CITEȘTI

Biophilia -Technophilia în practica EcoArt

Biophilia -Technophilia în practica EcoArt

Distribuie articolul:
Share

Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință) vă invită marți, 28 mai 2024, de la ora 19.00, la prezentarea curatorială publică  ”Biophilia-Technophilia în practica Eco Art” susținută de curatoarea Raluca Oancea, urmată de o masă rotundă cu prezentările de etapă ale procesului de creație a echipelor artiști-cercetatori.

”Chiar dacă, la mai bine de zece ani de la lansarea faimosului manifest Living in the Anthropocene (Crutzen & Schwägerl, 2011), în care se consemna moartea Naturii și victoria artificialului, încă nu s-a găsit calea de a depăși criza ecologică, un lucru este totuși cert, nici abordarea romantică ce solicită întoarcerea la un paradis natural neatins, nici reducerea post-naturală a lumii la un spațiu construit, la o enclavă a artificialului, nu reprezintă reale soluții.” (Raluca Oancea)

La masa rotundă ce se va desfășura la Institutul Goethe din București (Calea Dorobanți, nr. 32) vor participa artiștii rezidenți selectați în proiectul Fusion:AIR ediția 2024: Alexandra Costea, Denis Flueraru, Maria Nalbantova (BG) Mihai Popescu, Ole Blank (DE) și Zoița Delia Călinescu. Evenimentul face parte dintr-o serie de colaborări inovatoare organizate în cadrul proiectului Fusion:AIR, un program de rezidențe destinat să le ofere artiștilor interesați de domeniul artă și știință, cadrul și accesul la infrastructura tehnică și informațională a cinci institute de cercetare din România, pentru a crea lucrări de artă ce vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii programate să aibă loc la /SAC Berthelot în perioada 17 septembrie – 12 octombrie 2024.

Tema curatorială pentru ediția din 2024 a Fusion:AIR este ”Biophilia-Technophilia” și va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, explorând posibilitățile de reconciliere între progresele tehnologice și nevoia noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului.

”Fusion:AIR 2024 se plasează la interferența a două traiectorii, doar în aparență contradictorii, bio-philia și tehno-philia, reunite de practica Eco Art într-un teritoriu al hibridizării, al întrepătrunderilor dintre uman și nonuman, dintre „carnea” omului și cea a lumii, dintre materie și idee. Aici, în scopul depășirii antropocentrismului și a dualismului om – lume, eco-artiștii propun o dublă devenire a omului: devenirea-natură și devenirea-mașină, și reîncărcarea noilor tehnologii cu valența vechiului techne de a reapropia omul de natură.” (Raluca Oancea, curatoarea ediției 2024 a Fusion:AIR)

Proiectul Fusion:AIR este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu susținerea Institutului Goethe din București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Qolony: Fondată în 2019, Qolony – Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.

Raluca Oancea este lector la Universitatea Națională de Arte din București unde predă estetică și artă media, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA) și a European Network for Cinema and Media Studies (NECS). Profilul său interdisciplinar include o licență în filosofia culturii și una în informatică, un masterat în arte vizuale și un doctorat în teoria media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală, cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Este, de asemenea, curator independent și autor de texte pentru publicații culturale și academice ca: Præsens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share