CITEȘTI

Ep. 55 Aleg produse made in Ro: Valentina Buzămurg...

Ep. 55 Aleg produse made in Ro: Valentina Buzămurgă

Distribuie articolul:
Share

Prietena noastră, Valentina Buzămurgă a răspuns provocării Atelierul de a ne menţionate de ce Alege produse made in Ro.  Alături de Valentina şi proiectele în care este implicată ea, am crescut şi ne-am dezvoltat şi noi Revista Atelierul, de aceea este extraordinar să avem aflăm de la ea răspunsurile la rubrica “Aleg produse made in Ro”.

Prenume, nume: Valentina Buzămurgă

Poză din arhiva personală

Detalii despre tine: Sunt o persoană norocoasă. Am avut oportunitatea să fac parte din industria creativă din România de mai bine de 10 ani și să asist la o creștere și evoluție spectaculoasă a acestei comunități efervescente de artiști și designeri români. Din 2015 sunt Membru Fondator al Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și din 2020 Project Manager Romanian Jewelry Week, alături de David Sandu și Ioana Andrei.

Dar nu mă înțelegeți greșit, eu nu sunt artist. Mi-am dat seama de acest lucru foarte curând, când am intrat în echipă și am încercat să realizez și eu o bijuterie. Are multe urme de pilă, secțiuni nefinisate și o formă cel puțin curioasă,  dar o păstrez și acum ca un simbol al începutului acestei călătorii. Paradoxal, nu port atât de des bijuterie precum mi-aș dori. Undeva la granița între minimalismul meu impus și imposibilitatea de multe ori de a alege între atâtea opțiuni, ajung să le găsesc bijuteriilor un loc în casă unde le pot expune ca opere de artă în miniatură. Am înțeles însă că talentul meu se manifestă în alte zone – în a spune povești, în a aduce oamenii împreună și în a imagina proiecte și a face tot posibilul ca ele să se întâmple. Alături de atâția oameni pasionați și implicați din acest domeniu, sper că mi-am adus și eu o contribuție la clădirea acestui vis.

Meseria de bază: PR Specialist & Manager Cultural

Designerii/creativii preferaţi: David Sandu și Andreia Gabriela Popescu (bijuterie contemporană), Mădălina Andronic, Andrei Argaetic și Micul Atelier Verde (ilustrație), Victoria Finală (ceramică), Misha Diaconu (sculptură). La nivel internațional, ma interesează din ce în ce mai mult munca unor artiști care vorbesc despre contextul social, istoric, politic și cultural în care trăiesc. Vă invit în acest sens să urmăriți lucrările unor artiste din Iran (Sepideh Ghasemi, Farish Alborzkouh) sau din Ucraina (Olena Levder, Tetiana Chorna), din care transpune o forță incredibilă a artei în fața celor mai dificile momente.

Aleg să port/ achiziţionez produse made in Ro pentru că:  fiecare produs conține o mică bucată din povestea creatorului, pe care nu doar ai onoarea de a o descoperi, ci mai ales de a o transmite mai departe. Poți purta un inel realizat de un designer pe care l-ai cunoscut în prima lui expoziție și care câțiva ani mai târziu este prezent în cele mai mari evenimente de profil din lume.  Simbolic, acest obiect valorează mai mult decât orice alt inel cumpărat de la un brand internațional din mall.

Dintr-o oarecare nestatornicie, mi-am tot schimbat locuința de-a lungul anilor. În tot acest șir de împachetări și mutări, am lăsat mereu lucruri în urmă. Obiecte în care nu mă mai identificam, cadouri și haine ascunse prin cutii pe care nu le-am folosit niciodată. E un proces foarte benefic să evaluezi, odată la ceva timp, cu ce alegi să te înconjori sau să porți, și mai ales ce are semnificație cu adevărat pentru tine. Dar vreau să vă spun că niciodată, absolut niciodată nu am lăsat în urmă obiecte care poartă semnătura unui artist sau designer. Pentru că sunt piese pe care le-am ales nu din motive estetice, sau pentru că se potriveau cu o anumită cameră, sau pentru că la acea vreme îmi plăcea culoarea verde. Sunt piese și lucrări cu care te identifici la un nivel mai profund și în care redescoperi mereu ceva nou pe măsură ce trece timpul.

Așa că vă încurajez să nu ratați niciodată expozițiile și târgurile de design românesc, să rămâneți mereu curioși să descoperiți noi artiști emergenți, să le ascultați poveștile și să le susțineți munca. Dincolo de simpla achiziție a unui produs, veți face parte dintr-o călătorie fantastică a unui artist.

Fotograf: Alex Comsa

Imagini din arhiva personală Valentinei Buzămurgă

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share