Hen’s Teeth Art de Viv Sliwka

Distribuie articolul:
Share

„Albine zumzăind pictate, flori brodate, animale desenate manual și alte personaje care spun povești mici în textile creează lumea Hen’s Teeth Art.”

Am descoperit „Hen’s Teeth Art” cu ceva timp în urmă și am rămas impresionată de cât de frumoasă poate fi arta textilă combinată cu desene, broderii și aplicații. Vă invit să o cunoașteți pe Viv Sliwka, designerul și creatorul obiectelor „Hen’s Teeth Art”.

Salut Viv, povestește-ne ceva despre tine.
Sunt căsătorită de mulți ani cu un bărbat minunat și foarte înțelegător și avem două fete mari. Locuiesc în mijlocul Angliei, în Staffordshire, înconjurată de peisaje rurale frumoase. Lucrez într-un studio confortabil din lemn, care se află în grădina noastră. Toată viața am colecționat textile vechi și efemere. Combin cu fericire dragostea mea pentru cusut și desenat cu aceste bucăți purtate, uzate și uitate din trecut.

Este arta o parte importantă din viața ta?
Arta este totul pentru mine. Este consumatoare de tot și mereu în gând, destul de mult, tot timpul.
Oare pictura, broderia și toate celelelalte tehnici pe care le folosești în lucrările tale nu necesită un nivel oarecare de inspirație? De unde îți vine inspirația?
Ba da, forțele exterioare intră în joc ca sursă de inspirație… tot ce văd poate declanșa o idee, un design sau o tehnică. Propria inspirație vine din arta tradițională americană, jucăriile vechi din textile, floră și faună. Până și propriile desene îmi pot influența lucrările. 

Din propria experiență, care este cel mai bun lucru în handmade?
Pentru mine, cel mai bun lucru în handmade este atunci când ideea este fizic împlinită… când ceva prinde viață și când cineva îndrăgește îndeajuns lucrarea, încât să vrea să o achiziționeze, aceasta este cireașa de pe tort pentru mine.

Dar cel mai rău?
Prea puține ore în zi, aceasta este partea cea mai rea pentru mine. Am atât de multe idei și timp insuficient.

Cum îți proiectezi lucrările?
Am în general un design în minte și încep de acolo. Din când în când pot să mă folosesc de albumul meu de desen pentru a schița ceva, dar nu sunt o perfecționistă și nu îmi planific lucrul… Eu îmi las ideile și designul să curgă organic. Asta funcționează cel mai bine pentru mine.
Cum îți promovezi lucrările?
Pe social media. Facebook și Instagram.

Este mai simplu să îți promovezi și să îți vinzi lucrările participând la expoziții și târguri tematice? Mergi la astfel de evenimente?
Particip la unul, poate două târguri în fiecare an. Este foarte bine să întâlnești oameni față în față și să primești păreri despre ceea ce faci. Este distractiv, socializezi mult, dar nu pot să zic că este cea mai bună metodă de  marketing. Eu ajung la mult mai mult persoane utilizând spațiul online.

Este mai dificil să pictezi pe textile decât pe hârtie sau șevalet? De ce?
Nu, mie îmi place să pictez pe materiale textile. Este distractiv să experimentezi cu diferite medii și textile.

Care sunt, după părerea ta, calitățile care definesc un artist? Ce te definește pe tine ca artist?
Aș spune că exprimarea de sine este o calitate a oamenilor care creează, inclusiv a mea. Profunda nevoie de a lucra o idee pe pânză sau pe hârtie este foarte puternică și poate deveni foarte frustrantă în cazul în care timpul sau circumstanțele funcționează împotriva acestui proces.
Te consideri un artist bun?
Nu pot să răspund la această întrebare, tot ce știu e că îmi place să creez… Nu pot să-mi imaginez viața fără desen și cusut.
Un artist, cred eu, este judecat într-un mod personal și nu toată lumea are aceleași gusturi. Unii pot să creadă că ești un artist fabulos, alții nu.

Ce te motivează să creezi de fiecare dată astfel de lucrări minunate și unice?
Munca creativă este activitatea mea de zi cu zi. Aceasta este motivația mea cea mai mare, când arta mea se vinde și eu am un profit din asta. Deci sunt norocoasă să zic că îmi iubesc lucrul.

Cum păstrezi legătura cu publicul și clienții?
În afară de social media, mai am un blog din 2008 și abia am început să creez un e-mail informativ.
De ce „Hen’s Teeth Art”?
Este o zicală în Marea Britanie  „la fel de rar ca dinții de găină”…  mi-a venit pur și simplu într-o zi să folosesc ‘hen’s teeth’ ca marcă.

Ce ai putea să le zici artiștilor în devenire care încearcă să facă față acestei profesii dificile și te văd pe tine ca model?
Le-aș sugera să ajungă la cât mai multă lume prin toate metodele menționate mai sus. Spre exemplu – website, blog, social media.
Fiți umani, fiți profesioniști, lucrați din greu, foarte greu, dar nu renunțați niciodată!
Nu lăsați ‘munca de o zi’ să vă stea în cale… găsiți timp să lucrați!
Aveți prezență online. Vindeți online, vizitați târguri, expuneți-vă lucrările în galerii.
Câștigați încredere în timp și urmați-vă inima!

Așa ai învățat și tu?
Da, am făcut tot ce am zis anterior.

Organizezi ateliere?
Din când în când organizez ateliere, dar de obicei în alte studiouri.
Poți să afirmi să ești fericită și împlinită?
Sunt foarte fericită cu ceea ce fac și viața mea de zi cu zi. Dar sunt atât de multe lucruri de aflat, atât de multe de văzut. Să călătoresc și să trăiesc toate aceste lucruri este cea mai mare dorință pe care o port în inimă.

Spune-mi ce proiect faci acum.
Lucrez la mai multe proiecte, deoarece particip în curând la ”Contemporary Craft Festival” un festival care va dura  trei zile.

Îți doresc multă baftă, Viv. Cât timp crezi că îți va lua să le finisezi?
Am o varietate de articole. De exemplu, mai multe broșe mici care pot să-mi ocupe câteva ore de lucru fiecare. Sau lucrări mai mari și mai complicate, care îmi pot lua foarte multe ore de lucru.

Ce materiale utilizezi în creațiile tale? Vreau să știu cum decizi ce materiale să combini, de unde le iei și care este procesul detaliat al creației.
Toate materialele mele sunt în general vechi, textile uzate de timp, hârtie și galanterie. Cu cât este mai vechi și mai uzat, cu atât mai  bine. Materialele, în ansamblu, îmi pot sugera idei de realizat. Materialele îmi zic ce să fac, este greu să explic. Eu de obicei îmi achiziționez materialele de lucru de la târgurile de textile vechi și piețele de vechituri.
Lucrezi de una singură?
Da.

Ce teme practici în lucrările tale?
Temele mele se bazează pe broderii florale, combinate cu desene imprimate ale animalelor. De asemenea, îmi place să folosesc mașina de cusut pentru a ‘desena’  și alte personaje.

Ce alte profesii ai mai avut în afară de munca de artist?
Am avut multe profesii la vremea mea, de la chelneriță la spălător de păr.

Ce reacții ale clienților ai avut în urma achiziționării lucrărilor tale?
Sunt bucuroasă să primesc o reacție pozitivă de la clienți. O reacție și un comentariu pozitiv sunt totdeauna memorabile pentru mine, pentru că dau sens muncii mele, care nu este ușoară de altfel.
Spune-mi ce iubești cel mai mult și de ce.
Îmi ador colecția de mohair vechi și măgăruși cu mecanism. Aceste obiecte tot timpul au valoare și o personalitate proprie.

Care este proiectul tău de vis?
Proiectul meu de vis este să învăț într-o zi să fac vase din ceramică  și să încorporez cumva în acestea desenele mele și poate chiar cusăturile.

Numește trei artiști care îți plac.
Pictorița Elaine Pamphilon
Artista de textile și mixed media Liz Cooksey
Ceramista Julie Whitmore

Ai un mesaj pentru cei care tocmai au citit interviul?
Nu lăsați pe nimeni să vă stingă scânteia!

Îți mulțumesc mult Viv pentru timpul acordat și pentru arta minunată pe  care o faci. Îți doresc ca zilele tale să fie cât mai lungi pentru a crea tot ce îți propui iar dorințele să devină realitate! 🙂

Interviu realizat de  Gaby Galamaga

Dacă îți plac interviurile și articolele realizate de mine, urmărește-mi activitatea și pe pagina mea de Facebook.

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

  1. ce tare 🙂 ador handmade și chestii de-astea 🙂 am văzut vreo 3 articole până acum pe site și ăsta mi-a plcut destul de mult 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share