CITEȘTI

Un nou artist reprezentat de Gaep: Cătălin Pîslaru...

Un nou artist reprezentat de Gaep: Cătălin Pîslaru

Distribuie articolul:
Share

Gaep anunță reprezentarea lui Cătălin Pîslaru. Artistul stabilit la Düsseldorf este cunoscut pentru abordarea sa minimalistă, dar plină de culoare, concretizată în picturi ce construiesc narative misterioase. Lucrările lui au fost prezentate recent în solo show-uri la galeriile Nir Altman (München) și Schierke Seinecke (Frankfurt). Prima sa expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide în toamna acestui an.

Pîslaru lucrează în serii care au ca punct de plecare fascinația lui față de culoare și desen și care sunt susținute de un discurs bine calibrat despre spațiu, armonie și tensiune. Își schițează compozițiile digital și apoi le execută prin linii delicate ce întâlnesc contururile încărcate de pigment ale unor forme monocrome. Lucrările finale conservă precizia limbajului vizual digital, dar includ și semnele unor tehnici clasice de pictură.

Cătălin Pîslaru, Unfunctional Activities #10, 2023, tempera pe hârtie cașerată pe panou HPL, 42 x 29.7 cm; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Deși nu sunt bazate pe elemente figurative care să fie apoi abstractizate, seriile au o dimensiune narativă pe care artistul o descoperă aproape simultan cu privitorul, după realizarea lucrărilor. Din dorința de a păstra caracterul enigmatic al acestor povești deschise interpretării, Cătălin Pîslaru dă titluri poetice lucrărilor sale – o formă de exprimare creativă care se dezvoltă în paralel cu practica sa vizuală.

Andrei Breahnă, cofondatorul Gaep, spune despre noul artist reprezentat de galerie: “Cătălin Pîslaru caută modalități de a extinde mediul picturii dincolo de tradiționala pânză. Experimentează cu alu-dibond, panouri HPL, diferite materiale industriale, adesea în combinație cu unele obișnuite, confruntându-se constant cu noi situații și posibilități. Vocabularul său vizual integrează o cromatică vibrantă, o construcție conceptuală a desenelor și un subtil umor formal. Sunt convins că lucrările lui Cătălin vor rezona cu publicul nostru.”

Scurtă biografie

Născut în 1988 în Chișinău, Cătălin Pîslaru s-a mutat în Italia la vârsta de 18 ani. A absolvit studiile de licență și master la Accademia di Belle Arti din Roma în 2013, iar în 2018 a obținut o a doua diplomă, cu titlul de Meisterschüler, la Academia de Arte Frumoase din München, sub îndrumarea profesorului Florian Pumhösl. După absolvire s-a mutat la Düsseldorf pentru a se concentra asupra unei practici artistice care să armonizeze rigoarea dobândită în anii de școală cu simțul său înnăscut al umorului. Pîslaru a avut expoziții personale la galeriile Nir Altman în München și Schierke Seinecke în Frankfurt. Lucrări ale sale au fost incluse în expoziții de grup la Galerie der Künstler în München, NRW Forum Düsseldorf și Les Abattoirs, Musée – Frac Occitanie în Toulouse, printre alte locuri. Este câștigătorul premiilor Tacker (2018, Galerie der Künstler, München) și Vanni #artistroom (2021, Artissima, Torino) și finalist la premiul Hans Purrmann acordat de municipalitatea din Speyer (2021).

Despre Gaep

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program de expoziții ce prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în curs de afirmare. Fondată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural) și Raluca Șoaita (arhitectă), activitatea sa se axa, inițial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprimă diferite contexte sociopolitice și poziții generaționale, într-o încercare de a transcende granițele stabilite și de a circula lucrări de artă și idei în noi moduri. Gaep reprezintă sau colaborează pe termen lung cu 14 artiști: Răzvan Anton, Pavel Brăila, Radu Cioca, Felipe Cohen, Vlatka Horvat, Sebastian Moldovan, Tania Mouraud, Damir Očko, Cătălin Pîslaru, Mihai Plătică, Raluca Popa, Marilena Preda Sânc, Mircea Stănescu și Ignacio Uriarte. În cei peste opt ani de activitate, a prezentat 40 de expoziții în galerie și 7 online și a participat la 27 de târguri internaționale de artă. Premii și nominalizări: Mircea Stănescu – nominalizare la Premiul Radio România Cultural 2022, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Meditation upon Measure de la Gaep; Marilena Preda Sânc – Premiul Radio România Cultural 2020, categoria Arte vizuale, pentru expoziția personală Subjective (De)Constructions; Opening Prize la târgul ARCOmadrid 2019, cu o prezentare Ištvan Išt Huzjan; Sardi per l’arte Back to the Future Special Mention la Artissima 2017, cu o prezentare Marilena Preda Sânc.

Credite imagini: Cătălin Pîslaru; foto: Lars Monshausen; prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep (Imagine reprezentativă)

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share