CITEȘTI

Ateliere de creație în Tabăra Cangurul

Ateliere de creație în Tabăra Cangurul

Distribuie articolul:
Share

Ce e mai frumos, mai minunat si mai îmbucurător decât să vezi copii care se apleacă harnici peste unelte, hârtii, plastilină și lut pentru a crea! Copiii pe care i-am cunoscut în Tabăra Cangurul m-au impresionat nu doar cu sufletele lor minunate și cu mințile lor istețe, dar și cu priceperea și mai ales sârguința cu care au meșterit tot felul de obiecte frumoase. Dar să vă povestesc cum a fost.

În perioada 23-31 august 2012, în localitatea Straja din județul Hunedoara, Fundația pentru Integrare Europeană Sigma și Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație au organizat Tabăra Internațională Cangurul, la care au participat 500 de elevi și 200 de profesori. Elevii din tabără au fost cei care au obținut rezultate deosebite la concursul Cangurul ce se desfășoară în școlile din România. Copiii au luat parte și la câteva competiții matematice și lingvistice, dar și la activități sportive și de creație. Organizatorii le-au propus 37 de ateliere de creație: de la tehnici de negociere și jocuri logice, la cercei din Fimo sau din nasturi, modelare cu pastă de sare sau lut, croșetat și lucru cu pănuși de porumb, de la pictură pe sticlă, la design vestimentar, dans și muzică, creații quilling, sculptură în lemn, jucării articulate și accesorii handmade din mărgele sau materiale textile.

Totul a fost extraordinar: peisajele de la 1445 metri, copiii, instructorii, organizatorii, vremea, cântecele copiilor, lucrările lor, expoziția, concursurile … totul. Eu am fost instructorul Atelierului de croșetat. Mi-a plăcut să-i învăț cum se ține croșeta, cum se face lănțișorul, cum se croșetează pe dos. Au fost și fetițe, dar și băieți – pe seama lor se mai distra câte cineva, însă ei erau foarte serioși, concentrați, demni de toată lauda. Cine a zis că tricotatul și croșetatul sunt doar pentru fete?!

M-au impresionat lucrările modelate din lut: atât de perfecte, șlefuite, dinamice!

De quilling și Fimo știam, însă tot m-am minunat de lucrările colorate pline de detalii.

 Și cu pănușii de porumb e poveste lungă: se colorează, se înmoaie în apă, se sucesc și se răsucesc până devin îngerași, floricele sau zâne mititele.

Știați că din peturile de apă sau suc puteți face suporturi de creioane, flori și fluturași? Dați recipientului forma dorită, apoi pictați – nu uitați să vă folosiți imaginația.

La atelierul de origami am vazut niște forme … spațiale extraordinare. Câtă migală!

Acestea sunt păpușile articulate. La expoziție. Perfecte pentru un teatru de păpuși.

Mărturisesc: m-am și distrat – e minunat să fii acolo, printre isteți și printre atâția instructori inimoși. Uneori  m-am simțit și eu copil. Iar focul de tabără e întotdeauna atât de revigorant, vesel și tocmai potrivit pentru un sfârșit creativ.

Ema

Comentarii

  1. Minunat! O adevarata relaxare creativa pentru copii. Ar trebui organizate in scoli astfel de ateliere sau cluburi. Copiii pot invata foarte multe lucruri noi in afara programei scolare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share