CITEȘTI

Interviu cu Maria Dermengiu despre artă, culoare ș...

Interviu cu Maria Dermengiu despre artă, culoare și armonie

Distribuie articolul:
Share

A venit toamna și dintr-o dată străzile pline de culoare, fustele roșii și galbene, bluzele din mătase cu floricele și sandalale cu toc care mai de care mai elegante au dispărut. În locul lor au apărut pantofii negrii, fustele maron sau bleumarin și din când în când mai vezi câte o cămașă cu câteva dungi colorate.

Ca să  nu cădem în capcana toamnei și a culorilor posomorâte m-am gândit să vă prezint creatille Marie Nouvelle realizate de Maria Dermengiu. Pentru mine creațiile sale sunt adevărate opere de artă unde pictura și designul se îmbină la perfecțiune pentru a crea piese de o frumusețe aparte cu culori pastelate care te fac să te îndrăgostești la prima vedere.

Maria Dermengiu este un model pentru noi toți pentru că a avut curajul să renunțe la cariera de avocat pentru a-și urmări visul, acela de a picta. Maria se definește ca „artist vizual”, ea este o pictoriță recunoscută la nivel internațional și în același timp designer vestimentar și de obiecte.

În continuare Maria ne spune povestea ei și a creațiilor Marie Nouvelle.

Maria, cum a fost trecerea de la o posibilă carieră în barou, la pictură și mai apoi la artă aplicată?

Trecerea aceasta m-a scos din zona de confort și m-a obligat să mă privesc și altfel. Ținând cont că am început totul că autodidact și am descoperit pe parcurs cum și despre ce este vorba în Artă, drumul a fost anevoios, presărat de insecurități și presiuni de tot felul. Curiozitatea de a afla ce se află în spatele culorilor, a pânzelor pictate m-a determinat să nu renunț ci mai mult, să creez o întreagă rețea astfel că ceilalți să aibă acces la artă prin ceea ce se numește „artă aplicată”.

Cum s-a născut idea de a transpune creațiile tale de pe pânză pe mătase? 

Mătasea mi s-a părut unul dintre cele mai fine materiale naturale și care se apropie de povestea spusă de mine pe pânză. Este alegerea cea mai potrivită pentru ceea ce creez. Mi-am dorit să fac accesibilă legătura dintre artă, publicul larg și artist.

De multe ori această legătură este facilitată de transpunerea ei pe suprafețe textile și în produse la care oamenii se raportează mai ușor. Arta devine astfel mai ușor de înțeles, de apropiat, de atins, de interpretat.

Brandul Marie Nouvelle a devenit o poveste de succes în puțin timp. Care este secretul tău?

Disciplină. Multă muncă. Să nu lași o zi să trecă fără să îți muncești visul. Să te gândești mereu la ceilalți și să fii tu. Autenticitatea este prețuită. Mi-am spus că eu voi munci și voi întâmpina viața la jumătatea drumului și ea, dacă va dori sau va fi ceva pentru mine, va traversa cealaltă jumătate. Însă mă va găsi acolo, pregătită.

 

De curând ai realizat eticheta „Inspired by La Blouse Roumaine”. E un simbol al susținerii campaniei #givecredit promovată de comunitatea La Blouse Roumaine?

Da, este începutul unui parteneriat cu comunitatea La Blouse Roumaine. M-a impresionat campania #givecredit. Moda trebuie să valorizeze diversitatea culturală, nu să o ascundă sub generalizări de genul trend etnic, tribal sau nomad. A nu recunoaște că ai preluat un design aproape 100% dintr-o anumită cultură, este în primul rând o lipsă de respect față de oamenii care au creat acel design, dar și o formă prin care contribui la diluarea culturii pe care o folosești în colecțiile tale. Așa s-a întâmplat cu Tori Burch și Christian Dior, așa se întâmplă cu multe alte nume care folosesc creațiile noastre tradiționale fără a le recunoaște originea.

Cele trei bluze inspirate de IA românească, așa cum a văzut-o Henri Matisse, din colecția Marie Nouvelle sunt rodul discuțiilor creative cu Andreea Tanasescu, fondatoarea La blouse Roumaine, de care mă leagă o veche prietenie.

Le-am denumit La Blouse Boheme pentru a aduce un omagiu muzelor și artiștilor din Parisul primei jumătăți de secol XX, dar și pentru a indica sursa nenumăratelor interpretări ale iei sub denumirea de Boheme.

Când a început campania #givecredit,  care militează pentru recunoașterea sursei design-ului tradițional românesc, am simțit nevoia să mă implic mai mult, să ajut acest demers. Așa că am început dezvoltarea unui parteneriat cu comunitatea care va promova eticheta Inspired by La Blouse Roumaine pentru colecția Marie Nouvelle, iar 10% din încasările obținute în urma vânzării acestor produse vor fi direcționate către reconstituirea iilor din Satul Piscu, de lângă București.

Cred că este o idee genială și un act cultural să avem pe lângă Made în și Inspired by pe eticheta unui produs vestimentar.

Crezi că această inițiativă va influența și alți artiști și vor lua exemplul tău?

Da. Îmi doresc foarte mult să ne unim și să ne promovăm ADN-ul nostru cultural. La Blouse Roumaine este cea mai bună carte de vizită pentru orice designer român.

Comunică lumii întregi faptul că avem o istorie creativă extraordinar de bogată care a dat lumii opere inegalabile, atât la nivel colectiv cât și individual.

Am rămas impresionată de colecția “Cele 13 Flori ale Constiintei”. De unde te-ai inspirat pentru această colecție?

Mulțumesc. Inspirația a venit din meditație. Din numeroasele stări de conștiință, aici în număr de 13. Acestea au fost pictate în pânzele mele de-a lungul timpului și adunate acum pentru această colecție.

Colecția “Cele 13 Flori ale Constiintei” s-a născut din visul unei iubiri de frumos, de armonie, dintr-un dor – o sete de a fi în starea de Frumusețe, de Vitalitate sau de Compasiune sau în oricare dintre cele 13 stări revelate ale Conștiintei.

Imaginile din creațiile mele operează la niveluri subtile, fiecare vibrație ducându-ne într-un alt teritoriu al ființei noastre, hrănindu-ne corpul, mintea și sufletul. Astfel, prin ansamblurile vestimentare ale colecției am ales 13 forme de expresie ale energiei în corpul nostru, și pe care “îmbracându-le” să aspirăm la conexiunea cu starea de conștiință aleasă.

Prin transpunerea creativă a imaginilor din tablourile artistului, pe materiale prețioase, îmbogățite cu broderii cu fir metallic și aplicații rafinate, aceste 13 piese de colecție reprezintă o experimentare a trăirilor emoționale care ne înfrumusețează Viața și ne îmbogățesc Spiritul.

Ne poți dezvălui câte ceva despre următoarea colecție Marie Nouvelle? 

Următoarea colecție va fi abia la anul, deoarece eu cred că fiecare proces creativ trebuie decantat, are timpul său și nu poate fi grăbit. Va fi tot despre artă și impactul său în lumea noastră, cea de zi cu zi.

Am văzut că o să participi în Octombrie la Fashion World Tokyo. Cu ce colecție participi? Ne poți da mai multe detalii despre acest eveniment?

Voi participa din 11 până în 13 octombrie la Fashion World Tokyo cu colecția Couture și câteva piese vestimentare din colecția Preț-a –Porter (Ready to Wear). Sunt emoționată și curioasă cum vor privi și cât sunt de deschiși în legătură cu cultura și creațiile est-europene.

Ai în program participarea la alte expoziții în țară sau peste hotare?

Pentru anul viitor am în plan o nouă expoziție de pictură, de data aceasta la New York. Așteptăm să vedem dacă ne încadrăm în plan și buget. Desigur, va fi una și în țară, cu ocazia Art Safari alături de principalele galerii românești. Arta va merge mereu în paralel cu arta aplicată și se vor susține reciproc.

Tu ai reușit să transformi hobby-ul în afacere. Ai putea să dai un sfat cititorilor noștri care doresc să facă acest pas?

Să aibă curaj și să se arunce în golul creativ. Răspunsurile le vor veni pe măsură ce fac ceea ce le place. Nu trebuie să știe totul dintr-o dată și nu se vor simți nicioadata pe deplin pregătiți, cunoscători însă important este să înceapă. Fără scuze, fără planB.

Sper ca povestea Mariei să vă inspire și creațiile sale să aducă o pată de culoare în viața voastră.

Sursa imagini: arhiva Maria Dermerngiu

 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share