CITEȘTI

Află cum poți crea un aranjament floral perfect

Află cum poți crea un aranjament floral perfect

Distribuie articolul:
Share

Poți face un aranjament floral care să stârnească admirația musafirilor sau pur și simplu să-ți bucure ochii dacă n-ai prea multe plante la dispoziție? Cristina Borș, lectorul Atelierului de aranjamente florale de la Fundația Calea Victoriei spune că da. Și chiar ți-a pregătit un tutorial din care afli ce unelte îți trebuie, cum trebuie pregătite florile ca să reziste cât mai mult și cum le „așezi în pagină” ca să arate cât mai bine.

Primul pas este pregătirea spațiului de lucru și a ustensilelor. Pentru realizarea aranjamentului vom folosi: burete floral, un cuțit floral sau un briceag pentru tija florilor (îți recomand să tai tijele cu un cuțit pentru că așa florile vor rezista mai mult) și o foarfecă florală pentru tulpinile mai groase. Vom mai folosi bandă florală, sârmă și un clește pentru sârmă.

Pentru acest aranjament am ales un vas de mărime medie, cu un diametru de aproximativ 14 cm. Taie buretele floral pe o dimensiune cât mai apropiată de cea a vasului pe care îl vei folosi pentru aranjamentul floral și pune-l într-un castron mare cu apă. Lasă-l să se scufunde singur, fără să-l forțezi. Știi că s-a hidratat suficient când se află pe fundul castronului.

Scoate buretele din apă și mai ajustează-i dimensiunea, dacă este cazul. Apoi îl poți introduce în vasul în care vei realiza aranjamentul

Urmează pregătirea florilor pe care le vei folosi în aranjament. Curăță de frunze fiecare floare, taie tija florilor în formă oblică, iar apoi introdu-le într-un vas înalt, cu apă. Va fi necesar să folosești și câteva fire de verdeață. Poți folosi absolut orice, cu condiția ca dimensiunea frunzelor să fie potrivită cu dimensiunea aranjamentului. Pentru un aranjament de dimensiune mică sau medie poți folosi verdeață cu frunză potrivită, nu de dimensiuni prea mari. Cu cât este mai diversă și cu o cromatică deosebită, cu atât mai bine. Firele de verdeață trebuie și ele tăiate pe tijă și introduse într-un vas cu apă.

Odată pregătite toate acestea, asigură-te că le ai la îndemână, în apropierea vasului în care vei lucra. Urmează realizarea propriu-zisă a aranjamentului. Primul pas este să tai un fir de verdeață, ce se introduce în burete, în centrul vasului. Acest prim fir de verdeață stabilește dimensiunea aranjamentului și îți oferă un suport vizual, astfel încât să știi la ce dimensiune maximă pot fi introduse florile. Foarte important, tija trebuie introdusă cel puțin 2-3 cm în burete, astfel încât să se hidrateze suficient și să fie cât mai rezistentă. Următorul pas este introducerea firelor de verdeață pe marginea vasului, începând cu partea din față.

Acum poți introduce fire de verdeață pe lateralele vasului și în partea din spate. Toate firele introduse pe laterală trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune. Acestea vor stabili diametrul maxim al aranjamentului, fiind de ajutor atunci când așezi florile. Acestea nu vor depăși locul unde se termină firele de verdeață.

După ce ai terminat cu stabilirea dimensiunilor – prin firele de verdeață introduse în centru  și pe laterale – urmează introducerea câtorva fire de verdeață și pe restul suprafeței buretelui, cu grijă să nu depășești înălțimea maximă.

Acum urmează florile. Alege cea mai mare și mai frumoasă floare pentru centrul vasului și așaz-o astfel încât să nu depășească linia firelor de verdeață.

Următorul pas este să introduci restul florilor mari pe lateralele vasului, urmând aceiași pași ca la verdeață. Începi cu partea din față, apoi lateralele și partea din spate. Florile cele mai mari stabilesc distribuirea „greutății” în mod echilibrat în vas. Acestea au impactul vizual cel mai puternic.

A venit rândul florilor mai mici, mai delicate, ce vor umple spațiile lăsate de florile mari introduse anterior. Dacă rolul trandafirilor este să ofere volum, rolul florilor mai mici este de „umplere” a spațiilor. Acestea se distribuie la fel, uniform, pe toată suprafața vasului, începând cu lateralele și urcând spre vârf.

În cazul în care observi că aranjamentul încă are spații goale și parcă îi lipsește „ceva”, poți introduce câteva detalii pentru accent. Acestea pot fi orice flori mai deosebite, de preferință cu tulpini mai lungi, cu o formă mai specială sau crenguțe cu un aspect delicat. Le distribui la fel, în mod cât mai uniform pe toată suprafața vasului, păstrând aceiași pași ca la florile anterioare.

Dacă te simți foarte curajos și mai vrei acel „ceva” în aranjament, mai poți introduce un fir de verdeață ce iese în evidență și depășește liniile maxime stabilite de flori și de verdeață. Fă acest lucru cu grijă, astfel încât să se armonizeze totuși cu forma aranjamentului. Totul ține de gustul și creativitatea fiecăruia.

Și gata, aranjamentul este pregătit și te poți bucura de el sau îl poți oferi cadou cuiva drag. Odată ce stăpânești câteva reguli simple și de bază, vei realiza că poți oricând să creezi ceva deosebit. Succes!

Pe Cristina Borș o poți întâlni din 7 mai la Atelierul de aranjamente florale de la Fundația Calea Victoriei.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share