CITEȘTI

Fără muzică probabil HappinesShop ar da faliment&#...

Fără muzică probabil HappinesShop ar da faliment…

Distribuie articolul:
Share

Am ales acest titlu pentru interviu, deoarece mi s-a părut o idee foarte bună. Cred în puterea muzicii de a te relaxa, de a te traspune într-o stare de bine şi linişte, şi văd că şi Ioana Lipovan împărtăseşte aceleeaşi concepţii.

Ioana Lipovan nu este muzician, ci este artizan handmade, şi pentru a-şi prezenta secretele artizăneşti mi-a acordat un interviu, realizat printr-un schimb de mailuri.

1. Cine este artizanul din spatele produselor marca HappinesShop? Care este meseria ei de baza?

În spatele bijuteriilor celtice, mă „ascund” eu, Ioana Lipovan. Sunt o fire liniştită şi un pic mai retrasă motiv pentru care îmi place să îmi petrec timpul liber în casă făcând diverse lucruşoare – desenez, cos hăinuţe, împletesc iar de aproximativ jumătate de an confecţionez bijuterii. Sunt din Iaşi şi am 21 de ani, sunt studentă în anul 2 la Comunicare şi Relaţii Publice. De asemenea, în afară de bijuteriile mele pe care le iubesc foarte mult, o plăcere deosebită manifest faţă de copilaşi, care îmi sunt foarte dragi şi aşa se face că de doi ani lucrez şi ca educatoare… Iubesc ceea ce fac!

2. Ce este handmade-ul pentru tine: o meserie, un hobby, o sursă nouă de venit?

Handmade-ul este pentru mine cea mai bună metodă de a mă relaxa, de a-mi pune ordine în gânduri… este modalitatea prin care mă reculeg, prin care îmi permit să petrec timp cu mine însămi. Dacă însă la început nici nu m-am gândit că cineva va cumpăra creaţiile mele a trebuit să rămân surprinsă şi să descopăr că şi atunci când sunt obosită şi poate nu am starea necesară trebuie să onorez comenzile. Aşa se face că aproape în fiecare seară timp de 2-3 ore trebuie să creez minunatele bijuterii. Astfel aş putea spune că hobby-ul a devenit o meserie în care fac ceea ce îmi place cel mai mult şi din care obţin şi o sursă mică de venit, însă nu de ajuns încât să mă pot întreţine fără un alt loc de muncă full time.

3. Care sunt materialele cu care îţi place să lucrezi? Spune-ne care este preferatul tau şi de ce?

De cum m-am hotărât să realizez accesorii handmade m-am hotărât să folosesc şnurul, pentru că l-am văzut foarte puţin utilizat de alţi artizani şi eram convinsă că se pot realiza lucruri minunate. Şnururile pe care le folosesc variază de la cele mai subţiri de 0,3 mm  până la 3 mm grosime fiind de diverse feluri: şnururi sintetice, din bumbac, din satin sau din mătase. Cel mai bine mă „împac” cu şnurul din bumbac şi cu cel cerat, pentru că înnoadă cel mai bine şi păstrează forma pe care o doresc, plus că sunt foarte uşor de lucrat, nu sunt şnururi „mofturoase” care să alunece sau care să „refuze” complet să stea frumos. Cu toate acestea nodurile în final vor sta tari şi nu se vor îndoi deoarece sunt întărite cu lac.

4. De ce ai ales să te foloseşti de impletituri de inspiraţie celtică?

Când eram prin clasa a VII-a am dezvoltat o pasiune deosebită pentru Irlanda şi Anglia (acestea fiind zone în care a fost atestată prezenţa celţilor). A început să îmi atragă atenţia istoria celţilor şi modul acestora de viaţă, aşa că am început să mă documentez tot mai mult despre ei. De câţiva ani aveam la gât şi o cruce celtică frumos inscripţionată cu diverse noduri pe care le admiram cu mare atenţie mereu întrebându-mă oare la ce foloseau acele ornamente şi ce vroiau să semnifice. Într-o zi când eram într-o bibliotecă şi verificam cărţile am descoperit o carte care arăta cum se pot realiza câteva noduri de bază… Nu aveam bani la mine să o cumpăr, dar gândul mi-a rămas la carte şi imediat ce am putut m-am dus şi am achiziţionat-o… Aşa se face că de acolo am învăţat primele noduri care mi-au plăcut foarte mult şi apoi am descoperit că pot realiza bijuterii folosindu-le şi m-am hotărât să utilizez aceasta tehnică.

5. Realizezi şi produse la comandă sau vrei să creezi doar după ideile tale?

Clienţii mei s-au dovedit a fi nişte persoane foarte creative, aceştia descriindu-mi unele modele la care nici nu mă gândisem. Încă de la început am pornit de la premisa că voi permite clienţilor să îmi aducă sugestii sau chiar să creeze „mental” unele modele pe care eu să încerc să le concretizez. Eu una de multe ori vedeam multe bijuterii care îmi plăceau, dar câteva lucruri mă deranjau şi le-aş fi văzut diferit, de aceea m-am gândit că sigur nu sunt singura care aş vrea unele modificări. Îmi materializez şi propriile idei creând diverse modele, dar îmi face foarte mare plăcere să creez ceea ce alţii îşi doresc.

6. Pe cine ai vrea să vezi purtându-ţi creaţiile?

Pot să vă spun că iniţial îmi închipuiam că aceste gen de bijuterii vor fi purtate doar de doamne şi domnişoare, dar am primit comenzi şi din partea băieţilor (aceste comenzi mi-au dat mari bătăi de cap întrucât nu ştiam exact ce aş putea face)… Creaţiile mele îmi place să le văd pe persoanele care au un stil îndrăzneţ şi care vor să iasă din anonimat… Însă se potrivesc şi unor persoane liniştite, cu un stil cuminte…  O dorinţă mare ar fi să îmi văd creaţiile pe o vedetă cu un stil foarte controversat, m-aş simţi onorată.

7. Care a fost senzaţia primei comenzi?

Cu mare emoţie mi-am trimis creaţiile să fie apreciate de posibili clienţi… am trimis puţine modele, deoarece aveam foarte mari emoţii gândindu-mă că nu vor fi apreciate pozitiv. Cu mirare am primit vestea că produsele au fost foarte plăcute şi că am de realizat diverse modele într-un număr mare. Aşa se face că la o săptămână după ce abia îmi achiziţionasem pentru prima dată accesoriile necesare aveam o comandă pe care trebuia să o termin într-o zi iar timpul nu îmi prea ajungea să le realizez pe toate. M-am panicat un picuţ însă datorită faptului că eram foarte încântată de faptul că aveam comenzi le-am terminat pe toate. M-am simţit foarte bine şi întotdeauna comenzile mă încurajează să nu renunţ la realizarea lucruşoarelor handmade.

8. Care sunt din punctul tău de vedere produsele care te caracterizează?

Eu una nici nu am găuri pentru cercei… Bijuterii port foarte puţine, dar ador colierele la baza gâtului pe care să pun un mic pandantiv. Mă caracterizează produsele care sunt realizate doar din şnur şi care au o combinaţie îndrăzneaţă de culori.

9.  Care sunt sursele tale de inspiraţie? Când creezi îţi place să asculţi muzică?  Dacă da, ce stil anume şi mai ales cum  îţi influenţează ideile?

Surse de inspiraţie găsesc oriunde: văd o bluză într-o vitrină, o floare pe stradă, tot ceea ce văd îmi oferă idei. Uneori pur şi simplu mă pun în faţa materialelor fără nici o idee, iau şnururile în mână şi încep să creez ceva ce nici eu nu ştiu cum va arăta în final. Probabil că într-adevăr muzica mă influenţează deoarece mai tot timpul ascult muzică. Deşi poate că prefer un stil de muzică un pic mai zgomotos, atunci când încep să creez pot asculta doar muzică liniştită care să îmi dea o stare de pace. Uneori se întâmplă ca anumite versuri să mă facă să aleg anumite culori. Fără muzică probabil HappinesShop ar da faliment.

10. Spune-ne despre bijuteriile pentru chitară, ești singurul artizan care a realizat astfel de produse?

Nu ştiam că încă nu au mai fost create alte bijuterii pentru chitară deşi atunci când am căutat pe internet câteva surse de inspiraţie (pentru că nu aveam nici un indiciu cam cum ar trebui să arate) nu am găsit mai nimic. Am avut un sentiment foarte plăcut atunci când creaţiile mele au fost apreciate de băieţi. Aşa s-a făcut că într-o zi un prieten de-al surorii mele a venit cu o comandă care consta în bijuterii pentru chitarele sale pe care le îndrăgeşte foarte mult. Indicii nu am avut prea multe, doar îmi făceam griji cum le va prinde în jurul chitarei, însă am rezolvat şi problema aceasta. Mi-a specificat doar că doreşte culorile roşu şi negru şi ca două să atârne iar una să o lipească pe chitară. Iniţial nu am avut nici o idee, dar m-am dus în faţa șnururilor şi am început să îmi fac în minte o idee de cum ar trebui să arate. A fost un succes, el a fost foarte mulţumit iar chitarele cântă mult mai bine de atunci 🙂  Şi m-am hotărât ca bijuteriile pentru chitară să fie unice, astfel încât să nu repet niciodată acelaşi model pentru o altă chitară.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Florentina

    25 septembrie

    Felicitari !”Fără muzică probabil HappinesShop ar da faliment…” un titlu f frumos !Pentru d-na Mihaella Ion cit mai multe interviuri asa reusite iar pentru Ioana spor la realizarea acestor minunatii care ies din mana ei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share