CITEȘTI

Irina Sayfidinova: ”Adevărul este înăuntru lucruri...

Irina Sayfidinova: ”Adevărul este înăuntru lucrurilor…”

Distribuie articolul:
Share

Cunoașteți acel sentiment cînd descoperi ceva ce-ți place din toată inima și nu te poți sătura doar admirând? Mie mi s-a întâmplat aceasta când am văzut prima dată jucăriile lui Irina Sayfidinova.

Acestea sunt mai mult decât jucării! Sunt niște caractere artistice cu personalitate care atrag atenția imediat. Fiecare caracter este unic și sensibil, cu emoții și inimă. O combinație armonioasă dintre poveste și realitate.

Respect oamenii care au o altfel de percepție a lucrurilor și admir curajul lor de a veni  cu idei total diferite de altele. De aceea mi-am dorit să aflu mai multe despre lumea  „Textile Heart”, și am invitat-o pe creatoarea acestei lumi, Irina la un dialog ce urmează. Te rog să te alături și tu.

Bună Irina, te rog să ne spui mai multe despre tine și creațiile tale.

Bună, am 30 de ani, sunt soție și mamă a doi feciori. Pentru moment, creația îmi ocupă o mare parte din viață, este munca mea de zi cu zi, recreația și dezvoltarea de sine totodată. Nu pot să trăiesc o zi fără să cos.
Am fost stilist odată și aveam propriul  salon de frumusețe. Eram foarte mândră de această profesie și credeam că e pentru totdeauna, dar cum se întâmplă adesea, soarta decide altfel.
Dar nu am nici un regret în viață, pentru că profesia anterioară mi-a oferit experiențe valoroase, care mă ajută în procesul de creare a păpușilor. Datorită cunoștințelor de colorare a părului, îmi este mult mai ușor să vopsesc și potrivesc stofele și bineînțeles să coafez păpușile mele. Așadar sunt sigură că nimic în viață este întâmplător. Cum a zis Alice în Țara Minunilor:

„Devreme sau târziu, totul va deveni pe înțelese. Totul va fi așa cum trebuie să fie”.

Ce valoare are lucrul de mână pentru tine?

În ziua de azi când totul e fabricat în exces, lucrurile de mână sunt ca o gură de aer proaspăt, pentru că mașinile nu vor putea înlocui niciodată căldura mâinilor omenești. Sunt bucuroasă că tot mai mulți oameni apreciază lucrurile de mână.

>

Ce ne poți spune despre lucrările tale? Ce mesaj transmit acestea? De unde vine pasiunea ta pentru acestea? Cum sau unde ai învățat să le  faci?

Lumea mea este o lume de cerdac, care se numește „Textile heart” (Inimă din pânză ) pe care am creat-o acum un an și jumătate. Iată că în fiecare zi de atunci mă adâncesc cu bucurie în procesul de creație, aranjând pe masa de lucru țesăturile și fierele de ață cu care lucrez.

Lucrul de mână a fost parte din viața mea încă de mic copil.

Îmi plăcea sp cos hăinușe pentru păpuși, să brodez sau să tricotez. Apoi a urmat o pauză foarte lungă și m-am apucat iar de ac și ață abia în concediul de maternitate. Atunci am înțeles că am găsit ceea ce căutam demult – cusutul a devenit la fel de necesar pentru mine ca aerul pe care-l respir, este felul meu de a mă exprima.

Păpușile mele pot părea foarte ciudate și uneori înspăimântătoare pentru cineva, dar vreau să zic că frumusețea nu se află neapărat în caracteristicile externe, deoarece chiar și un pisic pufos are dinți ascuțiți și ghiare… Trebuie să privim tot timpul mai adânc, adevărul este înăuntru lucrurilor… Toate caracterele mele sunt emoții, fără de care viața ar fi fără sens.

Ce fel de materiale folosești și de ce?

Prefer materialele naturale: in, bumbac și lînă. De obicei colorez singură țesăturile deoarece devin unice și „calde”.  Am o deosebită plăcere să folosesc în procesul de lucru petici vechi, panglici de bumbac și nasturi din cufărul bunicii.

Cum îți vin ideile pentru fiecare caracter?

Este greu să explic, eu doar fac ce-mi place. Imaginile vin singure, eu doar le ghidez în această lume. Inspirația mea vine de la lucrurile vechi: haine, picturi, cărți; plimbări în pădure, acestea toate îmi oferă idei noi.

Cât timp îți ia să creezi o păpușă?

Tot timpul diferit, pentru că păpușa este ca o creatură vie, fiecare cu propriul caracter. Câteodată este de ajuns o zi să creez o formă, alteori săptămâni întregi. De multe ori este necesar să cos haine noi, pentru că e foarte important pentru mine să primesc o satisfacție deplină a creației.

Ce îți atrage atenția cel mai mult sau ce îți place cel mai mult în procesul de creație a păpușilor?

Cred că păpușile absorb cel mai mult energia și dispoziția creatorului, de aceea îmi place tare că acestea pot fi purtate ca mascote sau talismane dacă vreți. De aceea am făcut o serie de mini jucării, care pot fi purtate în buzunar sau geantă.

Cum ai descrie stilul tău?

Japonezii au un concept de „wabi-sabi”, frumusețea imprefecțiunii, haosului și timpului. Spre exemplu o jucărie în stil shabby poate fi mult mai valoroasă decât una nouă de la magazin, sau frunzele de toamnă care cad de pe copaci comparativ cu florile de plastic veșnic verzi…

Deci, simt că acest concept este foarte aproape de percepția mea. Îmi place când păpușile mele au haine pătate sau făcute din petici și croite în mod deliberat neuniform pentru că le privează  de artificialitate și le oferă viață.

Ce părere ai despre faptul că artistul își vinde lucrările?

Cred că este un lucru normal, pentru că fiecare artist își dorește ca munca lui să aducă roade. Doar atunci acesta va fi în stare să se dezvolte și să nu stea locului. Mai mult de atât, este foarte important să găsești un ecou în inimile cumpărătorului aducând bucurie prin propriile creații.

Creațiile tale își găsesc admiratori în toată lumea?

Da, și este extrem de plăcut când oameni cu mentalitate și tradiții diferite apreciază și îndrăgesc lucrările mele. Este Yes, and it’s especially nice when people with completely different mentality and traditions appreciate and love your work. Îmi oferă o inspirație de necrezut și îmi deschide noi orizonturi. Păpușile meșe trăiesc în diferite părți ale lumii :Australia, Japoni, Marea Britanie, Brazilia, Germania, Statele Unite ale Americii și Africa.

Ce alte tehnici de lucru te interesează? Careva planuri interesante pe viitor?

Mă interesează sculptura din lut. Folosesc foarte des nasturi și accesorii diferite pe care le fac singură din lut polimeric. Fețele păpușilor teddy  la fel le sculptez singură. Bineînțeles mai sunt multe lucruri de învățat, dar eu urmăresc în mod constant diferite tutoriale pe această tematică.


Dacă ar fi să scrii o carte, despre ce ar fi aceasta?

Cel mai probabil această carte ar fi despre cum m-am regăsit, despre drumul pe care l-am parcurs. Cred că este cel mai important și dificil lucru în viața unor oameni creativi. Eu mi-am găsit calea doar după 3 ani de când începusem să cos păpuși. A fost distractiv, dar câteodată foarte dificil din punct de vedere moral și uneori îmi doream să renunț la tot. Dar în acele momente am fost susținută puternic de clienți, de recenziile lor și numărul mare de cuvinte bune din partea lor. Doar datorită lor am continuat să creez păpuși și m-am dezvoltat. Cred că orice începător dar și artist sunt interesați de acest subiect.

„O dată am găsit pe internet o fotografie veche, cu inscripția sub ea :” Prostul „. Și m-am pierdut … Nu știu de ce, dar această fotografie m-a marcat profund. Are ceva special … Așadar, după un timp a apărut câinele – ”Prostul” „. – Irina Sayfiydinova –

Cum îți organizezi timpul și spațiul pentru a reuși tot ce-ți propui?

Vai, este dificilă întrebarea, pentru că am impresia că nu reușesc să fac nimic. Este practic imposibil să planific ceva având doi copii mici, iată de ce trăiesc cu o singură zi, îmi spun scopurile și încerc să le realizez.

Ai tipare pe care le poți oferi celor care vor să coase păpuși ca ale tale?

Nu vând tipare, pentru că nu le am. Fiecare păpușă este desenată iar și iar. Ideea adesea se dezvoltă în procesul de schițare, iată de ce nu cred că aș putea învăța pe cineva să coase păpuși ca ale mele.

Ce părere ai despre plagiatori?

Fiecare își alege calea, deci nu pot să judec pe nimeni. Dar vreau să afirm că aceasta nu duce la nimic bun. Fiind un plagiator, este ca și cum ai alerga din urma unui tren care fuge, absolut fără sens, pentru că oricum vei fi mult prea departe și te vei pierde într-un final. Este mult mai interesant să nu ne uităm la nimeni și să avem încredere totală în fanteziile noastre. Doar atunci putem deveni autosuficienți și în armonie cu propria persoană.

Ce mesaj ai pentru oamenii care abia au descoperit lumea creativității?

Cel mai important lucru este să nu disperați, chiar și în cele mai dificile situații. Trebuie să rămâneți fideli inimilor voastre. Dacă vă place cu adevărat ce faceți trebuie să știți – aceasta este calea voastră.

Vă invit să vizitați magazinul Irinei aici -> IrinaSTextileheart și să vă abonați la contul de  Instagram

Dacă îți plac articolele mele te rog să te abonezi și la pagina de facebook  Kreativ Løve
Mulțumesc!

Save

Save

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share