Open Call: RAD Curatorial 2025

Distribuie articolul:
Share

Asociația RAD și EUNIC România (European Union National Institutes for Culture) au plăcerea de a anunța Open Call-ul pentru RAD Curatorial Summit 2025, un program de cinci zile dedicat curatorilor, ce va avea loc la București, România, în perioada 20-25 mai 2025. Această inițiativă invită curatori, critici de artă și producători culturali să interacționeze direct cu scenele artistice din România și Europa Centrală și de Est printr-un program dinamic ce include discuții, vizite și schimburi colaborative.

O invitație deschisă curatorilor din întreaga lume

RAD Curatorial 2025 este destinat curatorilor și profesioniștilor din domeniul artei care dispun de cel puțin trei ani de experiență în curatoriarea de expoziții, cercetare sau producție culturală. Candidații trebuie să demonstreze un interes față de ecosistemele artistice din România și/sau Europa Centrală și de Est. Acest Open Call încurajează participarea atât a curatorilor independenți, cât și a celor instituționali sau a colectivelor curatoriale.

Termen limită pentru înscriere: 14 martie 2025 (23:59 EET)
Data notificării: 24 martie 2025
Limba: Toate activitățile programului vor fi desfășurate în limba engleză.

Participarea este gratuită, iar cazarea va fi asigurată de organizatori.
De asemenea, sunt disponibile burse de călătorie pentru susținerea participanților selectați.

Bazându-se pe succesul ediției din 2024 – care a reunit 31 de curatori din 16 țări – și pe programul pilot din 2023, RAD Curatorial 2025 va aduna un grup divers de curatori și invitați speciali pentru a explora rolul în continuă transformare al curatorilor în contextul provocărilor geopolitice, sociale și de mediu cu care se confruntă lumea contemporană.

Pe parcursul celor cinci zile ale programului, participanții vor lua parte la următoarele activități: 1) Discuții pe teme precum perspectivele locale vs. globale, post-socialismul, cenzura, migrarea și crizele de mediu. 2) Tururi ghidate ale scenei de artă contemporană din București, incluzând vizite la muzee, galerii, ateliere de artiști și colecții private. 3) Networking cu instituții culturale și curatori internaționali.

Un element esențial al programului este accesul la RAD Art Fair (22-25 mai 2025, Hotel Caro, București) – cel mai important târg de artă contemporană din România – oferindu-le participanților oportunitatea de a interacționa cu o selecție de 28 de galerii din România, Republica Moldova, Austria, Germania, Polonia și Belgia. Târgul include, de asemenea, RAD Talks, RAD Sculpture Park, RAD Design, performace live și evenimente. RAD Curatorial servește și drept platformă de lansare pentru participanții interesați să exploreze alte scene de artă din România, precum Cluj și Timișoara, promovând colaborări durabile între comunitățile de artă locale și internaționale.

Cum să aplici: Aplicațiile trebuie depuse prin formularul online aici până la data de 14 martie 2025 (23:59 EET). Candidații trebuie să trimită:  1) Informații personale și profesionale. 2) CV/rezumat (documentația suplimentară, cum ar fi exemple de scriere sau portofolii de proiecte, este binevenită). 3) Răspunsuri la întrebări specifice privind practica curatorială și interesele de cercetare. Având în vedere că locurile sunt limitate, recomandăm înscrierea din timp. Pentru detalii complete și pentru a aplica, vizitează: https://radartfair.com/rad-curatorial/open-call

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

RELATED POST

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share