksana. Îți doresc toate cele bune și multă inspirație.

 

Mai multe creații ale Oksanei găsiți aici 

Interviu realizat de Gaby Galamaga

Dacă îți plac interviurile și articolele scrise de mine abonează-te și la pagina mea de Facebook. Mersi.

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share