CITEȘTI

Galeria de Artă Ora0: artă și pasiune pentru frumo...

Galeria de Artă Ora0: artă și pasiune pentru frumos

Distribuie articolul:
Share

Galeria de Artă Ora0 și-a deschis porțile în anul 2015  în Brașov, pe strada De Mijloc 133 și organizea expoziții, lansări, conferințe, ședințe foto, evenimente personale, ateliere, cursuri, concursuri și multe altele.

Am rugat-o pe Getty Tatomir, artist și fondator al proiectului Ora0 să ne răspundă la câteva întrebări :

De la ce a pornit Ora0? Ce aveai în minte când te-ai hotărât să dai o formă acestui proiect?

Conceptul de Ora0 a pornit de la faptul că, în Brașov, ca și artist, mi-a fost imposibil să pătrund zona de expoziție în cadrul galeriilor cunoscute, nefiind membră în Uniunea Artiștilor și neavând studii de artă acreditate. Și așa, într-un moment de revelație, am știut că trebuie să creez un loc în care să pot expune atât eu cât și mulți alți artiști care se confruntă cu aceeași problemă și cărora le este greu să se lanseze. Numele a venit aproape instant, deoarece George, prietenul meu, îl avea în minte de ceva ani într-un mod inexplicabil, conștient însă fiind ca la un moment dat îl vom folosi pentru ceva foarte “BIG” iar sloganul nostru, “Arta la fix” a decurs natural din numele Ora0.

Ce înseamnă arta pentru tine?

Arta înseamnă o expunere a unui tot de senzații, de emoții, de transpuneri și tranziții în diverse lumi imaginare sau interioare. Ea devine vie cu adevărat atunci când ajunge în sufletul privitorului sub forme de reacție, amintire sau emoție de orice fel.

Ce tip de experienţă oferă o galerie de artă?

O galerie de artă oferă o experiență complexă. Este ca și cum pășești dintr-odată într-o lume care nu mai are nimic de-a face cu realitatea așa cum o știm cu toții. O lume în care cel mai important este vibe-ul pe care îl simți privind o operă de artă sau un detaliu mai neobișnuit, care face parte din decor. Faptul că am ales să deschidem galeria într-un spațiu underground sporește această senzație de „other world”.

Cât de important consideri că este spaţiul care găzduieşte galeria? Care au fost criteriile în baza cărora aţi ales acest loc?

Întotdeauna am fost amândoi de părere că locul te alege pe tine. George, care și el este artist (în muzică și fotografie), a descoperit spațiul, care mie nu mi-a plăcut la prima vedere în mod deosebit, însă viziunea artistică pe care el mi-a format-o despre cum poate arăta și ce putem face din el m-a convins. Așa cum spuneam mai sus, fiind un spațiu la subsol, crește senzația de altă lume. Ne-am bucurat extrem de mult să auzim asta și de la mulți vizitatori care ne-au trecut pragul. Într-un spațiu artistic, fie că îl numești galerie sau hub, contează fiecare detaliu. De la mobilier la corpuri de iluminat, de la căldură la muzică ambientală, de la culoare la formă. Totul trebuie să aibă acea notă de “diferit”. Și totul a fost creat/aranjat de amândoi, împreună. Bineînțeles că spațiul, fiind destul de generos, ne oferă posibilitatea de a schimba decorul sau designul în fiecare lună dacă ne plictisim.

Cum se face selecţia artiștilor care expun operele lor de artă în galerie?

Suntem de principiu că fiecare artist merită o șansă. Contează foarte mult și prima impresie pe care ne-o facem la prima întâlnire cu artistul. Chimia este întotdeauna importantă pentru că ghidează lucrurile în sens pozitiv. Încercăm să promovăm tineri artiști care cred cu adevărat în pasiunea lor și care au ceva de spus prin arta lor.

Ora0 este un susținător important al artiștilor handmade. Cum vezi peisajul artei handmade în Brașov?

Este mult mai complex decât credeam. Sunt extraordinar de mulți oameni talentați care știu să facă diferența între kitsch și artă. Iar piața este în creștere. În fiecare lună descoperim artiști noi și sperăm că încetul cu încetul să îi facem cunoscuți pe cât mai mulți.

Care este poziţia comunităţii artistice locale și care sunt provocarile cu care vă confruntați?

Pentru noi, comunitatea artistică locală este formată din artiștii care ne-au fost mereu aproape, care cred în artă, care cred în noi și care mereu au venit cu idei originale. Într-un an și jumătate am creat o gașcă foarte făină, ne întâlnim des la diferite evenimente pe care le organizăm împreună și ceea ce este încântător este să vedem cum crește comunitatea de la lună la alta. Provocările cu care ne confruntăm sunt încă legate de modul în care percep oamenii arta și modul în care o apreciază. A fost unul din motivele evenimentului “Meet the Artist”  din 13 noiembrie. A fost o zi în care am strâns artiști din toate domeniile, cu toții au lucrat efectiv în galerie la proiectele lor personale, iar publicul a putut să vină să îi cunoască să le afle poveștile să fie părtași la procesul de creație și astfel să înțeleagă mai bine ce se află în spatele unui tablou, sculpturi, fotografii sau cărți. O altă provocare este să diversificăm mereu evenimentele pe care le organizăm, însă lucrând cu arta atragem în jur doar persoane pe aceeași lungime de undă cu noi, care vin cu idei originale și creative.

Ora0 nu este doar o galerie de artă ci un loc de referință pentru artiști și pentru iubitori de artă datorită evenimentelor și activităților pe care le organizați. Care sunt cele mai recente evenimente?

 Cel mai sus menționat și până pe 24 decembrie „HEARTMADE”, o expoziție de cadouri unicat făurite de artiști minunați din Brașov În rest, organizăm în fiecare zi, cursuri și ateliere cu traineri specializați în diverse domenii: pictură, desen, design interior (Irina Neacșu), stil vestimentar (Dana Tănase și Andrei Arineanu), sculptură (Manuela Zvâc), fotografie (Hunor Racz) precum și cursuri de limbi străine, lucru legat de business-ul meu “de zi”, o mică scoală de limbi străine pe care am fondat-o acum 9 ani.

Care sunt planurile de viitor pentru Ora0? Știu că pregătiți câteva surprize pentru brașoveni, însă poți să ne dezvălui câteva detalii despre următoarele proiecte?

Avem în plan câteva cursuri foarte interesante pentru brașoveni, tot ce pot spune deocamdată este că implică teatru, implică creație vestimentară, design de produs și ilustrație. Nu toate la un loc.:) Și bineînțeles, multe expoziții și întâlniri între public și artiști.

Suntem în preajma sărbătorilor, ce își dorește Ora0 de la Moș Crăciun?

Așteptăm să vină Moș Crăciun cu sacul plin de idei proaspete și geniale, de oameni frumoși care să iubească arta și dacă le-avem pe astea două, restul e floare la ureche. Personal îmi doresc să vină Moșu’ cu vreo doi-trei saci plini de inspirație pentru că am planuri de expoziții multe atât în țară cât și peste hotare.

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share