CITEȘTI

Comunitățile Creative din București

Comunitățile Creative din București

Distribuie articolul:
Share

În contextul Zilei Culturii Naționale, The Institute a dezvoltat o serie de materiale video și audio, care sărbătoresc comunitățile creative bucureștene și care prezintă o parte din organizațiile și proiectele care au contribuit în ultimii 20 de ani la dezvoltarea lor, din convingerea că este mai important ca oricând ca acestea să se coaguleze în jurul unor misiuni și a unor obiective comune, pentru a contribui la creșterea calității vieții la nivelul orașului.

Campania Comunități Creative promovează valori precum creativitatea, sustenabilitatea, multidisciplinaritatea și incluziunea și vizează prezentarea unor organizații și proiecte precum Asociația Cartierului Creativ, BAZA.Deshidem Orașul, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București sau Combinat, din dorința de a sublinia rolul acestora în dezvoltarea comunităților și a industriilor creative locale, cu focus pe un demers recent inițiat de către acestea – Berzei21, o posibilă viitoare adresă a creativității bucureștene și a celui mai mare hub cultural din oraș și din regiune. O serie de materiale video, precum și o emisiune radio specială, dezvoltată în parteneriat cu Black Rhino Radio (blackrhinoradio.com), vor prezenta organizațiile și proiectele dezvoltate de către acestea de-a lungul timpului, pentru a aduce în prim plan scenarii de dezvoltare urbană și comunitară.

Organizațiile prezentate în cadrul materialelor audio și video au contribuit și contribuie la deschiderea orașului, fiind inițiatorii unor ample proiecte de regenerare urbană, de reconversie a unor spații industriale, dar și ai unor ecosisteme creative, precum și ai celui mai amplu makerspace din București. Au contribuit de asemenea la nașterea și dezvoltarea unor grupuri de inițiativă civică sau a unor mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. Experiența cumulată a acestor organizații dovedește importanța multidisciplinarității și a colaborării și demonstrează că prin coagularea obiectivelor și a viziunilor se pot genera platforme și demersuri ce pot schimba orașul.

Serialul video, precum și emisiunea radio vor putea fi urmărite pe canalele de social media The Institute, precum și pe pagina specială dedicată acestui proiect (institute.ro/comunitati-creative).

Proiectul Comunități Creative este un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Despre inițiativa Berzei21

Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local, propun demararea dialogului și a demersurilor necesare pentru reconversia unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional. Spațiul, identificat în Str. Berzei 21 și aflat în proprietatea Primăriei Capitalei, este necesar pentru scena creativ-culturală locală și pentru creșterea calității vieții la nivelul orașului.

Ca un prim demers, cele patru organizații, reunite sub Grupul de inițiativă Berzei 21, au lansat o scrisoare deschisă adresată reprezentanților Primăriei Capitalei și Primăriei sectorului 1 și au dezvoltat o platformă online, www.berzei21.ro, care  reunește exemple de bune practici și parteneriate cu proiecte similare din alte țări europene și sunt deschiși să identifice noi parteneri, nevoi și idei din rândul comunității.

 

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share