CITEȘTI

Andrei Păcuraru, artist mobilizat de formele geome...

Andrei Păcuraru, artist mobilizat de formele geometrice ale orașului pe care le transpune în fotografii

Distribuie articolul:
Share

Andrei Păcuraru, în scurtul interviu acordat revistei noastre, vorbește prin imaginile pe care le captează în diverse momente mult mai bine și mai frumos decât prin cuvinte sau fraze. Imaginile imortalizate sunt grăitoare și caracterizează viziunea sa de fotograf profesionist ca și misiune completă de observare atentă a ceea ce ne înconjoară și pe lângă care trecem zilnic fără să observăm: detalii și geometrii absolut magnifice.  Cu un ochi de magician artistul surprinde orașul în alb și negru, exact și precis în toate ipostazele sale.

  1. Am dori să știm cine este Andrei Păcuraru, artistul din spatele camerei fotografice? Ne poți spune câteva cuvinte despre tine? De când faci fotografii, cu ce subiecte ai început?

Fac fotografii din 2006, predau imagine și tehnică fotografică de prin 2011. Am început cu imagini banale, frânturi de realitate și portrete.

  1. Ce ați alege dintre fotografia digitală sau cea clasică, pe film?

Imaginea digitală. Din multe motive.

  1. Ce te inspiră ca artist? Poți să ne povestești puțin despre procesul creativ, cum concepi fotografia care te reprezintă?

Formele geometrice sunt pentru mine un catalizator creativ. Încerc să le utilizez ori de câte ori am ocazia, fie că este vorba despre fotografia de stradă, de portret sau conceptuală.

  1. Este costisitor să fii fotograf profesionist?

Da. Pentru mulți cel mai profitabil moment este atunci când își vând echipamentul.

  1. Dintre colegii tăi, fotografi locali sau din afara țării, pe care îi urmărești?

Sunt mulți fotografi a căror muncă o urmăresc, dar o să mă limitez la câțiva fotografi din România și anume Cristian Crisbășan, Silviu Gheție, Silviu Pavel, Hajdú Tamas, Dragos Hanciu.

  1. Dacă ar fi să îți alegi o altă meserie care ar fi aceasta?

Vreau să lucrez cu imagine, deci probabil în film.

  1. Care ți se pare că este cea mai mare provocare pentru un creativ în România anului 2023?

România în sine este cea mai mare provocare.

  1. Este fotografia artistică un domeniu bine dezvoltat la noi? Este concurență între artiștii din domeniul fotografiei?

Părerea mea este că acest domeniu aproape nu există, iar concurența în România probabil este alimentată de ego-uri personale mai mult decât orice altceva.

  1. Ce planuri ai de viitor?

Mă gândesc serios să emigrez.

  1. Ce sfaturi ai da unui tânăr fotograf la început de drum?

Același sfat pe care l-am primit și eu de la mentorul meu, Dan Beșliu. Să țină minte că fotografia costă, doare și durează.

Fotografiile sunt din colecția personală a artistului.

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share