CITEȘTI

Clubul Ilustratorilor din România: „Ideile v...

Clubul Ilustratorilor din România: „Ideile vin de peste tot.”

Distribuie articolul:
Share

Acum un an trimiteam portofoliul spre admitere în cadrul Clubului Ilustratorilor și mă întrebam care este povestea lui și cine sunt oamenii din spate. Astăzi, se deschide cortina către culise și povestim cu Patricia Suliman, președintele Clubului Ilustratorilor: „Din 2006 asociația susține activitatea tinerilor ilustratori de carte din România. A colaborat cu ICR, Creart, Ministerul Culturii, ARCUB, AER-Bookfest, Pro Helvetia. Este membră a EIF (European Illustrators Forum) și este national nominating body pentru concursul Astrid Lindgren. În urma acestor eforturi, mulți membri au început să publice, cărțile pentru copii românești fiind tot mai multe și mai frumoase.”

1. Ce este Clubul Ilustratorilor și cum a luat naștere?
Clubul Ilustratorilor intenționează să fie vitrina prin care să se vadă că există artiști talentați, care așteaptă să fie publicați, să se vadă că există tineri talentați care așteaptă comenzi din partea editorilor. Clubul îi pune în vitrină.
Suntem în 2023 și putem spune că anul acesta sărbătorim majoratul: Asociația Clubul Ilustratorilor s-a înființat în anul 2005, când împreună cu câțiva din absolvenții anului 2003 ne-am gândit că ne-ar plăcea să mai lucrăm împreună, să fim într-un proiect comun: ilustrația de carte.
În ultimii ani, comenzile au început să apară, tot mai mulți membri sunt publicați, au cărți frumoase, tot mai bine tiparite.
Am început cu o expoziție, „Imagini care spun povești“, la Galeria Simeza. Apoi, încet încet, cu pași mici dar siguri, am început să ne facem din ce în ce mai cunoscuți: am avut expoziții atât în țară, cât si în străinătate, am fost invitați să ținem  conferințe, am avut întâlniri și discuții care au avut ca scop promovarea ilustratorilor români.

Expoziția „Bun de Tipar”
Romanian Design Week, Biblioteca Nationala, ilustratoare: Alexandra Rădulescu

2. Purtați uniforme, asemenea cercetașilor? Glumesc, ce leagă membrii între ei?
Ceea ce a început ca un grup mic de artiști care avea aceleași preocupări, dragostea pentru ilustrație, intenția de a face din această dragoste o meserie, s-a transformat încet-încet într-o comunitate, păstrând aceleași valori care ne-au unit inițial. Stela Lie a intuit bine nevoia existenței unei asemena comunități, în România, când a format Clubul Ilustratorilor și a fost și este motorul principal care face rotițele să se învârtă și să se transforme în expoziții și colaborări. Cu dedicarea ei a reușit să inspire și alți membri din Club, care acum îi sunt alături în dezvoltarea multor proiecte frumoase.

O parte din membri, fotografie din arhiva Clubului

3. Există astfel de grupări și la nivel internațional? Colaborați cu ele?
Da, există organizații pentru ilustratori în majoritatea țărilor. În anumite țări, aceste asociații sunt formate și din ilustratori și din graphic designeri. Clubul Ilustratorilor face parte din EIF, European Illustrations Forum. Avem întâlniri trimestriale on-line, și încercăm uneori să ne și întâlnim face to face. Ori la Bologna, ori cu alte ocazii.
Noi însă, suntem la început față de ei. Alături de ei ne implicăm la nivel internațional în discuții în ceea ce privesc legi mai bune pentru ilustratori, legi pentru folosirea AI, dar pe plan local, Clubul Ilustratorilor încearcă să facă proiecte și expoziții prin care artiștii români să fie cunoscuți, să fie văzuți. Lucruri care în alte țări s-au rezolvat, asociația rezolvând mai mult aspecte legate de legislație.

Romanian design week | DESIGN GO | POVEȘTI ÎN GRĂDINĂ | 2021
Fotografie din arhiva Clubului

4.Care sunt câteva proiecte din ultimii 2 ani reprezentative pentru club ?
Am colaborat cu ICR, Creart, Ministerul Culturii, ARCUB, AER-Bookfest, Pro Helvetia. Suntem membri EIF (European Illustrators Forum) și suntem național nominating body pentru renumitul concurs Astrid Lindgren Memorial Award. Clubul Ilustratorilor are o participare anuală la Târgul de carte Bookfest și la târgul de carte de la Bologna, ceea ce facilitează conexiunea între public, cititori, editori și ilustratori.
În ultimii ani am participat la Romanian Design Week, anul trecut colaborând cu Biblioteca Națională pentru a face expoziția „Bun de tipar” care și-a propus să prezinte povestea din culisele cărților. Tot anul trecut am lansat alături de cei de la Poșta Română o colecție de cărți poștale, care se găsește acum în oficiile poștale din toată țara.
Anul acesta am început în forță, avem o expoziție în colaborare cu Metrorex, Vagonul de cultură, sperăm să fie doar episodul pilot și să continuăm și în următorii ani.
Mai avem colaborări cu Biblioteca Prichindeilor din Praga și Suedia, o expoziție la Biblioteca din Olanda, o expoziție de grup foarte frumoasă la Constanța și… mai urmează.

Expoziția „Bun de Tipar”
Romanian Design Week, Biblioteca Natională, București, ilustratoare: Cristiana Radu

5.Există multe mituri care răsar în minte atunci când se vorbește cu și despre artiști. Din punctul vostru de vedere, care este mitul care merită a fi demontat și de ce ?
Cred că aș face referire la două mituri. Unul ar fi acela că artistul nu ar avea nevoie de bani pentru a trăi.
Mai exact faptul că munca sa nu este monetizată la adevărata sa valoare, și clientul încearcă, de obicei, ori să primească gratis ori la un preț extrem de mic.
Si al doilea mit, că artiștii sunt artiști, sunt mai neserioși, cu capul în nori. În primul rând artiștii sunt oameni. Cunosc foarte mulți artiști extrem de serioși și concentrați în munca lor, care dau proiectele la termenele stabilite. Intradevăr, artiștii sunt creativi dar pot fi și foarte structurați. Neseriozitatea cred că vine din partea umană a fiecăruia dintre noi, în orice domeniu.

Expoziția „Bun de Tipar”
Romanian Design Week, Biblioteca Natională, București

6.Cum privește clubul procesul de învățare în domeniul creativ? Este el similar altor meserii care necesită studii acreditate sau se poate reuși și fară?
Există oameni talentați, există oameni inteligenți, dar dacă aceștia nu au o îndrumare corectă, academică, talentul se poate pierde, la fel și inteligența. Ai nevoie de tool-urile necesare pentru a avansa în orice domeniu și pentru a deveni mai bun. De obicei, diferența între cineva cu studii academice și cineva autodidact se vede destul de clar în portofoliul său.

Ilustrație de Margareta Udrescu
Proiect Poșta Română, 2022

7. Care sunt 3 skill-uri care vi se par esențiale în această meserie și cum se poate lucra către ele?
Răbdare, curiozitate, perseverență.

Ilustrație de Veronica Neacșu
Proiect Poșta Română, 2022

8.Ce sfaturi ați oferi celor ce sunt la început de drum și doresc să construiască o carieră creativă?
Să își îmbogățească cât mai mult cultura vizuală. Să profite de orice moment pentru a găsi idei.

Ilustrație de Suzan Suliman

9. Dar acelora cu experiență în spate ?
Să continue să lucreze cu pasiune.

Ilustrație de Raluca Burcă

10. Ce credeți că e important să cunoască consumatorii de ilustrație, clienții, despre creatori și practica lor?
Creația este un proces complex. Cărțile, ilustrațiile, arta sunt cele care deschid lumi, posibilități.

Expoziția „Zile de Vară” , Open Doors, Constanța
Fotografie din arhiva Clubului

11. Se circulă uneori ideea potrivit căreia creativii descoperă că sunt artiști în lumina unui moment epifanic. Este această idee una romantizată, trebuie așteptat acest moment și ori ai ce trebuie ori nu? Sau mai degrabă această „descoperire” se petrece gradual și deliberat?
Eu cred ca artist ești de când te naști. Este scris cumva în ADN-ul tău. Ai mereu idei, creezi mult. Nu descoperi peste noapte că ești artist, poți descoperi însă, la un moment dat, că vrei să urmezi această cale mai mult decât oricare alta.

Cartoline ilustrate de membrii clubului
Fotografie din arhiva Clubului

10.Cum priviti participarea la târguri și expoziții, odată cu valul celor apărute în anii recenți în România? Este promovarea în persoană ceva ce continuă să contribuie major la dezvoltarea artiștilor și pieței?
Ca în orice alt domeniu, publicitatea este extrem de importantă, dacă nu ești văzut, nu exiști. Cu cât ești mai prezent, atât în mediul fizic cât și în cel virtual, cu atât mai mulți oameni află despre tine și ți se pot prezenta mai multe posibilități de colaborare.

Cărți poștale ilustrate de membrii clubului
Fotografie din arhiva Clubului

12. Unde, când și cum pot postula cei care sunt interesați să devină membri ai clubului?
Ceea ce cred că este foarte important de știut pentru cei care vor să adere la Clubul Ilustratorilor: toți cei din Club fac lucrurile pro bono, noi oferim o platformă de promovare, o dată cu ajutorul website-ului, și apoi cu acțiunile (expoziții, interviuri, workshop-uri, conferințe) pe care le facem/susținem. Nimeni nu te trage de mânecă, avem open calls la care poți alege să participi sau nu. Poți propune chiar tu proiecte, chiar încurajăm acest lucru. Ideile vin de peste tot.

 

Romanian design week | DESIGN GO | POVEȘTI ÎN GRĂDINĂ | 2021
Fotografie din arhiva Clubului

Fotografii din arhiva Clubului, trasmise de ei.

Comentarii

Alexandra este ilustratoare și artistă vizuală bazată în Cluj, pasionată de ilustrația de carte, cea editorială și de designul de produs. Iubește poveștile și preferă comunicarea vizuală, însă iubirea ei pentru storytelling pășește și pe tărâmul cuvintelor scrise, fiind de părere că inspirația curge dintr-o metodă în alta. Este membră a Clubului Ilustratorilor și își dorește să contribuie la promovarea industriei și creativilor din România, atât prin practica sa, cât și prin redactarea de articole tematice. A ilustrat cărți pentru copii, a participat la proiecte editoriale în Spania și Olanda, și a expus la instituții precum Palatul Cotroceni și galerii de artă contemporană precum White Flat Gallery. E motivată de o curiozitate nemărginită și de pofta de a se mânji pe mâini, tot pentru a găsi stilul perfect turnat textului și textul care șoptește imaginilor. Are inima unui copil, sensibilă și aventuroasă, și mintea unui adult cu o voce puternică, lucru vizibil în munca sa. Este mândră de această viziune bifocală asupra lumii, fiind de părere că suntem toți amestecuri de lucruri, niciodată doar unul sau altul. Arta Alexandrei poate fi urmărită pe Instagram și pe site-ul său.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share