CITEȘTI

Păpușile amigurumi

Păpușile amigurumi

Distribuie articolul:
Share

Amigurumi reprezintă tehnica japoneză de realizare a păpușilor croșetate și umplute cu diverse materiale. Cuvântul “amigurumi” derivă dintr-o combinație de cuvinte japoneze, “ami” care înseamnă croșetat și “nuigurumi” care înseamnă păpușă umplută/îndesată.

Amigurumi sunt de obicei animale, dar se pot realiza și diverse personaje animate, sau figuri foarte simpatice, folosite în primul rând ca obiecte de decor, dar și pentru cadouri originale. Sunt realizate cu croșeta, pornind de la modele simple care se pot realiza cu totul sau modele mai complexe care se realizează modular, apoi elementele componente se cos între ele și se asambleaza.

Istoria acestor papuși este foarte vagă, o ipoteză este că tehnica a fost adusă din China unde păpușile croșetate se realizau încă din cele mai vechi timpuri. În anii ’80 postul național japonez NHK a organizat un show numit “AMI” și astfel nebunia “amigurumi” s-a născut. În 2002 a luat naștere și Asociația Amigurumi care are un rol important în promovarea acestei tehnici.

În zilele noastre această tehnică și păpușile croșetate sunt foarte întâlnite în Japonia și nu numai. În Romania acest curent amigurumi nu este la fel de febril ca în alte țări, dar există creatori de astfel de păpuși și la noi. Pentru a afla mai multe despre această tehnică și realizarea acestor simpatice păpuși am vorbit cu Rux, de la Copilărim. Sper că ce am descoperit vorbind cu ea vă vor convinge mai mult că aceste păpuși sunt chiar draguțe și pot avea multe utilizări. Iar în timp ce citiți puteți admira frumoasele păpuși realizate de ea.

1. Cum ai descoperit această tehnică..și de ce ai început să croșetezi păpuși amirugumi?

Răspunsul simplificat la prima parte a întrebării este: întâmplător. De fapt totul s-a întâmplat repede și nu știu sigur dacă eu am descoperit tehnica, sau ea pe mine, sau ne-am descoperit reciproc… oricum pot spune că de fiecare dată când creez un model, mai descopar câte ceva. Amigurumi se referă la jucarii croșetate/tricotate și umplute cu ce dorește fiecare – eu prefer materialul eco de la perne, sau vată…

Acum păpușile pe de altă parte, cu ele povestea este puțin diferită. Aveam în plan să fac o păpușă cusută pentru sora mea, dar nu aveam materiale și ziua ei se apropia cu pași repezi așa că am zis să încerc să o croșetez și practic așa a început totul. Am riscat și a meritat. După ce am terminat-o a trebuit să îmi fac și mie una… pentru că îmi lipsea. Și am realizat că imi place foarte mult și că deși este migălos și complicat, rezultatul este pe măsură.

 

2. Mi se par foarte complicat de realizat..ne poți descrie puțin procedeul de realizare?

În principiu procedeuleste cam același, dar în același timp diferă în funcțiede proiect, cerințele acestuia și materialele/ustensilele folosite. Dacă este să vorbesc despre prima mea păpușă – Haruka, procedeul este diferit de al altor păpuși (exemplu Baby Apple).

Totuși, iată care ar fi pașii comuni în realizarea unei păpuși/ jucării folosind această tehnică:

realizarea unui tipar (ce înțeleg eu prin asta este un desen/ o schiță care să vă ajute să vizualizați cât mai clar care este ideea pe care vreți să o materializați) sau tipărirea/copierea modelului deja existent de pe internet/ altă sursă, în cazul în care optați pentru un model realizat de altcineva.

stabilirea dimensiunii, alegerea materialelor și a ustensilelor de lucru – în cazul în care vreți să executați un model preluat de la altcineva de obicei este specificat cu ce s-a lucrat . Este foarte important să știți la ce scală veți realiza proiectul, ce materiale veți folosi și ce ustensile. În general veți gasi la magazinele de specialitate pe cineva care să vă îndrume să alegeți firele potrivite pentru croșetă cu care vreți sa lucrați.La început poate fi mai greu, dar în timp veți reuși să vă dați seama cu ce lucrați mai bine și ce vi se potrivește.

stabilirea pașilor pe care urmează să îi executați – vă ajută să vă programați timpul și să aveți o idee cât mai clară asupra modului în care va decurge etapa creativă; practic stabiliți în ce ordine veți executa elementele care alcătuiesc proiectul: în cazul Harukai am început prin a-i face capul, apoi a urmat corpul, membrele și ulterior detaliile și îmbracămintea.)

execuție, asamblare și finisare – ultimul pas presupune realizarea elementelor, asamblarea în cazul în care este un proiect alcătuit din mai multe elemente și bineințeles finisarea. Acest proces este unul de durată, migălos.

 

3. Am întâlnit acest gen de artă mai mult pe site-uri străine, crezi că la noi în țară există doritori să cumpere așa ceva?

Într-adevar, arta de a crea păpuși (și prin creație mă refer nu numai la execuție ci și la conceperea modelului) prin această tehnică nu este foarte cunoscută la noi. Cu toate acestea, datorită internetului și a site-urilor, forumurilor și mai nou blogurilor specializate în lucru manual, începe să caștige teren, cel puțin ca execuție. Cred că la noi există oameni interesați de acest curent; nu știu în ce măsură sunt pregatiți să aprecieze la adevarata valoare aceste creații… Nu este vorba numai de materialele folosite, trebuie ținut cont și de celelalte aspecte care țin de procesul de creație, unul complex, migălos și mare consumator de timp. În fond este vorba de articole unicat (chiar și în cazul în care realizezi un model de mai multe ori, deosebiri vor fi cu siguranță – la fel ca în cazul păpușilor de porțelan realizate manual în serie limitată.

4. Ce ai sfătui un începător ca mine să-și procure pentru a încerca această tehnică?

Răbdare!! Încă nu am descoperit de unde se poate achiziționa, dar este mare nevoie.  Croșete însă se găsesc. În afară de croșeta metalică pe care o am de la bunica mea, pe celelalte le-am achiziționat din magazin. Au notat un numar în capăt, care, am dedus eu ajutată de riglă, arată dimensiunea în mm. La jucării eu am lucrat (și mai lucrez uneori) și cu croșeta metalică, dar unui începător îi sugerez să înceapă cu o croșetă de 4mm și să lucreze cu acril. De asemenea să iși aleagă pentru început un model cât mai simplu, eventual unul care are tutorial video.
Eu lucrez în general cu bumbac (mediu) și croșetă de 2.5mm, dar am proiecte în care am lucrat și cu croșeta de 4mm, 6.mm și chiar 7mm (ultimele două le-am folosit pentru crearea unor elemente dintr-un set croșetat cu elemente detașabile – un parculeț cu leagăn, ciupercuțe, lac, lebadă, etc).


5. Modelele păpușilor le creezi tu sau se găsesc pe internet?

Eu îmi fac singură modelele păpușilor, dar am încercat și modele preluate de pe internet, pe care le-am modificat puțin, atât cât să le personalizez. De fapt primul meu amigurumi a fost o girafă  pe care m-am încăpățânat să o lucrez cu croșeta aceea subțirică și un fir de bumbac puțin mai gros decât ața de cusut…teoretic modelul lucrat cu croșeta de 4mm și lână/ acril pe măsură. dar nu aveam așa ceva. Și pentru că i-a plăcut surioarei mele i-am făcut și ei una. Nu cred că aș mai repeta însă experiența. Am mai făcut o minge pentru cățelușul meu și o fetiță iepuraș inspirându-mă din modele existente. În rest toate celelalte jucării și păpuși sunt creațiile mele.

Îi mulțumim pentru explicațiile și poveștile împărtășite, sper că v-a plăcut la fel de mult ca și mie și vă las să admirați în continuare alte creații amigurumi marca Copilărim.


Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Lili

    2 septembrie

    Da, jucăriile amigurumi presupun mult timp, atenție și detalii multe, care trebuie cusute bine și simetric. Dar sunt atât de frumoase când sunt gata.

  2. Foarte frumos !

  3. marin mariana

    23 august

    Tot ce am vazut ,e la superlativ .Felicitari!

  4. Rux

    12 mai

    Multumesc frumos pentru invitatie! Mi-a facut placere 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share