CITEȘTI

Sculptura a atras peste 70.000 de oameni în Cazarm...

Sculptura a atras peste 70.000 de oameni în Cazarma U Timișoara

Distribuie articolul:
Share

În multele forme în care trăiește astăzi, Sculptura a atras în spațiile Cazarmei U din Timișoara peste 70.000 de oameni, în cele șapte luni ale proiectului curatoriat de Fundația Interart Triade și Attila Kim Architects și intitulat după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după.

„Acest proiect va rămâne un simbol al Timișoarei Capitală Culturală Europeană 2023, pentru că în această clădire părăsită sculptura a aprins, la propriu, lumina”, a spus Ovidiu Megan, director executiv al Asociației „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023“, joi, la conferința de închidere a proiectului. „Așa cum ne-am dorit, sculptura nu a fost aici doar obiect de expunere, ci ea a creat punți spre educație, entertainment, realitatea noastră cotidiană. Arhitectura cazarmei a potențat sculptura și sculptura a potențat spațiul pe care l-a ocupat“, a spus Sorina Jecza, președinte al Fundației Interart Triade.

Parteneri și colaboratori din proiect, reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare, voluntari, dar și membri ai echipei care a făcut posibile activitățile din întregul proiect au fost prezenți, joi, la evenimentul care a fost dublat de vernisajul instalației „Classified“ semnată de scriitorul Petru Ilieșu și de finisajul expoziției „Negrul esențial“ a artistului Nicolae Moldovan.

 

„În aceste șapte luni, experiența noastră, a Spotlight Heritage Timișoara, în spațiul Cazarma U – Digital Culture Space a fost unică, o simfonie între artă și tehnologie, în care patrimoniul a fost adus în contemporan, prin tehnologiile digitale pentru a spune povești unice prin inovație. Pentru noi, poveștile se scriu, se văd și se memorează în obiecte de patrimoniu, în sculpturi,  în digital, pe hârtie, în virtual. Le vom continua, împreună, împletind poveștile orașului, ale noastre și ale artei contemporane, în lumi virtuale și conservând cele peste 5000 de interacțiuni directe dintre oameni cu tehnologie digitală.

Ne-am bucurat că aplicațiile au fost utilizate de multe oficialități și mii de vizitatori din diverse țări, de sute de copii și tineri, care au descoperit orașul, dar și a tehnologiilor digitale de mare actualitate”, a spus și Diana Andone, director Centrul  e-Learning (CeL) al Universității Politehnica Timișoara și coordonator proiect Patrimoniul sub reflectoare Timișoara.

„Pentru Cramele Recaș, partener oficial al programului Timișoara 2023, proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ  după a fost cireașa de pe tort, o reușită sută la sută. Am adus vinul aici ca pe un produs, dar și ca pe artă, demonstrând asta în cele două componente prezentate, și anume Bufetul simțurilor și în Degustările imersive în ritmul anotimpurilor“,  a spus Narcis Georgiu, somelier.

În cifre, cele șapte luni de desfășurare ale expozițiilor arată prezența în spațiul Cazarmei U, incluzând și invitații partenerilor, a 220 de artiști, 26 de curatori, 22 de expoziții și cinci performance-uri, peste 70 de evenimente Codru, 61 de voluntari și 704 ore de voluntariat. Dacă arta sculptează lumea, sculptura îi materializează evoluția. Lumină, mișcare, forme, transformare – scoase din galerii și aduse spre atingere într-un spațiu ce nu se supune regulilor orașului – s-au oferit publicului timișorean, și nu numai, într-unul dintre cele mai ample proiecte culturale ale acestui an: după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după.

 „Vom muta povestea acestui an, adevărul lui, în memoria unei cărți, a unui album pe care dorim să îl realizăm în 2024, ca să conservăm această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023” , a adăugat Sorina Jecza, Președinte Fundația Triade.

Mulțumim partenerilor noștri instituționali – Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Mulțumim partenerilor noștri culturali – Asociația Contrasens, Asociația Codru, Asortymentna Kimnata, Bel Art Gallery Novi Sad, Brigada 18 Decebal Timișoara, Copia Originală, ePretext, Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika (HDLU) /Zagreb, Institutul Cervantes București, Institutul Cultural Francez Timișoara, JAZZx, Jecza Gallery, La Două Bufnițe, PETEC- Asociația pentru Teatru și Carte, Șevaletul Anei, Zilele Sculpturii bucureștene.
De asemenea dorim să mulțumim pentru susținere sponsorilor Nokia și Bioclinica, precum și partenerilor: Arelux, BMC Birsete Management & Consulting SRL, CIFO, Melbo Instal, Penitenciarul Timișoara, Saint Gobain, SPOR, Vamos & Partners.
Nu în ultimul rând, dorim să le mulțumim galeriilor de artă care ne-au sprijinit: Beaconsfield Gallery UK, Galeria Catinca Tăbăcariu, Galeria Hervé Bize, Galeria Jecza, Galeria PlanB, Galeria Romană, MaRE, MNAR”, a adăugat Sorina Jecza, președinte al Fundației Interart Triade.
Expozițiile prezente în Cazarma U mai pot fi vizitate până săptămâna viitoare, în zilele de marți, miercuri și joi, cu acces gratuit.
Proiectul  după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.
Susțin acest proiect: Catena, Cerealcom, UnicreditBank și Cramele Recaș.
Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share