Tutorial: puzzle Tangram

Distribuie articolul:
Share

Acum, pe sfârșit de ianuarie, vă lansez o invitație la creativitate și vă propun un tutorial pentru un puzzle Tangram. E un proiect ușor: în șapte pași simpli veți obține șapte piese din lemn, cu care vă puteți pune creativitatea și imaginația la încercare, creând diferite forme, pornind doar de la conturul acestora. Istoria Tangramului este destul de veche, conform wikipedia, a fost inventat în China în timpul dinastiei Song. Puzzle-ul a ajuns pentru prima dată în lumea vestică la începutul secolului al 19-lea, apoi a cunoscut o a doua perioadă de glorie la începutul secolului 20.Pentru a rămâne în tema lunii, am realizat acest puzzle din lemn, dar puzzle-ul se poate realiza și din carton colorat.

pasul1

Materiale necesare:

  • placaj de traforaj (aveți nevoie de o bucată de formă pătrată)
  • fierăstrău de traforaj
  • șmirghel
  • creion și riglă pentru trasarea modelului
  • culori acrilice și pensule
  • lac incolor
  • modelul (pe care îl puteți downloada de aici)

Pasul 1: Desenați conturul celor șapte piese pe bucata de placaj. Acestea sunt așezate astfel încât să formeze un pătrat, în acest fel ați rezolvat primul vostru puzzle!

Pasul 2: Cu fierăstrăul de traforaj, decupați piesele după conturul desenat. Atenție la fierăstrău, mâini, rumeguș și așchii. Folosiți mânuși și ochelari de protecție, eventual rugați un tată/soț/frate/vecin să vă ajute la pasul acesta al tutorialului.

pasul2

Pasul 3: Folosiți șmirghelul pentru a finisa canturile pieselor obținute și a înlătura așchiile inestetice. Eu am insistat și pe  colțurile pieselor, rotunjindu-le. Pentru că placajul pe care l-am folosit era bine finisat, nu am șmirgheluit și suprafața pieselor.

pasul3Pasul 4: După ce finisați cele șapte piese, le puteți picta cu culori acrilice. Figurile se pot decora și prin tehnica șervețelului sau se poate folosi grund pentru lemn de diferite nuanțe.

pasul4Pasul 5 (opțional): Înlăturați pisica de pe masa de lucru. Nu de alta, dar culorile acrilice sunt destul de greu de scos din blăniță!

pasul5Pasul 6: După ce acrilicele s-au uscat, aplicați un lac incolor pentru lemn, chiar și din cel pentru decoupage.

pasul6Pasul 7: Lăsați să se usuce și stratul de lac. Piesele voastre de Tangram sunt gata!

pasul7

Ce puteți face cu aceste piese? Păi, pentru început, 2-3 siluete de pisici. Posibilitățile sunt infinite: puteți crea propriile voastre figuri sau puteți încerca să rezolvați unul dintre miile de puzzle-uri deja existente. Și nu uitați, Tangramul e un puzzle și pentru cei mari și pentru cei mici!

pisici

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] large enough to accomodate all my stuff. The important thing is, I got busy. I was working on a tutorial for Revista Atelierul, a wonderful on-line handmade magazine, with whom I collaborate as of last […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share