READING

Recenzie – Vincent. A graphic biography

Recenzie – Vincent. A graphic biography

Distribuie articolul:
Share

O idee interesantă, de a prezenta viața și opera unui artist ca un roman grafic, dar execuția mediocră și lipsa de direcție au făcut ca Vincent, a graphic biography de Simon Elliott să fie doar o privire sumară și superficială asupra lui Vincent Van Gogh.

Ce m-a atras la carte a fost coperta colorată și formatul grafic. Am mai citit alături de copil biografii ale oamenilor importanți din seria Little people, Big dreams și mă așteptam ca și asta să fie asemănătoare. Poate nu neapărat destinată copiilor, dar accesibilă – o introducere în arta lui Van Gogh.

Despre ce e vorba în carte

Cartea începe cu Jo, cumnata lui Vincent, care ne spune că după moartea lui și a soțului ei, Theo, i-au rămas ca moștenire scrisorile celor doi și numeroase picturi. Ea ne povestește despre viața și arta lui Vincent, pentru ca la final să aflăm despre eforturile ei de a-i aduce recunoașterea postumă. E un mod interesant de spune povestea vieții unui artist, de la cineva care l-a cunoscut îndeaproape. Din păcate, rezultatul e o perspectivă subiectivă care ne spune constant cum ar trebui să privim acțiunile artistului și care nu ne lasă să tragem propriile concluzii. Cred că aproape la fiecare pagină ni se amintește cât de sensibil, neînțeles sau deprimat e Vincent. Iar asta ar trebui să-i scuze comportamentul problematic și adesea violent.

A doua jumătate a cărții mi-a plăcut mai mult pentru că se concentrează pe artă. Aici aflăm cum vede Vincent lumea și cum o „traduce” în pictură. Cum a trecut la a picta mai mult din memorie, decât din referințe; cum paleta lui de culori a devenit mai saturată și mai luminoasă; cum fereastra camerei de sanatoriu a devenit o ramă prin care să vadă lumea.

Finalul cărții revine la povestea lui Jo care se asigură ca arta lui Vincent să nu dispară în obscuritate.

Cum e prezentată informația

Partea vizuală a acestei biografii grafice a fost, pentru mine, dezamăgitoare (cu excepția câtorva interpretări ale picturilor lui Van Gogh).

În primul rând formatarea cărții mi s-a părut nepotrivită. Mă așteptam să fie structurată ca un roman grafic, dar arată mai mult ca o carte pentru copii, cu pagini de ilustrații care alternează cu pagini de text. Și este foarte mult text pe lângă ilustrații, lăsând impresia unei cărți cu scop didactic, nu narativ. Din punctul ăsta de vedere mi s-a părut fără direcție. Arată ca o carte pentru copii, dar conținutul e pentru adulți. Se prezintă ca un roman grafic, dar se citește mai mult ca un manual.

Cât despre execuție – majoritatea ilustrațiilor sunt simpliste, în culori plate, de parcă ar fi fost colorate peste fotografii, păstrând doar liniile absolut necesare. Alegerea pare să fie motivată de simplitate și viteza cu care se pot face genul ăsta de ilustrații, și nu într-o relație cu arta lui Van Gogh.

Sunt câteva instanțe în care ilustrațiile din carte reinterpretează picturile lui Vincent și acolo mi-a plăcut foarte mult rezultatul. Dar bănuiesc că e doar o modalitate de a prezenta arta lui fără să folosească imagini pentru care ar trebui să plătească drepturi sau că ar fi fost o discrepanță mult prea mare între arta lui și ilustrațiile din carte.

Alte surse mai bune despre Vincent Van Gogh

N-aș recomanda altcuiva să citească Vincent, a graphic biography, dar asta nu înseamnă că nu sunt alte surse mai bune pentru cei curioși să cunoască picturile și viața lui Van Gogh.

Există o vastă colecție de corespondență între Vincent și fratele lui, Theo.
Le poți citi în engleză aici, iar pe site-ul Muzeului Van Gogh poți căuta direct citate din scrisori în funcție de sentimente.

“With paper – if it’s not a letter I’m writing but a drawing I’m doing – it hardly ever goes wrong.”     – Vincent van Gogh

Din cele traduse în română, majoritatea sunt adunate în volumul Scrisori de la Editura Meridiane sau în Dragă Theo de la Editura Art (unde sunt selectate 415 scrisori). În baza acestei corespondențe Deborah Heiligman a scris cartea Vincent și Theo. Iar o versiune ficționalizată a vieții artistului vei găsi în Bucuria vieții, de Irving Stone, tradus la Polirom.

Nu în ultimul rând, uită-te la Loving Vincent – un film de animație spectaculos, făcut din 65.000 de picturi în ulei, folosind aceleași tehnici ca Van Gogh.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

RELATED POST

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share