CITEȘTI

Neted: „Cea mai mare provocare este curajul ...

Neted: „Cea mai mare provocare este curajul de a începe și tăria de a continua”

Distribuie articolul:
Share

„Cusutul repară sufletul” spune o zicală anonimă. Văzând semnele cusute de Anamaria Niscoveanu de la Neted tind să fiu de acord. Anamaria este o prezență discretă în peisajul creativilor de la noi, iar cusăturile ei vorbesc despre un fel de a vedea lumea tot mai rar întâlnit. Am vorbit cu ea despre bucuria de a crea lucruri de mână, dar și provocările cu care se confruntă un creator în lumea consumeristă de astăzi.

1. Cine este în spatele Neted? Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?

Bună, Anamaria aici, la bază inginer dar în mod surprinzător, nu sunt pasionată de cifre ci de materiale, design și de activități creative care îmi pun imaginația la încercare.

Locuiesc în București împreună cu pisica și iubitul meu, artist și el. Iubesc să cos, iar asta m-a determinat să urmez un curs de croitorie și proiectare vestimentară. Îmi place enorm să merg pe jos, să observ oamenii și detaliile orașului.

2. Semnele tale de carte cusute sunt speciale și nu am mai văzut ceva similar la noi. Ce te-a determinat să propui semne de carte și semne cusute?

Ideea semnelor de carte a apărut din dorința de a folosi și cea mai mică bucată de material rămasă de la proiectele anterioare. Pentru că aproape eram data afară din atelier de mormanul de resturi, am zis că trebuie să fac ceva. Așa că m-am pus pe sortat și odată cu sortatul mi se derulau și ideile prin cap până m-am blocat la semnele de carte.

Dar greu nu este să îți vină ideea, greu este să o aduci la viață. Desigur, odată cu primul semn de carte au apărut și îndoielile: Oare este prea moale? Oare trebuie cusut pe carton? Colorat sau monocrom? Câte persoane își spală semnul de carte? Ce să brodez? Toate îndoielile au disparut când am început să primesc feedback pozitiv de la familie și prieteni, apoi de la cei care îmi cumpăra creațiile.

3. Ce te inspiră? Poți să ne povestești puțin despre procesul creativ?

Cel mai mult mă inspiră oamenii și emoțiile pe care mi le transmit, dar și amintirile de la bunica, culorile, și cam tot ce ne înconjoară. Procesul creativ este destul de haotic, dar și teribil de viu. Uneori pornesc de la o simplă culoare de ață. De exemplu dacă îmi cumpăr o jurubiță nouă intr-o culoare care îmi place, nu mă pot gândi la nimic până nu fac ceva cu culoarea respectivă.

Alteori desenez prea mult și sunt curioasă cum vor arăta desenele cusute. Mă inspiră și hainele necunoscuților de pe stradă, sau orice mic detaliu pe care îl reinterpretez în creațiile mele.

4. Cum îți găsești motivația să continui și cum depășești momentele dificile?

Momentele grele sunt una dintre puținele părți inevitabile din viața unui om creativ. Au fost momente în care mă simțeam descurajată, dar am doi aliați: firea mea – nu renunț ușor și pasiunea – îmi place prea mult să cos, să îmi aduc ideile la viată și să aduc puțină fericire oamenilor prin creațiile mele. Cred că cea mai mare motivație este iubirea pentru ceea ce faci.

5. Ai creatori locali sau din afară pe care ii urmărești și admiri?

Admir creatori din toate domeniile și fiecare mă inspiră într-un fel sau altul. De la noi, primii care îmi vin în minte ar fi Luttier, Devla Accessories, Rue Atelier, Cristina Frei, Pământiu, iar din afară ar fi Moineaumoineau, Times.new.romance, Hiedra, Uglytoys, Emilyvanhoff, Marlitoys, Vera.enlanube, Giselle Quinto.

6. Care ți se pare că este cea mai mare provocare pentru un creativ în România anului 2023?

Cea mai mare provocare a vremurilor noastre este să ai curajul de a începe și tăria de a continua.

Trăind într-o lume dominată de consumerism și lucruri făcute pe bandă rulantă este foarte ușor să te descurajezi. Cred că este nevoie de o tărie de caracter nemărginită ca să poți răzbi într-o lume prea grăbită, în care sunt din ce în ce mai puțini oameni care apreciază lucrurile mici, și, și mai puțini care ințeleg cu adevărat munca și eforturile depuse pentru crearea unui obiect manual.

7. Cum arată o zi din viața ta?

Fiecare zi din viața mea arată diferit dar toate încep cu hrănitul Puffarinei, pisica mea de 14 ani. Unele zile sunt mai creative, cu mai multă inspirație și chef de lucru, altele mai leneșe.

Indiferent de stare, încerc să fiu activă, să fac ceva, oricât de mic, fie că vorbim despre o schiță sau de sortatul ațelor.

8. Cum arată viitorul Neted, încotro?

Lista cu planurile pentru Neted este lungă, dar în viitorul apropiat aș vrea să încerc tipuri și stiluri noi de broderie si să măresc gama de produse Neted.

9. Ce sfat ai da unui tânăr creator la început de drum?

Să aibă curaj și încredere în tot ceea ce își imaginează. Să pună suflet în fiecare dintre creațiile pe care le face, oricât de mici, și să nu se descurajeze pentru că începuturile pot deveni copleșitoare.

Să se bucure de fiecare laudă, dar să stea cu urechile ciulite și la fiecare critică. Oricât de neplăcută poate părea pe moment, va deveni constructivă în timp. Să fie perseverent și să încerce mereu să se autodepășească.

Fotografii din arhiva creatoarei.

Comentarii

Sunt arheolog și antropolog şi pentru 16 ani am spus povești despre oseminte umane și oamenii de știință care le studiază. M-au interesat practicile de expunere ale corpului uman şi felul în care culturile preistorice au relaționat cu corpurile strămoşilor. Studiile la Universitățile din București și Sheffield au fost urmate de stagii de cercetare la Universitățile Cambridge, Sheffield, Utica, București și Helsinki. Am fost cercetător la Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române şi am publicat volumul “Regi, sfinți şi anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România” (Editura Cetatea de Scaun, 2019). Sunt pasionată de copaci, origami şi de lucruri meşteşugite cu drag de frumos şi care spun o poveste.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share