CITEȘTI

Tehnica manuală de realizare a hârtiei pentru dife...

Tehnica manuală de realizare a hârtiei pentru diferite proiecte

http://www.craftyworkshops.co.uk/workshops/paper-making/
Distribuie articolul:
Share

A face coli de hârtie acasă pentru diferite proiecte este destul de ușor, ieftin și avem nevoie doar de câteva obiecte pe care le adunăm din ceea ce are fiecare prin dulapuri.

Hârtie homemade

De ce avem nevoie:

  1. Desigur, avem nevoie de resturi de hârtie, poate fi și colorată, neapărat neplastifiată, fără ceară și nelucioasă. Câteva foi de ziare, nu de la reviste (acelea sunt glossy și sunt cu ceva plastic), resturile trebuie să fie cât mai albe, pentru că tușul de pe ele va modifica culoarea finală, de aceea de mix-ul ales de noi depinde culoarea finală a hârtiei.
  2. Un blender de bucătărie pentru mixarea bucăților de hârtie rupte cu mâna, pe care nu îl vom mai folosi la bucătărie.
  3. Un vas lat și puțin înalt în care să punem fibrele cu apa de înmuiere la odihnă.
  4. O ramă de lemn sau plastic pe care am fixat o plasă fină de metal care se folosește la protecția ferestrelor de insecte.
  5. Prosoape absorbante de bumbac și bureți, eventual o placă de lemn de mărimea colii de hârtie pe care o realizăm.
  6. Un uscător obișnuit de păr.
  7. Un blat, o masă de lucru plană și destul de mare pe care să ne putem desfășura atelierul.

Hârtie homemade

Cum facem prima foaie de hârtie:

  1. Se rup hârtiile și resturile în fâșii mici după ce au fost inspectate să nu aibă capse, resturi de plastic și se pun în blender cu apă de la robinet, cantitatea de apă fiind destulă ca să putem face o soluție nu prea apoasă. Se toarnă amestecul în vasul lat și se lasă 1 minut să se așeze. Se pot pune 1-2 picături de colorant alimentar sau o picătură de cerneală, de tuș colorat, ceva acuarele, suc de fructe concentrat (acestea vor da culori pale, pastelate în timp), câteva petale de flori, semințe de plante mici (de exemplu de in) sau fire de ață subțiri, alte chestii care vă trec prin cap, dar atenție, trebuie să vă gândiți la stabilitatea acestora în foaia de hârtie, prinsă între fibre. Dar acest lucru se va decide cu timpul, prin experiența fiecăruia. Prin adăugarea a 1-2 lingurițe de amidon în amestecul de fibre se va face ca hârtia să nu lase cernelurile să curgă atunci când se va folosi la scris sau desen. Coala se poate albi, se poate folosi ca atare, la culoarea finală; la presarea în sită se pot adăuga flori uscate, diferite alte ingrediente, filigran sau  în apa de înmuiere se pot pune diferite culori.
  1. Cu sita se ia din amestec ca să se dispună pe toata suprafața ei, cât de cât uniform. Dexteritatea se obține cu timpul, se iau bucățile mari de hârtie, care nu s-au mixat și se repun în blender pentru data viitoare. Se scutură sita ca apa să curgă, prin mișcări pe orizontală, va dura ceva până când apa va trece printre fibre, depinde de cât de gros este stratul depus și de cât de apos este amestecul, apoi se pune sita pe prosoapele de bumbac.
  2. Se apasă cu un alt prosop sau cu buretele se absoarbe apa care a mai rămas. Coala de hârtie se răstoarnă pe prosop, se pune peste ea lemnul sau alt obiect greu pentru a o presa, se pot pune greutăți peste lemn pentru a se scurge apa cât mai mult. Unii folosesc aparatul de făcut paste pentru a stoarce coala. Acum se poate embosa cu o ștanță pentru a face un model în relief sau se poate filigrana printr-un procedeu special. Dar filigranarea este pentru cei cu experiență deja în domeniu.
  3. Se usucă cu uscătorul de păr, dar în acest caz va ieși mai încrețită și va trebui ca hârtia sa fie pusă la presat după aceea. Se poate pune la uscat în aer liber pe o sfoară ; după ce este bine uscată, se poate folosi la proiectele noastre.

Hârtie creată manual

Save

Save

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share