CITEȘTI

Tutorial: Geantă de inspirație tradițională

Tutorial: Geantă de inspirație tradițională

Distribuie articolul:
Share

Primăvara și-a făcut deja simțită prezența, iar încet-încet începem să ne pregătim pentru zilele însorite de vară. Și cum mai bine să o întâmpinăm decât cu ceva nou, creat de noi, cu drag și creativitate?

Mereu mi-au plăcut motivele și temele regăsite în cultura tradițională românească – formele, modelele, culorile folosite mi-au inspirat mereu multă bucurie. Am avut norocul să cresc la bunica.  Bunica este persoana care a cusut atât de multe lucruri minunate și m-a învțat să le apreciez, să fiu mândră de ele și să le port și folosesc mereu cu drag. Printre lucrurile create de ea am un șervet roșu, cu linii simple, dar care spun atât de multe povești. De ceva timp mă tot gândeam cum aș putea să îl folosesc pentru a-l purta dar să îl și pun în evidență.

Așa mi-a venit ideea să creez o geantă, cu mânere împletite, decorată cu material din frumosul șervet făcut de bunica. Astfel, în continuare vă arăt cum am cusut geanta și sper ca acest mic proiect să vă inspire, să creați ceva inspirat din cultura populară românească.

materiale necesare

Materiale necesare:[heartlist]

  • Material din bumbac pentru exterior. Eu am folosit un material un pic mai solid, pentru a oferi genții o ținută mai bună;
  • Material din bumbac pentru căptușeală, buzunar interior și mânere;
  • Material cu motive tradiționale;
  • Dantelă;
  • Foarfecă, centimetru, bolduri, ace gămălie, ață asortată la culorea materialelor;
  • Mașină de cusut;[/heartlist]

Primul pas a fost tăierea materialelor, astfel:[starlist]

  • Pentru mănere: 6 fășii din materialul pentru interiorul genții, fiecare măsurând 5 x 76 cm
  • 1 bucată de material pentru interiorul genții măsurând 80 cm x 63 cm
  • 1 bucată de material mai solid pentru interiorul genții măsurând 80 cm x 63 cm
  • Material pentru buzunarul interior din același material pentru interior măsurând 24 x 13 cm[/starlist]

Mânerele

Mai întâi am călcat cele șase fășii de material. Apoi am îndoit fiecare fășie în parte pe întreaga lungime de 76 cm. Am desfăcut fâșia și am îndoit marginile (tot le lungime) înspre cuta făcută anterior. Am fixat cu ajutorul fierului de călcat și a boldurilor. Am cusut fiecare fâșie în parte pe lungime.

Am împreunat capetele a câte trei fășii cu un ac de gămălie și le-am împletit. Pentru a fixa mânerele, am cusut fiecare capăt în parte. Am repetat cele de mai sus și pentru celelalte trei fășii și astfel am obținut două mânere împletite.

bie by bo3mia

impletirea manerelor made by bo3mia

 Buzunarul interior

Acesta este opțional, dar de multe ori se dovedește a fi foarte folositor și este foarte ușor de realizat. Am îndoit și cusut una dintre lungimile materialului pentru buzunar, apoi l-am atașat pe acesta pe materialul care va fi în interiorul genții și l-am cusut de jur-împrejur, mai puțin partea de sus (cea îndoită și cusuta anterior). {În poza de mai jos materialul pentru interiorul genții este într-o singură bucată, dar îndoit.}

atasare buzunar interior by bo3mia copy

 Decorarea genții

Am decupat o bucată de material (23 x 21 cm) din șervetul cu motive tradiționale pe care am fixat-o cu ajutorul boldurilor pe materialul pentru exteriorul genții. Am înconjurat marginile acesteia cu dantelă. Nu-i așa că este superbă această danteluţă? Mi s-a părut că se potrivește foarte bine cu materialul roșu și îl scoate pe acesta în evidență.

Am cust de jur-împrejur la mașină, apoi am fixat florile danteluței cosându-le de mână pe fiecare în parte.

motiv traditional deco by bo3mia

detaliu exterior geanta by bo3mia

Atașarea mănerelor

Pentru a atașa mânerele, le-am așezat pe acestea pe fața materialul pentru exteriorul genții, asigurându-mă că sunt fix pe marginea materialului. Deasemenea, a fost important să mă asigur că sunt așezate, la fiecare capăt al materialului, la aceeași distanță de margine. Am cusut fiecare măner doar pe zona marcată în poza de mai jos.

atasarea manerelor

Asamblarea genții

Am îndoit exteriorul genții cu fața în interior, astfel mânerele și partea decorată se află în interior. Am fixat cu bolduri și am cusut marginile materialului păstrând o margine de 1 cm. Am marcat în poza de mai zonele pe care le-am cusut.

coasem exteriorul gentii

exteriorul gentii by bo3mia

Am întors geanta pe față și astfel exteriorul genții este gata. Acum urmează coaserea și atașarea interiorului.

Am îndoit materialul pentru interiorul genții, astfel încât buzunarul de află acum în interior. Am fixat cu bolduri și am cusut ambele margini, lăsând o deschizătură – care va urma să ne ajute la întoarcerea genții. În poza de mai jos am marcat zonele pe care le-am cusut.

interior geanta

Interiorul genții rămâne așa deocamdată, ne întors pe față. În schimb am introdus partea exterioară în partea interioară a genții, după cum se poate observa în poza de mai jos. Am avut grijă ca marginile acestora să fie perfect aliniate, le-am fixat cu bolduri și am cusut de jur împrejur, păstrând o margine de 1 cm.

interior si exterior geanta

fixare interior exterior

cusut

Acum că cele două părți sunt atașate, se poate întoarce geanta pe față. A mai rămas doar să cos deschizătura din materialul pentru interior și să îl aranjez pe acesta în interiorul genții. Ah, am călcat și căptușala și geanta când au fost gata. Acum geanta este gata să te însoțească la plimbări în parc, la bibliotecă sau chiar și la cumpărături.

detaliu geanta finisare

finisarea captuselii copy

geanta inspiratie motive traditionale

Am ales să fac mânerele din același material ca și pentru interior pentru mai mult contrast. Pentru exterior era nevoie de un material simplu, dar solid, care să permită șervetului roșu și danteluței să iasă în evidență. Rezultatul îmi este tare drag și știu că voi purta mereu cu drag această gențută de inspirație tradițională.

wearing the bag

Sper că v-a plăcut tutorialul, că vă veți lăsa inspirate și inspirați și ne veți trimite poze cu rezultatul la adresa [email protected]!

Multă creativitate vă doresc!

Anca

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] la care am accesorizat o geantuţă handmade creată de Bo3mia, puteţi să vedeţi tutorialul aici https://www.revista-atelierul.ro/2013/05/27/tutorial-geanta-de-inspiratie-traditionala/. Un posibil colier poate fi cel creat de Incrafts. Am continuat să accesorizăm ţinută cu un […]

  2. Ramira

    15 decembrie

    Feumoasa gentuta, buna ideea si clar tutorialul. Felicitari!

  3. Ruxandra Țețiu

    27 mai

    E superba gentuta ta, Anca! Imi place tare mult cum a iesit si tutorialul este foarte bine realizat:) <3!

  4. Ce frumoasa e! Astept tutorialul asta de cand a postat Anca pe pagina ei de facebook ca o sa-l faca! A iesit atat de frumoasa :X Ce bine e sa ai o bunica asa talentata sa faca lucruri asa frumoase pe care sa le transformi in creatii trendy.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share