CITEȘTI

Inspirație de Crăciun 8 – vâscul și ilicele...

Inspirație de Crăciun 8 – vâscul și ilicele

traditii de craciun
Distribuie articolul:
Share

Când mi-am propus să fac această serie de articole de inspirație m-am gândit că ar fi un exercițiu interesant să descoperim împreună, pe lângă reperele vizuale ale Crăciunului și câteva dintre tradițiile mai puțin cunoscute din spatele acestora.

Azi vreau să vă prezint două din plantele asociate Crăciunului: vâscul și ilicele. Ambele sunt plante veșnic verzi care au fost folosite în sărbători păgâne de iarnă cu mult înainte de Crăciun și creștinism, dar au fost incorporate în tradiții și chiar și-au păstrat semnificațiile originale.

Vâscul este planta reprezentativă a zeiței scandinave Frigg. Ea este zeița căsătoriei, dar și soția lui Odin, zeul cunoașterii, așa că de pe tronul ei vede întregul univers și destinele oamenilor și zeilor. Aflând că unul din fiii ei va muri convinge toate creaturile și forțele naturii să-i promită că nu-i vor răni copilul, toate în afară de vâsc pe care îl consideră inofensiv. Când fiul ei moare din cauza unei săgeți de vâsc, toate creaturile și toți zeii sunt mâhniți și încep să-l plângă pentru a-l readuce la viață, iar astfel vâscul își capătă bobițele albe-translucide.

Cu fiul său din nou în viață, Frigg le mulțumește tuturor pentru ajutorul acordat și promite să sărute și să binecuvânteze pe oricine poposește sub un vâsc! Tot datorită ei există și tradiția conform căreia fata care vrea să se mărite în anul ce urmează trebuie sărutată sub vâsc.

Am găsit pentru voi un glob făcut din vâsc natural și câteva variante de ramuri de vâsc handmade.

traditii de craciun

Glob din vâsc natural

Vâsc alb – instrucțiuni

Vâsc din fetru împâslit

Vâsc din fetru – tutorial

Cadouri decorate

Felicitare

Ilicele sunt plantele sacre ale zeului roman Saturn, dar erau folosite și de druizi în ceremoniile dedicate zeiței Danu – mama tuturor zeilor. În creștinism există și o legendă legată de ilice și noaptea de Crăciun. Se spune că un tânăr păstor i-a făcut pruncului Iisus cadou o coroană din frunze de ilice, dar că după ce i-a dăruit-o a început să plângă dându-și seama de modestia cadoului său. La fel ca în legenda zeiței Frigg, și aici, lacrimile păstorului s-au transformat în bobițe roșii care au decorat și înfrumusețat coroana.

Ilice naturale

Ilice din fetru cu fermoare

Cadouri decorate

Globuri

Prăjiturele

Broșă cu ilice 

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share